Via je neusslijmvlies worden deze signalen naar je hersenen gestuurd. Maar door de lage luchtdruk en droge omgeving in het vliegtuig werken ook deze signalen minder goed. Daardoor smaakt eten in het vliegtuig dus anders dan op de grond.
De luchtdruk en zuurstofniveaus op grote hoogte kunnen je smaakbeleving beïnvloeden. En zo kan het zomaar zijn dat jouw boterham met kaas of je kopje koffie ineens anders smaakt. Ook drukverandering tijdens het stijgen en dalen van het vliegtuig kan je smaakpapillen beïnvloeden.
Door een verschil in luchtdruk en luchtvochtigheid, die steeds meer veranderen naarmate je hoger komt, verandert ook de manier waarop je smaken waarneemt. Niet elke smaak wordt echter aangetast. Op grote hoogte in de lucht wordt met name zout wel 20% tot 30% minder geproefd.
Tomatensap smaakt beter in de lucht
Ad Visbeen, food specialist van KLM, legt uit dat er bij de samenstelling van de maaltijden voor in de lucht vaak gebruik wordt gemaakt van het umami-kruid. "Als mens heb je verschillende smaken in je mond: zoet, zout, zuur, pittig, bitter en de kenmerkende umami-smaak", vertelt hij.
Vaste voedingsmiddelen (geen vloeistoffen of gels) kunnen worden vervoerd in uw handbagage of ingecheckte bagage . Vloeibare of gelachtige voedingsmiddelen groter dan 3,4 oz zijn niet toegestaan in handbagage en dienen indien mogelijk in uw ingecheckte bagage te worden geplaatst.
Op langere vluchten binnen Europa krijgt u naast de maaltijdbox een warm broodje en een fruitsapje of warme snack geserveerd. U krijgt altijd een drankje bij de maaltijd, gevolgd door koffie of thee na het eten. U kunt ons cabinepersoneel altijd om een extra drankje vragen tijdens uw vlucht!
Neus- en mondholtes drogen vaak uit als we vliegen, omdat de luchtvochtigheid afneemt. Hierdoor worden sommige smaken en aroma's van bepaalde voedingsmiddelen en dranken dof, terwijl andere juist scherper worden . Hierdoor is de gedurfde bloody mary steeds populairder geworden aan boord.
Het hoge decibelniveau in de cabine verstoort de manier waarop mensen smaak waarnemen . Het gehemelte registreert zoetigheid zoals frisdranken minder intens, terwijl de smaak die bekend staat als umami wordt versterkt. Dorstige passagiers kunnen merken dat ze specifiek verlangen naar iets rijks en hartigs, en ze kiezen vaak voor tomatensap.
Onze smaak, onze reuk en zelfs ons gehoor worden allemaal beïnvloed op een manier die het eten wat flauwer doet lijken. Studies die teruggaan tot 1972 en 1997 lieten zien dat we minder gevoelig zijn voor zoete en zoute smaken op grote hoogte en gevoeliger voor zure en bittere smaken .
Eten in het vliegtuig is vergelijkbaar met een verkoudheid. Je proeft dus veel minder. Ook heeft de luchtvochtigheid in de cabine invloed op de aanmaak van speeksel, daardoor is je mond droger. Ook dit is een reden waarom je minder proeft en het eten anders smaakt dan anders.
Wanneer je hoog in de bergen onderweg bent, is de lucht ijler. Dit betekent dat er minder zuurstof in de lucht zit. Je lichaam gaat dit compenseren door meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Rode bloedlichaampjes zorgen voor het 'transport' van zuurstof vanuit je longen naar je spieren.
Door gebrek aan vocht vermindert ons reukvermogen en dit beïnvloedt ons oordeel over de smaak van voedsel . Tegelijkertijd zal een lagere luchtdruk ook de gevoeligheid van onze smaakpapillen beïnvloeden. Als gevolg hiervan daalt ook onze perceptie van zoutheid en zoetheid van voedsel.
Rest nog één raadsel: waarom bestellen mensen in een vliegtuig zo graag tomatensap? In de lucht zijn zoute smaken 20-30% minder sterk.Zoete smaken zijn 15-20% minder intens.In de lucht komt umami zeer goed naar voren.
Maar opgelet: je mag niet alle etenswaren meenemen. Voor de meeste vliegmaatschappijen geldt de regel dat alles wat kneedbaar is (choco, pindakaas, zachte kaas …), niet meegenomen mag worden. Een boterhammetje met kaas, snoep of fruit mag je wel gewoon meenemen op het vliegtuig.
Opgeblazen buik en buikpijn in het vliegtuig
Hoe hoger het vliegtuig vliegt, hoe lager de luchtdruk is. Als gevolg hiervan kunt u buikpijn ervaren, een opgeblazen gevoel hebben, of zelfs moeite met uw stoelgang hebben.
Peulvruchten bevatten een suiker die bekend staat als oligosaccharide, die het menselijk lichaam moeilijk volledig kan verteren, wat vaak leidt tot een opgeblazen gevoel, ongemak en meer gas. Als u ze niet helemaal kunt vermijden, overweeg dan om ze met mate te consumeren, aldus One Travel.
Grote verpakkingen mogen wel mee in de ruimbagage. Blikjes en flesjes drinken in de handbagage, worden zonder pardon vernietigd bij de security.
Kortom, normaal eten kan flauwer smaken als je in het vliegtuig zit. Daarom kiezen sommige mensen voor tomatensap . Omdat tomatensap doorgaans een zure smaak heeft en er kruiden aan zijn toegevoegd, smaakt het sap smaakvoller dan de meeste andere drankjes in het vliegtuig.
Maria (Mary) Tudor (Greenwich, 18 februari 1516 — Londen, 17 november 1558) was koningin van Engeland van 1553 tot 1558 en afkomstig uit het Huis Tudor. Zij was een dochter van Hendrik VIII en zijn eerste echtgenote Catharina van Aragon. Zij verwierf de bijnamen 'de Katholieke' en 'de Bloedige' (Bloody Mary).
Bloody Mary's zijn absoluut een vast onderdeel van de brunch: 73% van de Amerikanen drinkt graag Bloody Mary's, waarbij de voorkeur het grootst is onder de babyboomers (88%) en generatie X (77%).
U kunt tijdens de gehele vlucht gebruikmaken van onze gratis Message pass op alle vluchten binnen Europa met WiFi-toegang. Hiermee verstuurt en ontvangt u tekstberichten via WhatsApp, Messenger, WeChat en vergelijkbare services.
Op alle vluchten, behalve intercontinentale vluchten, dien je te betalen voor drankjes en maaltijden. Als je Premium boekt, dan krijg je maaltijden en drankjes gratis.
Economy Comfort Class houdt in dat de reiziger over meer beenruimte beschikt, maar verder van de service van de Economy Class gebruik maakt. Premium Economy Class houdt in dat de reiziger over meer beenruimte beschikt en daarnaast van bijkomende services, zoals een welkomstdrankje, aangepast menu en extra miles.