Hoe zuidelijker je gaat, hoe donkerder oranje en hoe meer gesuikerd de Fanta-variant. In meer noordelijke landen proeft de drank zuurder en kleurt hij lichter geel.
Over smaak valt te twisten
Je zal vast wel eens gezien en geproefd hebben dat Fanta Orange bijvoorbeeld in Spanje een diepere oranje kleur heeft en wat anders smaakt dan Fanta uit Nederland. Dit komt doordat Coca‑Cola rekening houdt met de voorkeur van consumenten in verschillende landen.
Waarom is Fanta in Spanje donkerder van kleur en in Nederland lichter oranje? We houden rekening met de voorkeur van consumenten in verschillende landen. Het verschil tussen de Spaanse en Nederlandse Fanta Orange is dat de Spanjaarden liever voor een intensere kleur en een zoetere smaak kiezen.
Verkoper Josef Knipp kwam – salesman als hij was – linea recta met de naam Fanta. Op het laboratorium in Essen ontwikkelde Dr. Wolfgang Schetelig een recept met een reeks restproducten uit andere industrieën.
Met een aanwezigheid in meer dan 190 landen is fanta het grootste multi-smaken merk ter wereld. Deze oranje frisdrank wordt wereldwijd meer dan 130 miljoen keer per dag gedronken.
Als het aan Coca-Cola ligt, zijn er binnenkort nog slechts twee landen op de wereld waar zijn producten niet officieel te koop zijn: Cuba en Noord-Korea.
Spezi is zoals gezegd een koolzuurhoudende frisdrank en een mix van cola en limonade / sinas. Naast water, suiker, citroensap, sinaasappelsap, kleurstof en smaakstoffen bevat het ook cafeïne.
Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles. Dit verklaart misschien waarom mensen dachten dat cola vroeger groen was.
De flesjes, die zagen er wel exact hetzelfde uit. De eerste smaak is een combinatie van bosbes, cassis en veenbes. De tweede is met pruim en granaatappel en de derde die was wel erg speciaal. Want voor de derde smaak werd een combinatie van tomaat en perzik gebruikt.
E150d: Sulfiet-ammoniakkaramel als kleurstof; dit geeft de frisdrank zijn karakteristieke bruine kleur. Mensen die allergisch zijn voor sulfiet kunnen dan ook lichamelijke klachten ondervinden na het drinken van Coca-Cola. cafeïne, 0,1 gram per liter.
In Nederland maken we gebruik van lokale ingrediënten. Zo komt het water in onze dranken uit de lokale, natuurlijke mineraalwaterbron De Wildert en is de suiker afkomstig uit Nederlandse suikerbieten. Je begrijpt dat die lokale ingrediënten voor subtiele smaakverschillen kunnen zorgen.
Fanta Naranja Tray
De Spaanse Fanta Naranja is zeer populair bij diegene die tijdens hun Spaanse vakantie kennis gemaakt hebben bij de originele sinaasappelsmaak. Dit product is in België en Nederland moeilijk verkrijgbaar, maar bij Shopandalucia is deze Spaanse frisdrank altijd voorradig.
Goedkope Coca Cola blikjes zijn niet in de supermarkt te vinden. Waarom de goedkope Coca Cola dan niet overal te vinden is? Omdat de Deense productie te beperkt is om Nederlandse winkels permanent van Deense Coca Cola te bevoorraden. Hierdoor zijn supermarkten dus nog steeds op andere bottelarijen aangewezen.
Fanta-drinkers krijgen nu nog 19 gram suiker per keer binnen. (Dat zijn bijna vijf suikerklontjes.)
Fanta stond dus altijd bekend om zijn sinas. Vroeg je om Fanta, dan kreeg je automatisch sinas van dit merk en omgekeerd. Tegenwoordig heeft Fanta meer smaken dan alleen sinas en wordt dit er altijd bij vermeld.
Fanta – Green Apple. Je kent vast de groene appel lolly's wel van Chupa chup. Deze smaak proeft precies naar deze lolly's, maar dan met een kleine sparkel erin.
Er waren namelijk drie verschillende soort blauwe Fanta en dus was er niet één smaak, maar wel drie verschillende smaken die er voor het oog exact hetzelfde uitzagen. De eerste variant had de smaak van bosbes, cassis en veenbes. De tweede was de combinatie van granaatappel en pruim.
Roze Fanta
Na de blauwe Fanta van vorig jaar, gaat het nu om een roze versie. Achter het roze uiterlijk gaan opnieuw drie verschillende smaken schuil. Maar deze keer kan je wel zien welke je gekocht hebt. De tekst #WhatTheFanta heeft ofwel een rode, blauwe of groene achtergrond.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
Suiker in vloeibare vorm
Dat zoveel cola niet goed is voor je lichaam, is geen verrassing. "In principe is alle frisdrank gewoon suikerwater: suikers in vloeibare vorm. Teveel daarvan is nooit goed", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. "Je krijgt calorieën binnen, maar je eetlust wordt er niet minder van."
Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie. Da's een hele waslijst!
Spezi is een mixfrisdrank bereid uit cola en limonade. Het merk werd in 1956 door Brauhaus Riegele in Augsburg geïntroduceerd en was oorspronkelijk een biersoort.
In 1937 lanceerde N.V. Distilleerderij en Likeurstokerij v/h Wed. C.J. Becht & Zonen (Bergen op Zoom) een koolzuurhoudende sinaasappellimonade genaamd Si-Si.
Mazout. Een simpele mix van bier met cola, maar enorm populair bij onze zuiderburen. Dankt zijn naam aan de donker bruine kleur zoals van stookolie, dat ook wel mazout genoemd wordt.
Cuba en Noord-Korea zijn de enige twee landen in de wereld waar Coca-Cola niet officieel verkrijgbaar is. Tot een paar jaar geleden was ook in Myanmar (Birma) geen Coca-Cola te krijgen, maar daar kwam in juni 2012 verandering in toen de Amerikaanse regering de sancties op investeringen in dat land ophief.