Niet meer drinken na 20:00 uur ′s avonds of uiterlijk twee uur voor het slapen gaan. Beperk het drinken van cafeïnehoudende dranken, koolzuurhoudende dranken en alcohol in de avonduren. Drink niet meer dan 2 liter per dag.
Als je alsnog goed wilt slapen, zorg dan dat je niet meer dan twee glazen drinkt, verspreid over de avond. Drink uiterlijk vier tot zes uur voordat je gaat slapen je laatste glas.
Hoe lang voor het slapen geen alcohol meer drinken? Je kunt alcohol dus beter vermijden vlak voordat je gaat slapen. Het is het beste om zo'n 4 tot 6 uur voordat je gaat slapen geen alcohol meer te drinken.
Drink 1 glas water vóór je gaat slapen, zodat je lichaam goed gehydrateerd blijft tijdens de nacht en om dehydratatie te voorkomen. 's Nachts verlies je gemakkelijk via verdamping een groot glas water, of meer als het heel warm is.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Tijdens de nacht
's Nachts verlies je - omdat je altijd iets transpireert - zomaar een groot glas water, of meer als het heel warm is. Aarzel daarom niet om water te drinken als je wakker wordt, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan. Zo compenseer je het waterverlies via de urine en blijf je goed gehydrateerd.
Het zorgt ervoor dat je stofwisseling optimaal blijft draaien terwijl je slaapt. Ook om afvalstoffen af te voeren, is het belangrijk dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Hiervoor moet je vooral tijdens de dag voldoende drinken, maar ook voor het slapengaan is een glas water een goed idee.
Melk of kamillethee kun je het beste 90 minuten voor slapen gaan drinken waardoor je ontspant en makkelijker in slaap valt. Drink helemaal geen vocht meer vanaf een uur voor je naar bed gaat om toiletbezoeken te minimaliseren. Zeker als het gaat om de eerste paar uur wanneer je normaal gesproken het diepst slaapt.
Je lichaam kan te veel water niet aan. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je meer dan dit drinkt, dan wordt de zoutbalans verstoord en dan kunnen je hersencellen uitzetten. Dit komt doordat ze meer water opnemen dan ze gewend zijn.
Water drinken op de nuchtere maag, direct na het opstaan, zorgt ervoor dat deze gifstoffen uitgescheiden worden via zweet en urine. De meest voorkomende oorzaak van slecht werkende darmen en/of constipatie is het te weinig drinken van water. Water op de nuchtere maag geeft je spijsvertering een boost.
Wanneer de REM-slaap onderdrukt wordt heeft dat dus gevolgen voor de fitheid van een persoon.Met alcohol vallen we dus wel eerder in slaap maar worden we eerder wakker. Bovendien is de kwaliteit van de slaap is duidelijk minder. Met alcohol rust iemand dus minder goed uit.
Sommige slaapmiddelen werken kort en helpen om in slaap te vallen. Voorbeelden zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaapmiddelen werken langer en helpen om door te slapen. Voorbeelden zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Zuivelproducten zijn, naast erg gezond, goed voor een betere nachtrust. Ze zijn rijk aan calcium wat de productie van melatonine stimuleert.
Het laatste kopje van de dag
Het is verstandig om minimaal zes uur voor het slapengaan uw laatste kop koffie te drinken. Zo lang duurt het ongeveer voordat cafeïne voldoende het lichaam uit is, bewees onder meer Christopher Drake, onderzoeker aan het Henry Ford Sleep Disorders and Research Center.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
De eerste symptomen van overhydratatie zijn misselijkheid en overgeven. Het lichaam zorgt er zo voor dat het een deel van het water kwijt raakt. Andere symptomen van een wateroverschot zijn kloppende hoofdpijn, verwarring en slaperigheid. Dit ontstaat wanneer groeiende cellen tegen de schedel aan drukken.
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Kamillethee is een 'slaapopwekker' van nature en stimuleert de melatonine aanmaak. Melatonine is je namelijk je slaaphormoon. Ook kalmeert kamille het zenuwstelsel en de spieren. Het geeft je dus een ontspannen gevoel, zelfs na een stressvolle dag.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Door alcohol – zelfs in beperkte mate – slaapt u onvast, zweet u meer en droomt u woeliger. Hetzelfde effect wordt ook door slaapmedicatie verkregen: u slaapt sneller in, maar de slaapkwaliteit neemt serieus af en er treedt gewenning op. Cafeïne vinden we in koffie en cola, maar soms ook in thee (theïne).
Het is verstandig om drie uur voordat u naar bed gaat niets meer eten. Daar zijn meerdere redenen voor. Zo slaapt u minder goed als u 's avonds laat nog eet. Overdag heeft uw lichaam voedsel nodig om actief te kunnen zijn. 's Avonds en 's nachts bent u niet actief en rust uw lichaam uit.
Water drinken in de ochtend
Je doet er goed aan om gelijk na het ontwaken 1 tot 2 grote glazen water te drinken om de vochtbalans in je lichaam weer aan te vullen. Tijdens het slapen verliest je lichaam namelijk vocht via de ademhaling, speeksel en transpiratie.