Is wijn met kurk beter? Als een wijn gebotteld is met een kurk, wordt de wijn blootgesteld aan een kleine hoeveelheid lucht. Dat wordt ook wel oxidatie genoemd en het kan juist goed zijn voor de wijn. De wijn kan zich zo beter in de fles ontwikkelen, zolang maar niet het eerder genoemde gevaar van TCA optreedt.
Kurk in de wijn is niet gevaarlijk, u kunt de wijn gerust proeven. De wijn met kurk drinken is in principe ook niet schadelijk voor de gezondheid, maar de trek zal u snel vergaan, want de wijn is echt niet lekker en doet niet denken aan hoe hij normaal smaakt.
Wijnen die gemaakt worden om te bewaren en die baat hebben bij een beetje lucht, tijdens de rijping op de fles, worden gebotteld met een kurk. Wijnen die vooral gemaakt zijn om snel van te genieten en die fris en fruitig horen te zijn, worden steeds vaker met een schroefdop afgesloten.
Kurk wordt vaak al opgelopen in de houten vaten waar rode wijn in wordt gerijpt, dus ook wijn met een schroefdop kan kurk hebben, maar dat komt veel minder vaak voor.
Een kurksmaak is heel makkelijk te herkennen. De wijn ruikt zuur, muf en heeft een zure, chemische en sterke nasmaak. Kurk in de fles maakt de wijn ondrinkbaar. Naast de slechte smaak is het ook niet goed voor de gezondheid.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Wat is 'kurk' in de wijn? Kurk betekent dat de wijn besmet is met een schimmel, de zogenaamde 2,4,6-Trichloroanisole schimmel (TCA). In de meeste gevallen bevond deze schimmel zich in de kurk zelf. Maar de schimmel kan ook in een wijnvat gezeten hebben, of in de fles, voordat deze werd gevuld.
Het nut van (natuur)kurk
Kurk laat zuurstof door. Dit kan voor vele wijnen een voordeel zijn, maar voor vele ook niet. Wijnen die je langer kunt bewaren, doen het goed met een kurk.
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
Hoe wordt kurk gemaakt? Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik, hiervoor wordt de boom elke negen jaar geschild. Om kurk te winnen hoef je de boom dus niet te kappen, sterker nog, door het winnen van de kurk leeft de kurkeik juist langer!
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
Beste kwaliteit wijnkurken: natuurkurken
Ze kosten pakweg 15 cent tot wel een euro voor de afsluiting van absolute topwijnen. Bij de duurste kurken krijgt de wijnmaker zwart op wit de garantie van de kurkenmaker dat zijn wijn vergoed wordt als deze 'kurk' heeft!
Kurk kun je heel makkelijk herkennen. Ruikt de wijn sterk naar nat karton, natte hond of een muffe kelder, dan zit er kurk in. Kurk ontstaat door een besmetting van schimmel of bacterie die TCA veroorzaakt (trichlooransol). Die stof ontstaat door het bleken en desinfecteren van kurken of flessen met behulp van chloor.
De reden van het voorproeven is om te keuren of de wijn technisch in orde is. Met andere woorden: je controleert of de wijn 'op dronk' is en geen kurk bevat. Indien de wijn bedorven is of mankementen heeft, wordt de fles vervangen.
HOE RUIK JE KURK IN WIJN? Als je wijn chemisch en muf ruikt. Kurk in de wijn is een besmetting van schimmels en bacteriën die voor een nare geur en smaak zorgen. Schimmelwijn is overigens geen aanrader.
Tannines zijn chemische verbindingen in de wijn, namelijk looizuren. Deze zijn afkomstig van de schillen, pitten en steeltjes van de wijn - of van het vat waarin de wijn heeft gerijpt. Tijdens het gisten verhuizen ze naar het druivensap, waar later wijn van gemaakt wordt.
De Champagnekurk
De kurk is 50% groter dan de hals van de fles en wordt behoorlijk samengeperst om hem er in te krijgen. Alsof dat nog niet genoeg is, gaat er nog een metalen plaatje (capsule) en een ijzeren kooi (muselet) om de kurk ook op de fles te houden.
De plaque is een klein en rond metalen schildje onder de muselet die de kurk van de champagnefles vasthoudt.
Kurk wordt gemaakt van de bast van de boom. Het verwijderen van de bast is een ambacht dat door de eeuwen heen van generatie op generatie is overgebracht. Na het oogsten wordt de kurk gekookt. Door het koken wordt het kurk gezuiverd,meer elastisch gemaakt en een grotere dichtheid bereikt.
In tegenstelling tot wat producenten geloofden, is natuurkurk echter luchtdicht, is plastic juist wél permeabel en heeft de conglomeraatkurk als voordelen dat-ie gegarandeerd vrij kan zijn van TCA en ook heel luchtdicht is.
Als het einde van de kurk vochtig is, weet je dat de wijn niet is geoxideerd. Flessen waar een kurk in zit worden tijdens het bewaren op hun zij neergelegd. De kurk zet uit in de hals van de fles en voorkomt zo dat er zuurstof in de fles komt.
Kurk is schaars en duur, per jaar wordt er zo'n 300.000 kurk geproduceerd. Daarnaast kan er pas na 25 jaar geoogst worden. Omdat de kurk een natuurlijk materiaal is, wordt het niet in massa geproduceerd. Hierdoor is het tot 3 keer duurder dan een schroefdop.
De isolatiewaarde van kurk is zeer goed. Het heeft een Lambda waarde van 0.038 – 0.040 W/mK.
1 - grondstof voor de afsluiting van wijnflessen; wordt uit de schors van de kurkboom gesneden. 2 - fout in de wijn. Kurk betekent niet dat er kurk in de wijn zit, maar dat de wijn muf en chemisch ruikt.