De droge vis is klaar wanneer het droog is, dit duurt ongeveer een week, afhankelijk van het weer. Je kunt voelen wanneer de vis klaar is, als hij helemaal hard is dan is hij klaar. Bij twijfel zit er niets anders op dan even een visje te proberen.
Hang ze op flinke afstand van elkaar aan een waslijn – ze moeten goed los van elkaar hangen zodat de zeewind er goed omheen kan waaien. Liefst niet in de brandende zon. Bij voldoende wind is 4 dagen drogen meestal genoeg; een beetje regen heeft nauwelijks invloed op het droogproces.
In de droger kun je een grote verscheidenheid aan vlees en vis drogen: rund, wild, kalkoen, kip, forel, zalm enz.
Door het drogen is de vis veel langer houdbaar, afhankelijk van hoe koel en droog de vis bewaard wordt, kan de houdbaarheid oplopen tot wel een jaar.
Gewoon keukenzout voor de droge pekel. Voor grote schotse schullen (2 in een kilo ongeveer) goed inzouten, bijna wit leggen met zout, elke vis aan beide kanten, een half uurtje maximum (volgens smaak natuurlijk) laten intrekken en afspoelen en drogen. Voor wijting ook afhankelijk van de grote iets minder lang.
Een droge vis kan wel tot een jaar worden bewaard. Tegenwoordig is het niet echt meer nodig, maar is het “dröge visje” nog altijd een bekende lekkernij.
Er zit 1,1 gram vet in 1 portie (120 gram) stokvis, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Ademen. Vissen op het droge houden het normaal gesproken niet lang uit. Met hun kieuwen ademen ze prima onder water, maar boven water stikken ze snel.
Vooreerst moet de vis eerst goed gekuist worden. Na het wegsnijden van de kop en het gutten, moet je ervoor zorgen dat de holte waar de maag gezeten heeft goed proper is en er geen bloedresten meer zitten. Bij droogvis gemaakt van wijting wordt de kop er soms nog aan gelaten; dan worden enkel de kiewen verwijderd.
Door het drogen is deze vis lang houdbaar. Afhankelijk van hoe koel en droog je de vis bewaart, kan je deze tot wel 1 jaar bewaren. Voordat de vis gegeten kan worden, moet de vis geweekt worden. Je moet de stokvis minimum 36 uren laten weken op een koele plaats.
U kunt de stokvis bestellen via de stokvisonline shop. De prijs is € 6,60 per 100 gram (€ 66,– per kilo).
Stokvis is niet gezouten en bevat derhalve alleen de natuurlijke aanwezige stoffen. De vis wordt in het voorjaar gevangen, ontdaan van kop en ingewanden en aan stokken gedroogd. Het buiten drogen duurt ongeveer 3 maanden, waarna de vis in houten tochtige pakhuizen nog nagedroogd wordt.
Anders dan veel mensen denken gaat een vis niet snel dood wanneer hij op het droge gebracht wordt. Haringen zijn bijvoorbeeld pas na ongeveer 35 minuten gestikt, kabeljauwen en wijtingen tot na 60 minuten. Tongen en schollen doen er nog langer over. Ze kunnen er ongeveer vier uur over doen om dood te gaan.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
Een vis heeft kieuwen, die dezelfde functie hebben als de longen bij een mens. Komt een vis uit het water, dan zijn de kieuwen niet in staat om zuurstof op te nemen en zal de vis stikken. Ergo: een vis uit het water 'verdrinkt' op dezelfde manier als een mens in het water.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
Het beste antwoord. voor veel dieren geldt dat als ze minder actief worden dat een veeg teken is. is ook wel logisch dat een groepsvis zich onveilig en ongelukkig voelt alleen. door de stress zal ook de weerstand verminderen, en wordt je vis vatbaarder voor ziektes.
Gezouten en gedroogde kabeljauw noemen wij ook wel klipvis. Maar het beestje heeft meer namen: stokvis, rotsvis en op z'n Surinaams: bakkeljauw of bakkeljouw.
Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. Ook wel klipvis genoemd en in sommige gevallen wordt het ook gemaakt van koolvis en leng (goedkoper, maar minder lekker). De kunst van het drogen en zouten van vis werd ooit afgekeken door de Vikingen bij de Indianen.
hart voor vissen Stokvis wordt in zo'n drie maanden gedroogd en verliest daarbij 70 procent aan vocht. Al eeuwen wordt op de Lofoten, een eilandengroep boven de poolcirkel in Noorwegen, stokvis geproduceerd.