Op 14 juni om 08:00 werden de n-termen (de normering) bekend gemaakt van de eindexamens van het eerste tijdvak op de website van Cito.
Het grote moment is aangebroken: je kind heeft examens afgelegd en hoopt natuurlijk een diploma te behalen. Als je kind examens deed in het eerste tijdvak, ontvang je de uitslag op woensdag 14 juni 2023. Scholen bellen tussen 12:00 en 17:00.
Vanaf schooljaar 2023-2024 is de downloadable N-termentabel (DNT) niet meer beschikbaar. De examengegevens kunnen sinds examenjaar 2022-2023 via het LAS of handmatig worden geïmporteerd en geëxporteerd via (de webservicekoppeling) Facet.
Dit jaar zijn de N-termen gemiddeld 0 tot 0,1 punt hoger dan in de jaren 2015-2019. Om iets te kunnen zeggen over het vaardigheidsniveau van de examenkandidaten in vergelijking met andere jaren is een verdere analyse nodig. De onderzoeksresultaten hiervan verwachten we net als in 2022 in het najaar te publiceren.
Doorgaans worden leerlingen tussen 12:00 uur en 17:00 uur gebeld over de examenuitslag. De normering van het tweede tijdvak wordt op dinsdag 2 juli 2024 bekendgemaakt. Later die dag ontvang je de uitslag en weet je of je cijfer voor je herkansing voldoende is om te slagen.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022).
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
Wanneer is de N-term bekend? In 2024 wordt de normering van het eerste tijdvak van de examens bekendgemaakt op woensdag 12 juni om 8.00 uur. Voor het tweede tijdvak wordt de normering bekendgemaakt op vrijdag 28 juni om 8.00 uur (hierna weet je of je geslaagd bent of niet!).
Om 08:00 uur worden de normeringen bekendgemaakt.
De uitslag van het tweede tijdvak is op vrijdag 28 juni 2024 (bekendmaking normering om 08:00 uur).
Een N-term hoger dan 1,0 betekent dat de cijfers worden opgehoogd. Een N-term lager dan 1,0 betekent dat de cijfers worden verlaagd.
Als een examen relatief makkelijk is, wordt de N-term laag (minimaal 0,0). Je moet dan meer scorepunten halen voor een voldoende, dan wanneer een examen relatief moeilijk is. Is een examen relatief moeilijk, dan wordt de N-term hoger (maximaal 2,0, in principe).
De N-term of normeringsterm is een variabele die in Nederland gebruikt wordt bij het berekenen van het cijfer bij centrale eindexamens in het voortgezet onderwijs.
De drie tijdvakken voor het CE
Oké, het is zover: donderdag 11 mei is de eerste dag dat jij je examens kunt maken. Het eerste tijdvak loopt tot en met dinsdag 30 mei. Goed om te weten is dat je de uitslag van het eerste tijdvak krijgt op woensdag 14 juni.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4 procent van alle kandidaten voor het eindexamen. Dat is 2,6 procentpunt lager dan in 2019, het laatste jaar voor de jaren met coronamaatregelen. Toen slaagde 92,0 procent van alle examenkandidaten.
2 keer gezakt voor vwo examen
Ben je 2 keer gezakt voor je vwo examen? Dan beslist de school hoe zij met deze situatie omgaat. Bijvoorbeeld door samen met de leerling tot de conclusie te komen dat het beter is om naar een andere school te gaan.
Op 8 juni volgt de uitslag voor leerlingen op de havo en het vwo, 15 juni krijgen vmbo-scholieren te horen of ze zijn geslaagd.
Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis. Het examen Engels werd massaal als makkelijkste examen verkozen, maar ook wiskunde en Duits werden hier genoemd.
Een N-term kan tussen de 0 en 2 liggen.
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn. Je mag één eindcijfer 4 halen, maar dan moet je voor één ander vak een eindcijfer 7 halen.
Geen extra herkansing of duimregeling in 2023
En succesvol zijn in hun vervolgopleiding. Leerlingen moeten hiervoor de kennis en vaardigheden hebben. Daarom is er bij het examen in 2023 geen mogelijkheid tot extra herkansing of een duimregeling.
Daarbij geldt de regel: 5,5 en alles wat daarboven ligt is voldoende; alles onder 5,5 is onvoldoende.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Wil je cum laude slagen in het vwo? Dan moet je een 8,0 of hoger hebben voor het gemiddelde van de eindcijfers voor:de vakken in het gemeenschappelijk deel van het profiel. het combinatiecijfer.