Kickboksen is een intensieve sport die een positieve invloed heeft op je algehele conditie. Elke training bestaat uit verschillende onderdelen waarbij een warming-up, conditietraining, krachttraining en het oefenen van kickbokstechnieken natuurlijk niet mogen ontbreken. Kickboksen is een conditietraining op zich.
Boksen en cardiotraining is vooral gericht op het boven of het onderlichaam. Kickboksen is alles in één. Cardio, HIIT training en kracht. Omdat je op dat moment het hele lijf inzet tijdens een training, zul je meer calorieën verbranden en ook een strakker/sterker lijf ontwikkelen.
Regelmatig kickboksen zal een positieve invloed hebben op je gezondheid. Het is een full body workout: je traint je hele lichaam ermee. Je armen, schouders en rug worden sterker, je krijgt meer kracht in je benen, billen en core (buikspieren).
Ja, boksen is supergoed voor je! Dat komt doordat je met deze vechtsport zowel cardio als krachttraining doet. Twee vliegen in één klap dus! Naast conditie en kracht, train je met boksen ook je reactievermogen, behendigheid, evenwicht en coördinatie.
Om sneller vooruitgang te boeken, maar als je niet veel tijd te besteden hebt, raden we aan om minimaal twee trainingen per week van minimaal twee uur te doen. En voor degenen die echt vooruitgang willen boeken, moet je het opvoeren tot drie tot vijf trainingen per week. Fysieke voorbereiding is erg belangrijk.
Door te kickboksen zul je merken dat je spieren sterker worden. Je conditie verbetert en je wordt dus minder snel moe. Je lichaam wordt gewoon strakker, iets wat mooi en gezond staat. Dus zeker als vrouw hoef je niet bang te zijn dat je eruit gaat zien als een bodybuilder.
Dat verschilt natuurlijk per persoon en hoe vaak je komt, maar denk zeker aan een week of 6. Als je meerder keren per week komt, zul je sneller vooruit gaan dan wanneer je minder vaak traint.
Hoe vaak moet je kickboksen per week? Afhankelijk van je persoonlijke doelen raden we aan om minstens 2 á 3 keer per week langs te komen voor een kickboksles. Door met regelmaat te kickboksen kan je namelijk pas echt goed werken aan je techniek, uithoudingsvermogen, kracht en lenigheid.
Je traint bij het kickboksen namelijk heel je lichaam. De spieren in je armen, benen, buik, borst, schouders en rug worden allemaal in de strijd gegooid voor de perfecte stoot. Je conditie zal in een razend tempo verbeteren.
Jazeker, kickboksen biedt je een full-body conditie training waarmee je veel calorieën verbrand. In dit artikel gaan we praten over waarom kickboksen zo'n goede manier is om af te vallen. Kickboksen is de laatste jaren erg in populariteit gestegen.
Hoe graag je ook kickbokst, het is niet verstandig elke dag tot het uiterste te gaan met je trainingen. Je lichaam heeft rust nodig om te zorgen voor spierherstel.
Zowel bij de training als bij wedstrijden kun je blessures oplopen. Dat kunnen kleinere verwondingen zijn, zoals een scheur in een spier, zwellingen, kneuzingen of zelfs een botbreuk. Er wordt ook tegen het hoofd geslagen of getrapt. Dat kan duizeligheid veroorzaken, oorsuizen en/of misselijkheid.
Een strakker lijf door fullbody training
Boksen en cardio trainingen zijn voornamelijk gericht op het trainen van het bovenlichaam of het onderlichaam. Kickboksen daarentegen is een perfecte full-body- workout. Omdat je trapt en stoot in een training, train je zowel je onder-als bovenlichaam.
Met kickboksen zou je per uur maar liefst 400 tot 750 calorieën kunnen verbranden. Uiteraard is het moeilijk te zeggen hoeveel calorieën jij zult verbranden tijdens een kickbokstraining. Maar een gemiddeld persoon kan prima 400 calorieën verbranden tijdens een goede kickbokstraining.
Kickboksers hebben genoeg aan 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Weeg je bijvoorbeeld 80 kg, zorg dan dat je elke dag 160 gram eiwitten binnenkrijgt. Dit haal je uit je dagelijkse voeding denk aan eieren, zalm, biefstuk, kwark, kip, etc en eiwitshakes.
De meeste mensen die regelmatig kickboksen weten dat het meer is dan enkel een krachtige full body workout. Naast het trainen van je uithoudingsvermogen, verbranding, balans, reflexen, coördinatie en spierkracht, werk je tijdens een kickboks les namelijk ook aan mentale aspecten.
Kickboksen vergroot het zelfvertrouwen
Het idee dat je jezelf kunt verdedigen op de momenten dat het nodig is, zorgt er meestal voor dat je je zelfverzekerder gaat voelen. Je weet dat je beter in staat bent om jezelf te weren en dat je sterk bent als het nodig is, zowel fysiek als mentaal.
Het fijne aan kickboksen is, dat je het op je eigen manier en tempo kunt doen. Als jij gewoon mag sporten, is het in principe mogelijk om te kickboksen. Zeker als je kiest voor kleinere groepslessen, bokszaktrainingen of les met een personal trainer, pas je jouw tempo gemakkelijk aan.
Per uur kun je er wel zo'n 750 tot 900 calorieën mee verbranden. Daarnaast is boksen ook de ideale uitlaatklep voor als je kampt met stress.
Bij kickboksen gaat het niet alleen om je armen en benen. Bij elke stoot worden spieren in je schouders en rug aangesproken, terwijl elke trap ook op je buikspieren en bilspieren werkt. Dit is de reden waarom kickboksers er zo gespierd uitzien. Je kunt bovendien je spieren versterken en vormgeven.
Boksen kan worden ingezet voor verschillende doeleinden, zoals het verbeteren van de algehele fysieke fitheid, het verminderen van stress, het verbeteren van de mentale gezondheid en bij gedragsproblemen.
Een kickbokser mag de tegenstander niet achter op het hoofd slaan.Ook het kruis en de knieën zijn verboden gebied.Bijten is uit den boze, net als het gebruik van ellebogen. De scheidsrechter grijpt ook in als de tegenstander van achteren wordt aangevallen of als wordt nagetrapt richting een vechter op de grond.