Zet de koekenpan met olie/boter op matig vuur. Zet het vuur niet te hoog, want dan droogt het ei te snel uit en bakt deze aan. Als de pan warm is en de boter gesmolten, laat het ei in de pan glijden en doe een deksel op de pan. Breng eventueel op smaak met peper, zout en/of andere kruiden.
Zowel een zachtere als een harde margarine kan goed werken in een bakrecept, maar hebben wel een ander uitwerking. Kies nooit voor halvarine, dit is alleen geschikt om mee te smeren en niet om mee te bakken. Een goed recept schrijft je de juiste margarine voor, dus als je die richtlijn volgt komt het helemaal goed.
Wanneer je margarine gebruikt om vlees mee te bakken, dan is het belangrijk om tijdens het verhitten het schuim weg te laten trekken voordat je het vlees in de pan doet. Omdat margarine ongeveer 80 procent vet bevat, en daarnaast water, bestaat de kans dat het product gaat spetteren tijdens het verhitten in een pan.
Becel Bakken en Braden (kuipje) is geschikt voor mensen die op de klassieke manier vlees, vis of groenten willen bakken of braden. Het is net als de vloeibare variant gemaakt met een mix van zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie die omega 3 en omega 6 vetzuren bevatten die goed zijn voor hart en bloedvaten.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken.
Margarine met plantensterolen
Margarine is net als boter een smeerbaar vet, maar dan gemaakt van plantaardige oliën.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Gebruik je boter in harde vorm, zoals bijvoorbeeld in scones en koekjes, dan kun je de boter vervangen door koude kokosboter of plantaardige margarine. Gebruik je de boter vloeibaar, zoals in een cake, dan kun je het vervangen door olie. Zonnebloemolie is erg geschikt, omdat dit weinig bijsmaak bevat.
Vloeibare margarine is van nature vloeibaar door al z'n plantaardige oliën. Becel bevat bovendien Omega's 3 en 6 die bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed en daarmee bijdragen aan de gezondheid van het hart.
Verhit een flinke klont roomboter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Strooi een klein beetje zout over de bodem van de pan. Laat het ei in de pan glijden zodra de boter is gesmolten, maar nog niet begint te schuimen.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Als je op zoek bent naar een boter die smaakt naar roomboter kom je met de Flora Plant het aller dichtstebij. Er zit hier echt een heel goed boteraroma in! Ze zijn te koop als ongezouten of gezouten variant.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Gelukkig bestaat er een boter die alles een stuk gemakkelijker maakt: de geklaarde boter van Carlsbourg! Direct klaar voor gebruik en perfect voor het bereiden van sauzen en koken op hoge temperaturen. Dankzij zijn samenstelling van bijna uitsluitend puur vet brandt hij niet aan.
Ook als je lekker wilt koken, is Planta je ideale partner! Een lepel Planta in puree, groentjes of bij de bereiding van vlees draagt bij tot een evenwichtige hoofdmaaltijd. En door de smeuïge smaak en textuur, is Planta wikkel ideaal voor gebak.
Vloeibare plantaardige vetten bevatten minder verzadigde vetten dan dierlijke vetten en zijn daarom gezonder. Daarnaast bevatten plantaardige oliën meer gezonde onverzadigde vetten. Onverzadigd vet verlaagt het slechte cholesterol in je bloed en verkleint daarmee je kans op hart- en vaatziekten.
Vervang de boter door een notenpuree of pindakaas
Amandelpuree, pindakaas, puree van cashewnoten … Puree van oliehoudende planten bevat veel plantaardig vet en is een goed alternatief voor boter. Koop ze echter zonder suiker en zonder toegevoegde olie of zout.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Als onderdeel van een gevarieerde voeding en gezonde leefstijl, leveren 2 eetlepels Blue Band Vloeibaar (20ml) per dag een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid essentiële vetten die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen. De benodigde dagelijkse inname is 2g alfa-linoleenzuur en 10g linolzuur.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g. Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Ons advies: Gebruik roomboter of kokosolie. Becel mag dan misschien de cholesterol verlagen, maar wij kiezen liever voor een holistische aanpak. Sporten, gezond eten en niet roken is een veel effectievere manier om het hart en de bloedvaten gezond te houden en de risico's op vasculaire ziekten te verlagen.