Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden.
"25 graden binnen, ervaar je nu eenmaal anders als het buiten 35 graden is dan als het buiten rond het vriespunt is", zegt Valk. Daarom is het goed dichthouden van je huis eigenlijk genoeg. "Het is gezond en comfortabel als het binnen koeler is dan buiten, dat werkt al met een paar graden.
Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen. Als je een harde vloer hebt in de slaapkamer, dweil je deze. Zet wat planten neer en doe elke dag een raampje open voor frisse lucht en vochtregulatie. Al deze aspecten zijn essentieel voor een gezonde slaaphygiëne.
Dat komt doordat er 's nachts veel minder speeksel aangemaakt wordt. Bacteriën in de mondholte krijgen zo de kans om bepaalde stoffen te produceren.
Onze hersenen gebruiken hem gewoon even niet. 'Je kunt geuren alleen interpreteren als je bij bewustzijn bent', zegt Verbraecken. 'Dat werkt bij het zicht net zo, want tijdens het slapen kun je niets zien. De tastzin werkt anders, die is nog wel actief tijdens je slaap.
Ga op zoek naar een decoratief glazen potje zoals een weckpot of jampot en vul deze met een laagje soda. Voeg hier een paar druppels etherische olie aan toe in een geur naar keuze. Roer dit geheel door elkaar en voilà, je hebt een heerlijk ruikende luchtverfrisser!
Azijn neutraliseert geuren, en meestal gaat die muffe lucht er dan al direct uit. Daarna kun je de kleren nogmaals wassen, dit keer met gewoon wasmiddel, om je kleren weer lekker fris te laten ruiken. 'Het klinkt misschien gek, maar ook wodka kan helpen.
Lavendel doet het erg goed in de slaapkamer. Dit komt doordat deze geur goed is voor je nachtrust. Ook kamille bevordert een goede nachtrust en zorgt voor minder stress. Perfect om in te slapen dus.
Kookluchtjes verdrijven. Ze kunnen lang in huis blijven hangen, die kook- en frituurluchtjes. Laat tijdens het kokkerellen een pannetje met azijn meekoken om sterken vis- en koolgeuren te verdrijven. Ook als je een kannetje water met lavendel- of eucalyptusolie laat meekoken, zal je huis al snel weer lekker fris ruiken ...
Voor de woonkamer is het slim om een sterkere geur te kiezen, omdat dit vaak een grotere ruimte is. Geuren als jasmijn, bergamot of cederhout kunnen een goede keuze zijn.
Je ruikt je zweet het best onder je oksels, waar het zich concentreert, zegt Jacob. Volgens Dodd helpt het om het aan je kleren te ruiken om verdachte geurtjes op te sporen. Maar panikeer vooral niet als je op de tram een sterke lichaamsgeur ruikt: “De kans is klein dat jij het bent”, aldus Jacob.
De kans dat je dit zelf ruikt is heel klein. De receptoren in onze neus die gevoelig zijn voor geurtjes, zijn erg gewend aan ons eigen luchtje. Daardoor zijn ze voor die specifieke geur niet gevoelig meer. Je eigen aroma kun je eigenlijk alleen achterhalen, door het aan de mensen om je heen te vragen.
Denk aan knappe planten tot fleurige bloeiers: orchideeën, geraniums, jasmijn, lavendel, (pioen)rozen en rozemarijn. De keuken is de ideale plek om heerlijke geuren te laten ontstaan die door het hele huis gaan ronddartelen.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Verschoon het beddengoed om de week en was het op een temperatuur van minstens 60 graden Celsius. Was de matrasbeschermer minstens een maal om de twee maanden. Doe dit ook op een temperatuur van minstens 60 graden Celsius. Tracht de slaapkamer iedere dag te verluchten na het slapen.
De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. Voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een chronische ziekte wordt een minimale temperatuur in huis van 20 graden aanbevolen.
De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.