In een groot aantal studies is de effectiviteit van handhygiëne aangetoond [1-4]. Onder handhygiëne wordt verstaan: handreiniging, handdesinfectie en handverzorging met handcrème. Handreiniging is het verwijderen met water en zeep van vuil en een deel van de transiënte flora.
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: handhygiëne is het allerbelangrijkste als het gaat om voorkomen van besmetting met ziektekiemen. Dit betekent je handen reinigen op de juiste manier en op de juiste momenten. Er zijn twee manieren: wassen met water en zeep of het gebruik van handalcohol.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Wij raden je aan om je handen regelmatig te wassen met water en zeep. Dit is voldoende om het virus te doden. Als je ergens bent waar je je handen niet met water en zeep kunt wassen of onderweg bent, kun je een handgel met alcohol gebruiken.
Neutrale Douchegel met parelmoer glans is geurloos en wordt gebruikt om de handen en het lichaam te wassen. De douchegel is goed voor het zacht reinigen van het lichaam.
Kun je je handen wassen zonder water? Ja, dat kan. Als je niet over water en zeep beschikt (bijvoorbeeld als je onderweg bent), dan kun je handgel gebruiken om je handen te reinigen. Maar het is beter om je handen met water en zeep te wassen.
Handhygiëne is handen wassen met water, zeep en een papieren handdoek òf handen desinfecteren met handalcohol. Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook liever niet met bijvoorbeeld afwasmiddel.
Tenslotte worden eigenlijk de plekken waar de meeste bacteriën zitten volgens Zamarra het vaakst overgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar je met je vingers veel aankomt, zoals de afstandsbediening, deurklinken en lichtknopjes.
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
Na een bezoek aan het toilet zitten er maar liefst 200 miljoen bacteriën op je handen.Handen wassen met zeep is het meest effectieve middel om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
Kortdurend handcontact. Bij kortdurend handcontact met de patiënt zoals een hand geven, bloeddruk meten, positioneren, en patiëntentransport is het dragen van handschoenen niet nodig. Goede handhygiëne (handen wassen na patiëntencontact) is voldoende.
Je gebruikt je handen meer dan eender welk ander lichaamsdeel, waardoor ze iedere dag worden blootgesteld aan verschillende schadelijke invloeden. Deze factoren zorgen ervoor dat onze handen sneller beschadigd worden. Het is dus belangrijk dat je jouw handen een bescherming en zorg aanbiedt.
Koud wassen (tot 30 graden)
Je kunt kleding die niet erg vies is geworden prima koud wassen. Het gaat dan om kleding zonder vlekken en zonder stank. Ook bijvoorbeeld gordijnen en kussenslopen kun je koud wassen. Fijne stoffen zoals wol of zijde, en lingerie, bescherm je het beste door koud te wassen.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Tip 1: was op de juiste temperatuur
Was dan je beddengoed, handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoeken op 60 graden met het katoenwasprogramma. We adviseren hierbij overigens niet het eco-programma van 60 graden.
'Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,' zegt hij. 'Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,' legt hij uit.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
Als je je handen niet wast voor het eten, dan kunnen schadelijke bacteriën via je handen alsnog later in het eten terecht komen. Bijvoorbeeld via bestek, keukengerei of als je tijdens het eten je handen gebruikt. Schadelijke bacteriën kunnen een voedselinfectie veroorzaken, waar je ziek van kunt worden.
Gebruik voor een handwas lauwwarm water. Veel mensen gaan voor een warmere temperatuur, rond de 37 graden, omdat dit prettiger aanvoelt aan de handen. Maar veel kleding, en vooral kleding dat uitsluitend geschikt is voor een handwas, mag maar op 30 graden gewassen worden. Maak dus een handwas sopje met lauwwarm water.