“Veel mensen hebben dit ook bij pure chocola, oude kaas en rode wijn. Daar zitten bepaalde stoffen in dat het neusslijmvlies meer prikkelt dan andere dingen.Je neus reageert daar dan sneller op, dus je niest erdoor. Dit is vooral zo als je extra gevoelig neusslijnmvlies hebt.
Mensen met een cacao–allergie krijgen van alle producten waar cacao in verwerkt zit een allergische reactie, gaande van huiduitslag, jeuk, hoofdpijn tot ademhalingsproblemen. Deze reacties treden meestal binnen enkele minuten, maar soms pas twee uur na het eten van cacao op.
Een nadeel van het eten van pure chocolade? ð«¢ Ongeveer 1% van de mensen die toestemming gaven om deel te nemen aan het onderzoek van 23andMe, merkt dat ze niezen na het eten van pure chocolade. Onze onderzoekers hebben een genetische marker op chromosoom 12 geïdentificeerd die verband houdt met deze ongewone reactie.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Er zijn drie hoofdoorzaken: Een allergische reactie (allergische rinitis)Een infectie, zoals bij griep of verkoudheid (infectieuze rinitis)Andere redenen (niet-allergische/niet-infectieuze rinitis)
Niezen heeft een beschermende functie, want bij het niezen worden de stofjes, die soms gevaarlijk zijn, uit de neus geblazen. Zo kunnen ze niet verder dringen in het lichaam. Niezen kan overigens gepaard gaan met heel wat kracht. De stofjes vliegen soms met snelheden van 160 kilometer per uur de neus uit."
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
Andere symptomen kunnen zijn: hyperexcitabiliteit, hyperprikkelbaarheid, tachycardie, overmatig hijgen, ataxie en spiertrekkingen . De effecten kunnen zich ontwikkelen tot hartritmestoornissen, toevallen en overlijden.
“Veel mensen hebben dit ook bij pure chocola, oude kaas en rode wijn. Daar zitten bepaalde stoffen in dat het neusslijmvlies meer prikkelt dan andere dingen. Je neus reageert daar dan sneller op, dus je niest erdoor. Dit is vooral zo als je extra gevoelig neusslijnmvlies hebt.
De choco-nies-eigenschap wordt voornamelijk overgedragen via erfgoed, maar treft slechts 18 tot 35 procent van de bevolking. Zelfs dieren staan erom bekend een nies-achtige lach te produceren: paarden die in hun stallen rondhuppelen, zijn goed. Misschien zit het zelfs in Cadbury-konijnen die met hun neus trillen.
En het is dé manier om viezigheid, virussen, bacteriën en allergenen buiten te houden. Als we niezen maken we geluid. Om de lucht zo hard mogelijk naar buiten te duwen, gaan onze stembanden tegen elkaar aan. Bij het loslaten van je stembanden vliegt lucht naar buiten en daar komt het geluid vandaan.
Mensen met een chocolade-allergie kunnen ook last krijgen van symptomen van een allergische reactie, zoals een loopneus, niezen en jeukende ogen. Deze symptomen lijken op de symptomen die mensen ervaren met een pollenallergie, bijvoorbeeld voor de kastanjeboom of de esdoorn.
Chocoladebereidingen bevatten meestal melk, soja, pinda's of noten, die allemaal veel vaker worden herkend als voedselallergenen, zegt Buttram. Er is ook aangetoond dat eiwitten van insecten kunnen worden gevonden in chocoladebereidingen , en deze zijn betrokken bij vermoedelijke chocoladeallergiereacties.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang kan chocolade de kans op obstipatie vergroten. Mensen met een histamine-intolerantie kunnen dit snoepgoed ook beter laten staan. Hoewel cacao weinig histamine bevat kunnen andere stoffen in chocolade zorgen dat er meer histamine wordt vrijgemaakt.
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Cacao-allergie komt zelden voor, maar bestaat wel. Soms hoor je dat mensen denken dat zij allergisch zijn voor chocolade. Vaak zijn die mensen dan gevoelig voor stoffen uit de chocolade(reep) zoals de cacao, melk, lactose, thiamine, sulfieten of histamine.
Donkere chocolade verstoort de calciumopname
Als u grote hoeveelheden pure chocolade consumeert, kan uw lichaam mogelijk geen calcium uit voedsel opnemen. Het kan een gezondheidsrisico vormen voor mensen met een calciumarm dieet. Daarom moeten zwangere vrouwen de hoeveelheid pure chocolade die ze eten reguleren.
Ze kunnen bijvoorbeeld de bloeddruk helpen verlagen, de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren en bloedstolsels voorkomen.Ze kunnen ook helpen ontstekingen en celschade te verminderen. Sommige studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig pure chocolade eten minder risico lopen op hartziekten en beroertes.
1. Chocolade. Hoge niveaus cafeïne in chocolade maken het een slechte keuze voor late-night snacking. Tijdens de laatste stadia van de slaap kan cafeïneconsumptie ervoor zorgen dat er vaker snelle oogbewegingen (REM) optreden, wat de reden is dat je je waarschijnlijk suf voelt de ochtend na de nacht ervoor .
Veel voorkomende triggers die allergiesymptomen kunnen veroorzaken zijn pollen, huisstofmijt, huisdieren en schimmel. Bij een systemische allergische reactie (anafylaxie) is je hele lichaam betrokken, dus de verschijnselen kunnen overal optreden. Anafylaxie kan levensbedreigend zijn.
De meest voorkomende symptomen van histamine-intolerantie zijn: (migraineachtige) hoofdpijn, diarree, eczeem, neusloop, netelroos, rood aanlopen (blozen), geïrriteerde waterige rode ogen, kortademig, jeuk en zwellingen (vooral in het gezicht).