Vastzittende placenta
Meestal wordt de placenta binnen 30 minuten na je kindje vanzelf geboren. Soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren wordt. Ben je op dat moment onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog.
Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.
Acute en heftige buikpijn. Pijn blijft constant. Pijn op plaats waar placenta zit. Baarmoeder is onrustig, veel harde buiken, vaak een harde buik die niet meer ontspant.
Als de placenta niet loskomt
Mocht het loskomen van de moederkoek langer duren dan gemiddeld, dan kan oxytocine het proces stimuleren. Vaak wordt een injectie met het hormoon dan toegediend om de uitdrijving van de placenta op gang te brengen. Ook de eerste borstvoeding aan je kind kan de nageboorte stimuleren.
Bij een eerste kind duurt de uitdrijvingsfase gemiddeld een uur. Bij een vrouw die al eerder kinderen heeft gebaard, kan deze periode veel korter duren, niet langer dan een half uur. De uitdrijving bij tweede en volgende kinderen kan soms slechts enkele minuten duren.
Na de geboorte duurt de operatie nog zo'n 30 tot 45 minuten. De gynaecoloog haalt de moederkoek (placenta) uit de baarmoeder. Daarna sluit hij/zij de baarmoeder en de huid. Deze hechting is oplosbaar en hoeft er niet uitgehaald te worden.
In principe moet de placenta binnen een uur na geboren worden. Een enkele keer lukt het echter niet om de placenta geboren te laten worden. De verloskundige heeft dan al van alles geprobeerd, van het meedrukken op je buik, tot het geven van medicijnen om de placenta los te krijgen, echter allemaal zonder resultaat.
Bij een placentaloslating, vooral als deze ernstig is, kan de functionaliteit van de placenta worden beïnvloed waardoor die de baby niet meer voldoende voedt. Maar wees gerust, de loslatende placenta kan zich ook vanzelf weer aanhechten en de zwangerschap kan zo voltooid worden.
Door te bewegen kan het gebeuren dat de navelstreng om de nek van je kindje komt te zitten. Hier heb je het dus over de navelstreng om de nek bij de bevalling, dit noemen we ook wel een omstrengeling. Dit vormt in de meeste gevallen geen probleem, maar toch is het iets waar ouders vaak erg angstig over zijn.
Men spreekt van retentio placentae (RP) als de placenta na de geboorte van het kind niet spontaan wordt geboren.
Na het oprekken van het baarmoederkanaal, wordt de binnenkant van de baarmoeder gecuretteerd. Hierbij wordt met een soort lepel (de curette) de holte rondom schoongekrabd. Dit creëert een soort zelfde situatie als wanneer je menstrueert.
Fluxus door gebrek aan naweeën
Trekt de baarmoeder niet goed samen, dan kunnen de bloedvaten naar de placenta niet goed worden dichtgeknepen en blijven deze bloedvaten te veel aan de oppervlakte en open staan. Hierdoor kan er de fluxus ontstaan: een hevige bloeding.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Na de geboorte heeft de placenta geen functie meer. De navelstreng wordt afgeklemd en doorgeknipt, met als gevolg dat de doorbloeding van de placenta stopt. De placenta laat vervolgens de baarmoederwand los, waardoor er een wond in de baarmoeder ontstaat die vanzelf geneest.
Opeten van de placenta kan rauw of gebakken en het smaakt naar een combinatie van lever en biefstuk.
Dit komt regelmatig voor, naar verwachting wordt zo'n 20-30% van de baby's geboren met een navelstreng om de nek. Een baby in de buik kan niet stikken, omdat hij nog niet ademt.
Zwangerschaps-vergiftiging (pre-eclampsie) is een ziekte tijdens je zwangerschap. Je hebt dan een hoge bloeddruk of te veel eiwitten in je urine (plas). Je kunt klachten hebben als hoofdpijn en misselijk zijn. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Als de baarmoeder scheurt is er verder een hele kleine kans dat de baarmoeder verwijderd moet worden. De kans op een uterusruptuur is bij een vaginale bevalling hoger dan bij een keizersnede. Deze is bij een keizersnede echter ook niet afwezig. Dan is de kans 0,3 op 1000 vrouwen dat dit toch gebeurt.
Na die eerste 4 cm vindt er meestal een versnelling plaats. De weeën beginnen echt behoorlijk pijn te doen, ze duren langer en komen meestal om de 3 minuten. Als je weeën hebt die om de 3 minuten komen, 1 tot 1½ minuut aanhouden en flink pijn doen, dan vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 cm. per uur.
Voor het kind is een keizersnede niet beter of slechter dan een vaginale bevalling. Een keizersnede brengt voor de moeder risico's met zich mee, zoals bloedingen, wondinfecties en problemen bij een volgende bevalling. De meeste vrouwen krijgen een ruggenprik. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wilt krijgen. Wat maakt de kans dat een vaginale bevalling lukt groter?
Een vrouw kan slechts een beperkt aantal keizersneden ondergaan, maximaal 3. Vanaf dan zal de arts haar aanraden om geen kinderen meer te krijgen. De baarmoeder heeft immers elke keer te lijden onder het litteken na de operatie, waardoor de volgende zwangerschappen telkens meer risico's inhouden.
De uitdrijvingsfase gaat stapje voor stapje. In het begin glijdt het hoofd nog terug, maar vanaf een bepaald moment blijft het zichtbaar. Men zegt dan dat het hoofdje 'staat'. Je kunt dit meestal zelf voelen: het is een branderig, stekend gevoel.
Persen (de uitdrijving)
Dit kan liggend (op je zij of rug) op bed, maar ook op een baarkruk, handen en kniën, staand of in een bevallingsbad. Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur en mag maximaal 2 uur duren. Bij een volgend kindje gaat dit meestal een stuk sneller en mag dit maximaal 1 uur duren.