Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Als je gisteren niet voldoende hebt gegeten, kan het zijn dat je de dag erna extra honger hebt. Je lichaam is immers iets tekort gekomen. Dit geldt niet alleen voor de dagen ervoor, maar kan ook over langere periodes gelden. Denk bijvoorbeeld aan extreme hunger wanneer je een tijd lang ondervoed bent geweest.
Bij stress merk je vaak dat er iets in je eetpatroon verandert. Dat kan ook betekenen dat je meer of minder honger hebt. Let goed op wat je eet want je kunt stress verminderen door op je voeding te letten.
We hebben gezien dat onze hersenen aangeven dat het aangenaam is om te eten, zolang we honger hebben. Als we gezond snacken voordat we honger hebben gekregen, zullen we gezond eten nooit écht waarderen. Daarom is het goed om voortaan honger niet te vermijden, maar er juist bewust van te worden.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Als je altijd trek hebt, dan geeft je lichaam een belangrijk signaal af. In veel gevallen vertelt je lichaam dat je een tekort hebt aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten, gezonde vetten en vezels. Aan de andere kant vertelt je lichaam dat je te veel suiker en geraffineerde koolhydraten eet.
Fruit, yoghurt, noten, rauwe groentjes… allemaal gezonde tussendoortjes die je honger stillen. Als je ervoor kiest om rond 10.00 uur en 16.00 uur niets te eten, is de kans groot dat je 's middags en 's avonds voor het eten honger krijgt.
Snel afvallen doe je door bewerkte producten, suikers, brood, pasta en rijst uit je dieet te schrappen. Vervang ze door groenten, gezonde vetten en eiwitten. Blijf wel voldoende eten, anders krijg je het jojo-effect. Eet daarom 1500-1600 kcal per dag.
Wanneer je te weinig groente eet, ontstaat er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B. Hierdoor kan het zijn dat je maag wel vol zit, maar door het tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijg je nog steeds een hongerig gevoel.
Dat je geneigd bent (door) te eten terwijl je vol zit, heeft voor een deel te maken met je brein. Toen onze prehistorische voorouders rondtrokken, was voedsel nog een schaars goed. Als er zoet, vet en calorierijk eten was, dan was het overlevingstechnisch gezien handig om je daar zo vol mogelijk mee te proppen.
Hyperthyreoïdie, een aandoening waarbij er een teveel aan schildklierhormoon in het bloed aanwezig is, is de meest voorkomende oorzaak voor constante honger. Dit komt vaak door de Ziekte van Graves. Je lichaam verbrandt energie dan sneller dan zou moeten.
Compulsief overeten
Bij overmatig eten eet je teveel omdat je bepaalde voeding bijvoorbeeld erg lekker vindt. Dwangmatig overeten is geen keuze. Het is dan ook een eetbuistoornis. Het is niet duidelijk wat binge-eating disorder (BED) precies veroorzaakt, maar schuldgevoel speelt vaak een rol.
Afvallen wordt pas echt een succes als je minder eet én meer beweegt, want: door minder en gezonder te eten krijg je minder calorieën binnen. door meer te bewegen verbrand je meer calorieën.
Binge Eating Disorder (BED) is te herkennen aan een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor deze eetbuistoornis: geen controle hebben over de eetbuien en niet kunnen stoppen met eten tijdens zo'n eetbui. sneller eten dan normaal en niet stoppen bij een vol gevoel. veel eten in korte tijd.
“Overgewicht en obesitas ontstaan wanneer de inname van energie jarenlang hoger is dan het gebruik”, schrijft de Gezondheidsraad in 2010. Met andere woorden: wie teveel eet en te weinig beweegt, blijft energie opslaan in plaats van deze te verbruiken en wordt daardoor te dik.
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen sacraal kannibalisme, met een meer symbolisch of ritueel karakter, en profaan kannibalisme, waarbij mensenvlees puur als voedsel wordt gezien.
Maar dan is er ook nog emotionele honger. Je hebt ergens zin in en het maakt vaak niet zoveel uit wat het precies is. Deze 'honger' komt vaak plotseling opzetten en kan zelfs al heel snel na een maaltijd opkomen.
Uiteraard kun je jezelf maar beperkt opeten; je eigen ingewanden opeten gaat bijvoorbeeld niet en ook je eigen hersenen opeten is onmogelijk. Als je je benen zou opeten, zou je lichaam energie nodig hebben om het vlees te verteren. De energie die je nodig hebt zal vrijkomen door het verbranden van onder andere suiker.
Dat hongerige gevoel in de avond is eigenlijk de schuld van natuurlijke, biologische processen. Onze biologische klok staat nou eenmaal zo afgesteld dat het weerstaan van zoete, zoute en zetmeelrijke producten in de avond moeilijker is.
Als je honger hebt, probeert je lichaam je tot eten aan te zetten. Een lege maag geeft het hongerhormoon ghreline af. Dat komt in het hersengebied terecht dat het eetgedrag reguleert. De boodschap van ghreline luidt simpelweg dat het weer tijd is om te eten.
Fysieke honger gaat gepaard met fysieke sensaties die moeilijk te missen zijn. Je maag kan leeg aanvoelen of gaan rommelen, terwijl je energie misschien wat laag is. En hoe langer het is sinds je laatste maaltijd, hoe sterker deze signalen zullen worden, zegt Albers.