Maar ook op bijvoorbeeld de mosselen, de biefstuk, aardappelen of vis wordt kruidenboter veel gebruikt. Eigenlijk gebruik je het vaker dan je denkt. Nu zijn vrij veel kruidenboter varianten welke in de winkel te koop zijn gelukkig glutenvrij, maar veel soorten zijn niet lactosevrij.
Olie en bereidingsvetten zijn glutenvrij. Roomboter, halvarine en margarine zijn meestal glutenvrij, maar kunnen ook bewerkt zijn.
Er zitten 81 kilocalorieën in 1 lepel (13 gram) kruidenboter. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kruidenboter'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kruidenboter 10 gr per cupje, doos 100 cupjes - LaBan - Bidfood.
Je kan ook wel kant-en-klare kruidenboter kopen, maar kijk dan wel even of er geen zaad-oliën aan toegevoegd zijn. Behalve boter zijn er natuurlijk ook genoeg andere gezonde vetten. Olijfolie, kokosolie, reuzel, ossenwit, spekvet zijn ook allemaal gezonde vetten.
Je kunt de boter goed verpakt, zeker 2 weken bewaren in de koelkast, of zelfs invriezen. Deze klassieke kruidenboter smaakt lekker bij visgerechten, biefstuk, een gepofte aardappel of op een stukje stokbrood bij de barbecue of gourmet.
Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
Er zit 1,8 gram vet in 1 stuk (15 gram) stokbrood met kruidenboter, waarvan 1,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Veel calorieën
Maar als je om wat voor reden dan ook op je calorie-inname wil letten, dan is het goed om te weten dat een stokbroodje met kruidenboter (een portie van 15 gram) maar liefst 64 calorieën bevat.
1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
- Doorgaans reken ik 200 à 250gr per persoon, voor grote eters 350 à 400gr en voor de BBQ ongeveer 300 à 350 gr gram per persoon.
De juiste spelling is barbecue, met een c. Het woord barbecue komt uit het Engels en wordt daar standaard met een c geschreven. Het Engelse woord komt weer van het Spaanse barbacoa. Van oorsprong is dat een woord uit de indianentaal Taino, die op Haïti gesproken werd.
Boter of roomboter is de gekarnde room van melk. De productnaam 'boter' is beschermd en mag alleen gebruikt worden als er ten minste 80% melkvet in het product zit.
Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.
Margarine lijkt op boter, maar is geen zuivelproduct. Het is net als boter een smeerbaar vet, maar dan gemaakt van plantaardige oliën. Het wordt in de fabriek gemaakt van dierlijke en plantaardige vetten zoals visolie en soja-olie.
Zelfgemaakte kruidenboter kun je prima bewaren. Enkele dagen in de koelkast, mits goed afgesloten uiteraard en houd er rekening mee dat de knoflooksmaak iets sterker kan worden. Gebruik als je het lang(er) wilt bewaren in de koelkast bijvoorbeeld een half teentje knoflook. Invriezen kan ook prima.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken.
Er zit 8,8 gram vet in 1 lepel (13 gram) kruidenboter, waarvan 5,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.