Voor desinfectie wordt over het algemeen 70% tot 80% alcohol aangeraden. Dit komt doordat het celmembraam van een bacterie voornamelijk uit eiwitten bestaat.
De alcohol heeft een desinfecterende werking en de vloeistof verdampt bij gebruik waardoor na gebruik de handen niet gedroogd hoeven te worden. Handalcohol kan van ethanol of van isopropanol worden gemaakt. Naast alcohol en een deel water kan een deel glycerine worden toegevoegd om te voorkomen dat de handen uitdrogen.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet handdesinfectiemiddel minimaal 70 % alcohol bevatten om het coronavirus uit te kunnen schakelen, indien alcohol de enige virusdoder in het middel is.
Gedenatureerde alcohol 96% kun je gebruiken voor het verwijderen van parfum-, lijm- of viltstiftvlekken. Ook kun je het gebruiken voor het reinigen van je huid, instrumenten en oppervlakten. Gedenatureerde alcohol is ongeschikt gemaakt voor consumptie.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Methylalcohol of methanol (CH3 OH) is zo'n andere soort alcohol. Het ziet er hetzelfde uit als ethylalcohol maar is veel giftiger. Het zit onder anderen in spiritus. Methylalcohol is giftig voor de zenuwen.
Alcohol 70% is effectief tegen een breed gamma van bacteriën en heeft ook een fungicide en virucide activiteit.
Heb je een pleister die moeilijk loslaat? Als je de pleister een beetje weekt met wodka trek je hem er zo vanaf. Je kunt ook een herbruikbare icepack maken door een zakje met wodka te vullen. And last but not least, wodka is natuurlijk het beste middeltje om te ontsmetten en te desinfecteren!
Voor het desinfecteren van wondjes kan een oplossing of een zalf met jodium worden gebruikt. Betadine® bevat jodium in een speciale vorm (povidonjodium) waardoor het niet prikt. Ook kan worden gedesinfecteerd met een oplossing van alcohol 70%, waterstofperoxide 1,5%, of met chloorhexidine in alcohol..
Alcohol doodt bacteriën door middel van een proces dat bekend staat als denaturatie. Omdat bacteriële celmembranen zowel een op vet gebaseerde kant als een op water gebaseerde kant hebben, kunnen alcoholmoleculen zich binden met het beschermende membraan en dit afbreken.
Advies: Algemeen toepasbaar (mits het materiaal daartegen bestand is) zijn alcohol (ethanol 60-90%) en chloor. Deze middelen hebben een breed werkingsspectrum, inclusief HBV, HCV en hiv. Een alterna- tief voor alcohol en chloor is waterstofperoxide. Bij desinfecteren van kleine oppervlakken heeft alcohol de voorkeur.
Huishoudalcohol staat ook bekend om zijn eigenschappen als ontvlekker. U kunt ermee alle soorten vlekken verwijderen: koffie, fruit, wijn, inkt, chocolade, vet, gras, verf. Het gebruik ervan is dan ook aanbevolen op stoffen, ook de meest kwetsbare, op kleding en op tapijten.
Alcoholvergiftiging. In handdesinfectiemiddelen zit ethanol (alcohol) en/of isopropylalcohol in concentraties oplopend tot 80 procent. Als kinderen ervan drinken, kan dat leiden tot een serieuze vergiftiging, zegt het NVIC.
Denk aan duizeligheid, wiebelend lopen, misselijk worden of hoofdpijn. Er kunnen ook ernstigere gevolgen zijn: te veel alcohol in het bloed kan leiden tot een hypoglykemie, een daling van de bloedsuikerspiegel. In het ergste geval verliezen kinderen het bewustzijn of raken ze in coma.
Ethanol uit handgel bereikt je lichaam, maar maakt je niet dronken.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Om een wond te ontsmetten raden wij Betadine jodium aan. Voor het ontsmetten van materialen of de huid rondom de wond, kan een normale desinfectant worden gebruikt.
Alcohol Ketonatus 96% is een sneldesinfectiemiddel voor gesloten huiddesinfectie zonder nawerking, voor het chemisch desinfecteren van gereedschap met niet huiddoorborende acties en voor het tussendoor desinfecteren van kleine oppervlakken van maximaal 50 x 50 cm.
Bij snijwonden of schaafwonden kunt u beter ontsmettingsmiddelen met alcohol vermijden. U kunt beter Betadine gebruiken. Betadine prikt niet en is dus ook uitermate geschikt voor het desinfecteren van wonden bij kinderen.
Ethanol, beter bekend als alcohol, is een kleurloze, heldere vloeistof, die in veel productieprocessen wordt gebruikt. Werknemers kunnen ermee in aanraking komen in de vorm van damp, die ze dan inademen, of via de huid, bijvoorbeeld bij het desinfecteren.
Isapropylalcohol (IPA) is een secundaire alcohol die net als ethanol ook gebruikt wordt voor het reinigen en ontsmetten. Het allergrootste verschil is dat IPA niet op de lijst gevaarlijke stoffen van het ministerie van volksgezondheid voorkomt en is daarom een goed alternatief om te gebruiken in plaats van ethanol.
4 promille: je bent helemaal 'van de kaart', met hoge kans op bewusteloosheid en beginnend levensgevaar. 5 promille: je kan in coma gaan, acuut levensgevaar.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.