Meer over het noorderlicht. De beste periode om het noorderlicht te zien ligt tussen september en april, tussen 18:00 en 01:00 uur 's avonds. Het mooiste moment ligt vaak tussen 22:00 en 23:00 uur. Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter.
Het is helaas niet goed te voorspellen hoe laat het noorderlicht komt. Als het al komt… Het blijft een kans. Noorderlicht verschijnt het vaakst in de uren rond middernacht.
De poollichtovaal ligt dan boven Denemarken. Omdat poollicht zich op een hoogte van 80 tot 800-1000 km bevindt en er een kromming in de aarde zit, zien we vanuit Nederland dan (het hoogste deel van) het noorderlicht. Je kijkt in dit geval nog steeds naar het noorden.
Je kansen op noorderlicht zijn dus steeds optimaal. Soms duurt het slechts enkele minuten, soms geniet je van een urenlange lichtshow. Je kan het noorderlicht met het blote oog waarnemen. Het heeft een overwegend groene kleur met soms paarsrode lichtsluiers.
Norway Lights
De app geeft een overzicht van de noorderlichtvoorspellingen voor de komende drie dagen en een overzicht per uur van de huidige dag. Je krijgt aanbevelingen waar je heen moet om het noorderlicht op te wachten, op basis van de weersvoorspellingen en de zonnewindactiviteit.
Er is kans op poollicht voor Nederland en België als er een Kp van 7 verwacht word in de uren rond middernacht.
Met een Android
Zet de flits uit. Stel uw ISO-instelling in op 1600 en hoger (beter voor omgevingen met weinig licht). Zorg ervoor dat de witbalans is ingesteld op ongeveer 3200K, waardoor uw foto er natuurlijker uitziet. Gebruik een langere sluitertijd en pas deze aan aan de helderheid van het noorderlicht.
Overdag kan het ook zijn dat de zonneactiviteit sterk genoeg is, maar de kleuren zijn niet fel genoeg te zien als het licht is buiten. Vanaf het moment dat het donker wordt is de kans dus aanwezig. In Noord Lapland is het tijdens de wintermaanden om 14.00 uur al donker, dus vanaf dan is er al kans op het noorderlicht.
In Nederland is kans om het noorderlicht te zien als een krachtige uitbarsting aan het oppervlak van de zon heeft plaatsgevonden. Daarbij geldt: hoe noordelijker in Nederland je zit, des te groter de kans om het te zien. Favoriet zijn dan ook de Waddeneilanden.
Momenteel bevinden we ons in een nieuw zonnemaximum dat rond 2024/2025 de piek bereikt. In de rustige periode (rond 2030) is de kans om het noorderlicht in Nederland te zien erg klein. Naast de zonneuitbarsting moet het bovendien donker en (grotendeels) onbewolkt zijn om het noorderlicht te kunnen zien.
Wanneer kun je het Noorderlicht zien? Het Noorderlicht openbaart zich op koude, heldere winteravonden en is het best en vaakst zichtbaar ten noorden van de Poolcirkel, tussen de 70e en 80e breedtegraad. Eerste vereiste is dat het donker is tussen 18.00 en 01.00, als de lichten het best zichtbaar zijn.
Begin met 800 en als het erg donker is, kun je overgaan naar 1600 of 3200. Sluitertijd: een langere sluitertijd maakt je foto ook lichter. Kies over het algemeen voor 10-30 seconden. Als het noorderlicht snel beweegt, kan een lange sluitertijd de foto wazig maken.
My Aurora Forecast is de beste app om het noorderlicht te zien.
Op de gehele hoge breedtegraad is er poollicht te zien bij een Kp-waarde van 4. De hele gemiddelde breedtegraad (en dus ook Nederland en België) hebben een Kp-waarde van 7 nodig. De lage breedtegraden hebben Kp8 of zelfs Kp9 nodig.
Tromsø staat bekend als de 'hoofdstad van het noorderlicht'. Op heldere nachten heb je in de omgeving van de stad negentig procent kans om het noorderlicht te zien.
Goed om te weten: er is een heel kleine kans dat je het met het blote oog kunt zien, dus neem vooral een camera mee. Dit zijn onze tips: Kies een plek met weinig lichtvervuiling: vermijd dus plekken met veel lampen.
De meest voorkomende kleur van het noorderlicht is groen, wat wordt veroorzaakt door de reactie van het gas zuurstof. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor deze kleur het vaakst te zien is. Door het gas stikstof zijn er blauwe en rode kleuren te zien.
Camera-instellingen om het noorderlicht te fotograferen
Je behaalt de mooiste resultaten door je systeemcamera of spiegelreflexcamera (op een statief!) op handmatige stand te zetten en een sluitertijd tussen 15 en 25 seconden te kiezen.
De noorderlicht kleuren varieren van groen tot rood en oranje. Zelfs blauw en paars zijn soms te zien. Welke kleur we zien hangt af van de golflengte van de fotonen. Deze is op zijn beurt weer afhankelijk van het atoom waarmee de zonnedeeltjes botsen en de hoeveelheid energie die vrijkomt.
Allereerst helpen we een fabel uit de wereld: het hoeft niet koud te zijn om het noorderlicht waar te nemen. Het natuurfenomeen wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon. De temperatuur heeft daar geen invloed op. Het kan dus net zo goed -25 graden zijn als +25 graden.
Tussen 21:00 en 01:00 uur, van oktober tot maart is de beste tijd, maar ook in september en april wordt het noorderlicht in IJsland waargenomen.
Om het noorderlicht te zien, moet de lucht helder zijn. Wanneer het regent of sneeuwt is de kans op noorderlicht minimaal.
Speed op 10 (of zo hoog als ie kan) ISO op 1600 of 3200 hier kan je een beetje mee spelen. Vervolgens zet je de timer op 2 of 5 sec. zodat je bij het indrukken van de sluiterknop niet de camera beweegt en je krijgt een prachtige foto. Bij de IPhone werkt het vaak al automatisch met de nachtstand.