Zijn het vlekken van het eigeel, probeer het dan eerst met een lauw sopje met een beetje neutraal afwasmiddel. Vlekken van eiwit of hardnekkige dooier-vlekken kun je behandelen met wat verdunde ammonia. Ook glycerine, wasbenzine of brandspiritus wordt ervoor gebruikt (de laatste alleen op donkere kleding).
Laat uw kledingstuk of de stof met de vlek dan een paar uur in koud water liggen of was het in handwarm water met biologische wasmiddel. Spoel daarna goed na met schoon water. Zijn de vlekken oud en enigszins verhard? Dan weekt u de vlek ook in koud water waarna u de stof volgens de wasvoorschriften wast.
Meng ammonia met water en breng dit aan op de vlek.Met licht wrijvende bewegingen haalt u de resten van het eitwit eenvoudig weg. U kunt in plaats van ammonia ook wasbenzine, glycerine of terpentine gebruiken. Was de kleding na de behandeling volgens de wasvoorschriften om ook de geur van eieren te verwijderen.
Strooi veel keukenzout over het ei.Laat het een paar minuten liggen.Neem een stoffer en een blik en ruim het op.
Meng gelijke delen van huishoudelijke ammoniak en azijn, week een zachte doek (zoals een washandje) met het mengsel en houd dat tegen het ei tot het begint te verzachten. Vervolgens kan het plakkaat voorzichtig losgetrokken worden van de lak. Resterende vlekken wegschrobben met een zachte doek met azijn.
Ze zijn ook helemaal geen dikmakers, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd. Eén ei levert ongeveer 90 kcal en zes gram vet, waarvan ongeveer twee derde gezonde onverzadigde vetten en slechts één derde verzadigde of ongezonde vetten. Bovendien geven ze door het hoge eiwitgehalte een lang verzadigd gevoel."
Gooi zout op de eivlekken
De meeste mensen gebruiken hiervoor zout, maar een beetje talkpoeder of maïzena heeft hetzelfde effect. Zitten de eiervlekken in je vloerbedekking dan doe je hetzelfde. Laat het zout 10 tot 15 minuten zitten, zodat zoveel mogelijk overgebleven ei erin kan trekken.
De aanbeveling is daarom om maar 2 tot 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet en cholesterol binnen kunt krijgen. Dit kan nadelig zijn voor hart en bloedvaten'', meldt Patricia Schutte van het Voedingscentrum.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies.Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Een van de belangrijkste dingen als je een ei met één hand wilt openbreken is dat je het juist vastneemt. Een eitje heeft altijd een bovenkant die iets spitser is dan de andere. Hou de spitse kant tussen het eerste en tweede vingerkootje van je wijsvinger.
Breng een pan water aan de kook, zet het vuur daarna laag en doe een scheut azijn in het water. Breek een ei boven een schaaltje en zorg dat de dooier heel blijft. Roer nu flink door de pan met water, zodat een draaikolk ontstaat. Laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden en laat het ei circa 2 min.
Doe een beetje azijn of zout of azijn in het water. Breekt het ei toch, dan stolt het eiwit sneller. Bye, witte draden.
Met dit recept gaat het nooit meer fout. Tip: door een scheutje azijn toe te voegen aan het water voorkom je dat de eitjes leeglopen als ze zouden barsten.De azijn doet het eiwit stollen.
Die cuticula beschermt het ei tegen uitdroging en zorgt ook dat bacteriën van buitenaf niet door de eierschaal kunnen dringen. Dat fijne beschermlaagje, dat verwijder je wanneer je eieren wast. En dat is precies de reden dat het wassen van eieren in Europa niet is toegestaan.
Dat ei komt uiteindelijk uit de cloaca van een kip. De cloaca, afgeleid van het Latijnse woord voor 'riool', is de opening in het kippenlijf waaruit zowel de ontlasting als de urine en de eieren komen.
Met een wegwerpmesje verwijder je heel handig de pluisjes van je kleding. Door voorzichtig met een scheermesje over je trui, jurk of ander kledingstuk te gaan, scheer je de pluisjes eraf.
Gaatje prikken
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Die blauwgroene verkleuring wordt veroorzaakt door een reactie tussen het ijzer uit de eidooier met zwavel uit het eiwit. Hoe langer je een ei kookt, des te groter de kans op die verkleuring. Door het koude water wordt het kookproces stopgezet en de kans op verkleuring dus een stuk kleiner.
Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Eieren staan in de Schijf van Vijf, maar je kunt ze niet onbeperkt eten. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan twee tot drie eieren per week te eten.
Volgens de onderzoekers kan het geen kwaad om bijna twee eieren per dag te eten, als het maar uitmaakt van een gezond dieet. De studie, die werd gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, volgde deze groep mensen een jaar.
Gebruik azijn en water
Azijn is een geweldig middel om ei of mayonaise van je autolak te verwijderen. Meng een deel azijn met drie delen water en giet het mengsel op een zachte doek of spons. Wrijf voorzichtig over de vlek totdat deze volledig is bedekt met het mengsel.