Ter geruststelling: er bestaat een natuurlijke rem, die maakt dat we niet doorbijten. De tong bevat veel pijnreceptoren, die worden geprikkeld zodra de tong een knauw krijgt. Dan gaat er onmiddellijk een signaal naar de hersenen en valt de kracht van de kaakspieren even weg zodat de tong zich kan herstellen.
Wanneer je op je tong bijt wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd.Deze zorgen ervoor dat de kracht van je kaakspieren even wegvalt, zodat je je tong weer terug kan trekken. Als je tong verdoofd is, bijvoorbeeld na een tandartsbezoek, blijft dit signaal uit.
In de nacht komt bruxisme zeer vaak voor, zeker ook bij kinderen. In onderzoeken worden percentages boven de 80% genoemd voor klemmen of knarsen in de nacht.
Mensen met bruxisme kunnen dan doorbijten en zich dus letterlijk verbijten. Ook slaapstoornissen, alcoholgebruik, roken, drugsgebruik, (overmatig) cafeïnegebruik en bepaalde medicijnen worden in verband gebracht met bruxisme.
Dit kan door elke dag 2 keer goed je tanden te poetsen en te flossen. Maak ook je tong goed schoon door deze te poetsen of een tongschraper te gebruiken. Hiernaast kun je bij een ontsteking je mond spoelen met een antiseptisch mondspoelmiddel.
Symptomen van een ontstoken tong
Je kunt het herkennen aan een opgezwollen en gladde tongrug, een branderig gevoel en een abnormale kleur. Zo kan de ontsteking ervoor zorgen dat de tong donkerrood van kleur is. Door de zwelling kan slikken en praten lastig zijn, dit zorgt in de meeste gevallen voor een pijnlijke tong.
Er kunnen ook kloofjes (lingua plicata) ontstaan. Ook dit is een onschuldige afwijking van het tongoppervlak. U herkent deze afwijking door de diepe scheurtjes of groeven in de tong. U kunt klachten ervaren als branderigheid, pijn of een slechte adem.
Ga met je tong heel zachtjes rond in de mond van je partner en 'verken' het gebied. Vergeet niet de binnenkant van hun wangen en hun gehemelte. Door dit te doen komt je erachter wat het plezier en de opwinding van je kustpartner verhoogt, zegt de expert, “vervolgens kan je je daar even op focussen”.
Vaak zien we ook daar een lage tongligging oftewel een 'luie' tong. Doordat de tong niet in de bovenkaak ligt (wat normaal wenselijk is), kan de bovenkaak te smal blijven, waardoor er onvoldoende ruimte is voor het 'grote' gebit. Ook afwijkend slikken heeft nadelige effecten op de groei van kaak, gehemelte en/of gebit.
Vaak steken ze de kop op bij een verminderde lichamelijke weerstand, een slechte mondhygiëne, bij overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of stress. Ze kunnen ontstaan door bijten op de tong of de binnenkant van de wang of bij het eten van heet voedsel.
Adrenaline heeft naast het vrijmaken van energie ook de taak om je spierspanning te vergroten. Dat gebeurt over je hele lichaam en dus ook in je tong. In de nacht ligt je tong, als je goed ontspannen bent, rustig in je onderkaak uit te rusten. Als je wakker wordt stijgt de adrenaline weer en ook je tongspanning.
Door het ontbreken van de natuurlijke druk van de lippen op de (voor-) tanden kan de stand van de tanden beïnvloed worden. Bij de juiste positie van de tong in rust ligt de tongpunt nét achter de boven- ste snijtanden tegen het gehemelte aan.
Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte(bovenkaak) liggen.
Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult.Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV).
Hoewel een witte tong normaal gesproken niet iets is om je zorgen over te maken, kan het een symptoom zijn van een onderliggende en meer ernstige aandoening of infectie. Als de witte laag op je tong niet weggaat of zelfs erger wordt, kun je het beste advies vragen aan je tandarts.
Een witte tong kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen. Zo kan een witte laag op je tong komen door maagklachten, een ontsteking, de aanwezigheid van tumoren of een laesie (abnormale cellen of beschadiging van weefsels). Meestal is de oorzaak echter onschuldig.
Een normale en gezonde tong is roze of licht rood van kleur. Als uw tong een andere kleur heeft, heeft u last van een 'anders gekleurde tong'. Als u een anders gekleurde tong heeft, kan deze wit, zwart, vel rood, donker rood, donker paars, bruin, blauw of geel zijn.
Hoe ziet een gezonde tong er eigenlijk uit? Een gezonde tong heeft over het algemeen een roze tot lichtrode kleur en een glad oppervlak. De tongpapillen, kleine bultjes op het oppervlak van de tong, moeten gelijkmatig verdeeld zijn en kunnen iets witachtig zijn.
Je tong gezond houden
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde tong. Poets je tanden én je tong minstens twee maal per dag met een goede tandpasta. Na het poetsen kan je je mond nog extra reinigen met mondwater. Zo worden ook alle hoekjes en kantjes gereinigd waar je met de tandenborstel niet bij kan.
De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017. In 2012 was dat 14,4 jaar.
Begin met subtiele, kleine aanrakingen en gebruik je handen vervolgens om de zoen intiemer te maken. Je handen kunnen je helpen de zoen te coördineren door het hoofd van je partner een beetje mee te sturen, door zijn/haar/diens haren te kroelen of iemand dichter tegen je aan te trekken.
Zoenen versterkt je immuunsysteem: tijdens een tongzoen van ongeveer tien seconden wisselen we onderling zo'n tachtig miljoen bacteriën uit. Maar geen zorgen: door die bacteriën uit te wisselen via je speeksel werkt zoenen als een soort vaccin en moet je lichaam meer antilichamen aanmaken om zich te verdedigen.
Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag de tanden en gebruik één keer per dag een rager, stoker, flossdraad, of monddouche om tussen de tanden en kiezen te reinigen. Maak gebruik van een tongschraper. Dit is een schraper die speciaal ontwikkeld is om de plaque bacteriën van de tong af te halen.
Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies. Deze geven zelden klachten.
Oppervlakkige brandwonden aan je tong verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar uur tot enkele dagen.Een ernstigere verbranding kan tot zo'n twee weken duren om te genezen.