Plan de pauzes tijdens een lange autoreis met de hond dan ook goed in. Iedere twee uur is een goede richtlijn. Zo kan je hond zijn benen strekken en kun jij even een kopje koffie halen. Vergeet de poepzakjes niet mee te nemen.
Lange autoritten zijn vermoeiend voor alle passagiers. Honden moeten om de twee tot drie uur een pauze nemen, maar elk huisdier is anders. Gebruik de pauze om te wandelen, te eten en te drinken. Twijfel je of jouw huisdier het wel naar zijn zin heeft in de auto, stop dan vaker.
Stop voldoende onderweg. Laat je hond om de 2 à 3 uur kort even uit zodat hij de pootjes kan strekken, even drinken en zijn plasje kan doen. Veel honden worden al snel wagenziek. Eten kan namelijk zwaar op de maag liggen van een puppy en bij hevige schokken van de auto kan dit leiden tot braken.
Rijd voorzichtig met hond in de auto
Neem hobbels en bochten dus voorzichtig en begin wat eerder met remmen. Dit voorkomt dat je hond misselijk wordt en dat hij gestrest raakt. Een hond kan bochten, drempels en stoppunten niet aan zien komen zoals jij dat doet, dus alles zal voor hem plotseling zijn!
Zorg dat de auto een fijne plek is en maak het leuk met iets lekkers of een speeltje. Als je hond rustig en ontspannen is in de auto, kun je de hond aan het geluid van de auto laten wennen. Doe dit eerst buiten de auto. Is je hond ontspannen bij het geluid, dan kun je je hond in de auto zetten.
Wanneer uw hond last heeft van reisziekte, is er ook vaak sprake van angstig gedrag.Denk aan rusteloosheid en trillen. Dit kan al beginnen zodra uw hond de auto of de reiskennel ziet.
Hond wagenziek – voorkomen
Neem elke 1 à 2 uur een pauze en probeer je hond te laten drinken en laat je hond tijdens het reizen maximaal drie kleine porties hondenvoer eten. Zorg voor frisse lucht door de ramen open te hebben of met behulp van de airco. Laat je hond met rust.
Laat de hond aan de auto wennen en de meeste honden vinden het dan erg prettig in de auto. Als je de ramen voor een deel laat openstaan kan de hond evt.zonder bench prima in de auto slapen. Hoef je de bench niet mee te slepen.
De kofferbak is de meest veilige manier om je hond in de auto te vervoeren. Het beste is om je hond in de kofferbak in de bench te zetten. Je hond blijft zo op één plek en kan geen onverwachte bewegingen maken. Dit zorgt er ook voor dat je hond minder snel misselijk wordt.
De reden dat je hond niet in de auto wil, kan bijvoorbeeld zijn: Je hond heeft het nooit geleerd en vindt het (dus) nog spannend. Hij heeft er een slechte ervaring mee opgedaan. Het maakt hem misselijk ofwel wagenziek.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.
Volgens de Amerikaanse Kennel Club mogen puppy's jonger dan 10 weken niet langer dan een uur alleen gelaten worden. Van 3-6 maanden mogen ze niet langer alleen gelaten worden dan hun leeftijd in maanden (bijvoorbeeld, puppy's van 3 maanden mogen niet langer dan 3 uur alleen zijn).
Wat moet je WEL doen bij rijgedrag: Je hond uit de situatie halen door hem bijvoorbeeld mee te lokken met een voertje, op te tillen (makkelijk bij pups en kleine hondjes) of desnoods aan de lijn te doen en op die manier uit de situatie te halen.
Zelf het rijgedrag van uw hond afleren
Het is zeker een poging waard om zelf te proberen uw hond het rijgedrag af te leren. De beproefde manier daarvoor is hetzelfde als bij het aan- en afleren van andere gedragingen: beloon uw hond voor het gewenste gedrag. Dat kan met een snack, maar ook met positieve aandacht.
Sommige hondenrassen hebben veel meer beweging nodig dan andere. Voor bijvoorbeeld labradors en vizslas is het gezond om dagelijks een lange wandeling te maken, maar voor rassen zoals de Franse buldog en de mopshond kan het slecht voor hun gezondheid zijn wanneer ze teveel beweging krijgen.
Het rijgedrag van je hond
Reuen berijden reuen en teefjes berijden teefjes. Natuurlijk zal een reu een teefje berijden tijdens de voortplantingsdaad. Het rijgedrag van je hond is het uiten van seksueel gedrag. Anderzijds is jouw hond maar uiterst zelden seksueel geprikkeld wanneer hij het gedrag vertoont.
Toch worden er in Nederland door de politie wel bekeuringen uitgedeeld wanneer deze vindt dat er een onveilige situatie is omdat de bestuurder wordt gehinderd door de hond. Boetes hiervoor kunnen in Nederland oplopen tot wel 230,-.
Met de auto
Wel staat in de wet dat het dier jouw controle over het stuur en je bewegingsvrijheid niet mag belemmeren. Je huisdier mag met andere woorden geen gevaar zijn voor jou en anderen in het verkeer. Een bench of box achterin de auto is dus altijd een goed idee.
In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto. Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig.
Slaap jij 's nachts slecht? Overweeg dan eens om je hond in je slaapkamer te laten slapen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die met hun huisdier in de slaapkamer slapen, een betere nachtrust hebben.
De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
In 1.400 minuten – iets meer dan 23 uur - zou zo iemand alle zuurstof verbruikt hebben.
Bij wagenziekte wordt je hond misselijk in de auto, waardoor hij begint te kwijlen, smakken of braken. Grote kans dat jouw hond hier ook last van heeft.
Medicijnen als Emeprid® (primperid) of Cerenia® kunnen de misselijkheid bestrijden en het braken tegengaan. Cerenia® kan ook pijnstillend werken.