Welk fruit kan ik het beste eten om magnesium binnen te krijgen? Bananen. Bananen bevatten relatief veel magnesium en zijn makkelijk te verkrijgen. Andere goede fruitsoorten zijn bramen, frambozen, kiwi's en abrikozen.
Vooral groene bladgroente is een goede bron van magnesium, bijvoorbeeld spinazie, boerenkool en andijvie. 100 gram spinazie (dat zijn twee opscheplepels) levert maar liefst 77 mg magnesium op (een kwart van wat je dagelijks nodig hebt) en 100 gram boerenkool 34 mg. Broccoli en avocado's zitten ook vol magnesium.
De grootste bron van magnesium zijn noten en zaden. Je kunt paranoten, amandelen, cashewnoten en walnoten eten om je dagelijkse portie magnesium binnen te krijgen. Zaden en pitten zitten ook vol met magnesium.
Noten met een bijzonder hoog magnesiumgehalte zijn onder meer: amandelen, cashewnoten en paranoten. Zo bevat één portie cashewnoten van 28 gram bijvoorbeeld al 82 mg magnesium. Paranoten bevatten daarnaast ook veel selenium, slechts twee paranoten leveren meer dan 100% van de ADH voor dit mineraal.
Amandelen en cashewnoten zijn rijk aan magnesium. Een ounce amandelen bevat 80 milligram voor 19% van de DV. Cashewnoten zijn bijna net zo goed, met 74 milligram voor 18% van de DV. Bovendien krijg je alle andere geweldige gezondheidsvoordelen van het eten van noten.
Calcium, magnesium en zink
Gebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd. Ook niet met een calciumrijke maaltijd. Voor je maag is het prettiger om ze in te nemen met voeding.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
Om gezond te blijven, zou de gemiddelde volwassen man 350 milligram (mg) magnesium per dag moeten binnenkrijgen. Voor de gemiddelde volwassen vrouw is dat 300 mg. Deze aanbeveling zou onder normale omstandigheden voor 97-98% van de volwassen mensen voldoende moeten zijn.
Het nemen van magnesiumsupplementen zoals magnesiumglycinaat kan bijwerkingen veroorzaken, waaronder misselijkheid en buikpijn . In grotere hoeveelheden kan het ook diarree en ernstigere bijwerkingen veroorzaken, zoals een onregelmatige hartslag, extreme hypotensie en hartstilstand.
Bananen zijn het fruit met de meeste magnesium . Als ze gedroogd worden gegeten, is het magnesiumgehalte hoger. Meer in het algemeen zijn gedroogde vruchten zoals vijgen, dadels en abrikozen een belangrijke bron van magnesium.
Ook wanneer jouw voorkeur meer uitgaat naar vlees, kip, vis en zuivel ben je op de goede weg. Zo staat 100 g kipfilet gelijk aan 29 mg magnesium, 100 g varkensvlees aan 28 mg magnesium en bevat 100 g rundvlees 21 mg magnesium.
Senioren zouden veel baat kunnen hebben bij magnesium bisglycinaat omdat deze vorm niet alleen in de spieren maar ook in de hersenen werkt. Bysglycinaat is ook beter opneembaar omdat het door ons lichaam wordt gezien als aminozuur.
Onze voorkeur voor het beste magnesium supplement gaat naar een magnesium in citraat-, malaat- of bisglycinaatvorm. Omdat veel onderzoeken hebben aangetoond dat deze vormen het beste wordt opgenomen door je lichaam. Een voorbeeld van een magnesium citraat is de Magnesium citraat 150 mg plus van Bonusan.
Flessenwaters rijk aan magnesium zijn bijvoorbeeld Apollinaris, Contrex, Hépar of Vitalinea. Maar ook hier geldt dat de hoeveelheid magnesium in het water niet voldoende is op een dagdagelijkse basis en dus ook uit vaste voeding dient gehaald te worden.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Een magnesium tekort herken je aan typische klachten die samengaan met het tekort. Denk daarbij aan: Constante spierkrampen Vaak moe en futloos Geestelijke minder veerkrachtig.Moeilijk in slaap kunnen komen.Slecht concentratievermogen.
Gedurende de nacht wordt in ons lichaam cortisol aangemaakt. Dit zorgt voor alertheid en energie bij het ontwaken. Voor beide processen, dus zowel voor de aanmaak van melatonine als voor de aanmaak van cortisol, is magnesium nodig.
Onder andere bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, sporters, mensen die veel stress ervaren en mensen met een chronische darmaandoening.
Omdat magnesium door de nieren wordt uitgescheiden, mogen mensen met hart- of nierziekte geen magnesiumsupplementen nemen, behalve onder toezicht van hun arts. Het is zeer zeldzaam om een overdosis magnesium uit voedsel te krijgen.
Gezamenlijk gebruik van beide nutriënten
Beide nutriënten zijn zeer waardevol voor ons lichaam. Ze hebben tal van gezondheidsvoordelen die we al besproken hebben. Wanneer je magnesium en vitamine D tegelijktijdig gebruikt, werken ze samen en komen ze beter tot hun recht.
Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen. Het zit in volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.
Bij vermoeide en onrustige benen kan het wenselijk zijn de inname van magnesium te verhogen. Magnesium draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren, en de vermindering van vermoeidheid.
Calcium is essentieel voor de goede werking van spieren, en een tekort kan leiden tot onvoldoende samentrekking en ontspanning van de spieren. Botpijn en zwakte: Omdat calcium een bouwsteen is van botten, kan een tekort leiden tot botpijn en zwakte.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.