In de bergen begroet men elkaar meestal met 'Grüess di', 'Grüezi', 'Grüezi mitenand', 'Hoi zäme' of gewoon 'Hallo'. Ben je in het Franstalige of Italiaanse deel van Zwitserland, dan gelden veelal dezelfde begroetingen als in Frankrijk en Italië.
Ongeveer 75 procent van de Zwitsers spreekt Zwitser-Duits, vooral in het noorden en het midden van Zwitserland. Zo'n 20 procent spreekt Frans en 7 procent Italiaans. Italiaans en Frans komen met name voor langs de grens van Italië in het zuiden en Frankrijk in het westen.
Duitsland en Oostenrijk
In Oostenrijk kun je ook begroet worden met 'Servus'. Deze uit het Latijn afkomstige begroeting is eigenlijk een heel nederig: Tot uw dienst. In de regio Salzburg kun je ook nog in Salzburger dialect begroet worden: griass di!
“Hallo” en “Tschüss” verstaat iedereen, maar om echt in het Oostenrijks te groeten is “Servus” of “Gruβ Gott” toch beter op zijn plek. Wil je echt punten scoren, zeg dan “Gruaβ-di” als je iemand groet. Voor het nemen van afscheid zijn er weer andere woorden.
In de bergen begroet men elkaar meestal met 'Grüess di', 'Grüezi', 'Grüezi mitenand', 'Hoi zäme' of gewoon 'Hallo'. Ben je in het Franstalige of Italiaanse deel van Zwitserland, dan gelden veelal dezelfde begroetingen als in Frankrijk en Italië.
Kenmerken. Het Penser Joch is een noord-zuid georiënteerde bergpas die het Sarntal vanuit Bolzano met het Wipptal vanuit Sterzing met elkaar verbindt. De pasroute overbrugt bijna 2000 meter hoogteverschil vanuit Bolzano, het is één van de grootste hoogteverschillen in de Alpen die niet via meerdere valleien verloopt.
Gedag zeggen: Baba, Pfiat-di, Wiederschaugn
Ook wanneer je afscheid van iemand neemt, worden er over het algemeen andere woorden gebruikt dan men in Duitsland doet.
Grüß Gott is een typisch Beierse, Zuid-Duitse, Zuid-Tiroolse en Oostenrijkse begroeting, maar ook wel in gebruik bij Donau-Zwaben. Het is een verkorting van Grüße dich Gott, wat "God begroete u" betekent.
Zwitserse mensen respecteren gemeenschapsregels en ordelijkheid. Ze hebben echter ook een uitzonderlijke mentaliteit om individuele vrijheid te bieden. Zwitserse mensen vervuilen niet. Ze nemen reinheid erg serieus en hechten ook belang aan hun buren.
Zwitserland heeft vier nationale talen, te weten: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans (Rumantsch). Duitstaligen maken 63,5% van de Zwitserse bevolking uit. Ze spreken dagelijks ongeveer 20 verschillende regionale dialecten, die vaak worden aangeduid met de overkoepelende term Zwitsers-Duits, Schwyzerdütsch.
In Zwitserland worden vier officiële landstalen en allerlei dialecten gesproken. De meerderheid van de bevolking woont in het Duitstalige deel van Zwitserland. In 19 van de 26 kantons worden hoofdzakelijk Zwitsers-Duitse dialecten gesproken. In het westen van het land, in Suisse romande, wordt Frans gesproken.
Begroeten: Servus & Grüß Gott
Vergeet Guten Tag of Guten Morgen en groet als een échte Oostenrijker! De genoemde begroetingen kun je hele dag gebruiken.
Oostenrijk (Duits: Österreich), officieel de Republiek Oostenrijk (Duits: Republik Österreich), is een binnenstaat in Centraal-Europa.
Oostenrijkse taal
Toch is het Duits in Oostenrijk niet altijd gelijk aan de taal zoals wij die kennen uit Duitsland (dit noemen we officieel Hoog-Duits). Er zijn verschillen ontstaan tussen de variant van de taal die in verschillende landen gesproken worden.
Oostenrijk wordt het eerst genoemd in het jaar 996, in een oorkonde van Otto iii (980-1002). Hij noemt een gebied ten oosten van het hertogdom Beieren daarin Ostarrîchi 'oostelijk gebied, domein', mogelijk als vertaling van het Latijnse Marchia orientalis 'oostelijk grensland'.
moin (interjection): hallo.
Verspreiding. De groet komt vooral in het zuiden voor en is gebruikelijk in een strook van Saarland tot Hongarije en het noordwesten van Roemenië, maar eveneens in Polen en Kroatië. In Oostenrijk en Tirol is servus de gebruikelijke begroeting.
Iedereen heeft vroeger bij Duitse les geleerd hoe je iemand correct begroet. We beginnen de dag met Guten Morgen. Guten Tag – mag na 11.00 uur en Guten Abend is vanaf 18.00 uur toegestaan. En wanneer het allemaal wat losser mag, dan volstaat een 'Hallo'.
Tirol is in Oostenrijk een provincie, maar een deel van Tirol ligt ook nog in Italië. Af en toe steekt hier een nationalistische vorm van vrijheidsstrijd de kop op en willen de bewoners van vooral het Italiaanse deel een zelfstandige staat Tirol vormen.
De officiële taal van Oostenrijk
De officiële en eerste taal van Oostenrijk is het Duits. Zo'n negentig procent van de bevolking spreekt dit dan ook. De Oostenrijkers hebben echter wel een eigen dialect, waardoor het soms net iets anders kan klinken dan het “gewone” Duits.
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.