Soms kun je andere delen van de kuil dan nog wel gebruiken. Natuurlijk kan hooi ook beschimmeld raken en voor diarree of koliek zorgen.
Oorzaak koliek bij paarden
Als je paard koliek heeft, kan dat verschillende oorzaken hebben, zoals een wormbesmetting, slecht onderhouden gebit, zandophoping of een ontsteking of verlamming van de darm. Koliek kan ook komen door beschimmeld of bedorven voer.
Hooi met veel stengels geeft afleiding en zorgt ervoor dat de maag goed gevuld raakt, zonder dat het paard teveel voedingsstoffen binnen krijgt. Een te schrale of een vette wei kan koliek in de hand werken, evenals een abrupte overgang naar ander strooisel of voer. Ook beweging is belangrijk.
Om de darmwerking rustig te stimuleren kan er de eerste dag elke 3 uur 500 gram luzerne gevoerd worden.Daarna kan er gewoon ruwvoer naar behoefte worden gevoerd. Het is verstandig om krachtvoer de eerste tijd zo veel mogelijk te vermijden, omdat dit een grote impact op de darmen heeft.
Paarden zijn zeer gevoelig voor koliek. Verschijnselen die u kan waarnemen zijn o.a. krabben, rollen, liggen, gestrekt staan, winden laten, diarree, flemen, zich om laten vallen, sloomheid, niet eten, omkijken naar de buik en kreunen.
Koliek kan ook veroorzaakt worden door stress. De toevoeging van een nieuwe kuddegenoot of verandering in de routine kunnen al aanleiding geven voor ontstaan van een lichte vorm van koliek. Chronische stress kan ook leiden tot symptomen van ergere vormen van koliek.
Ontstekingsremmende pijnstillers
Bij koliekpijn worden ze gebruikt vanwege het effect op de pijn. De koliekpijn is vaak zo hevig dat u ook misselijkheid bent. Daarom zal de arts de pijnstillers meestal in de vorm van zetpillen voorschrijven. Voorbeelden zijn diclofenac, metamizol en naproxen.
VERSTOPPINGSKOLIEK DUURT SOMS ENKELE DAGEN
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
De pijn gaat vanzelf over. Dit kan enkele minuten tot enkele uren duren. Drink niet tijdens of kort na een koliekaanval. Extra vocht lijdt tot extra urineproductie.
Koliek is een uiting van (buik)pijn. Zo kan het paard door de buikpijn eetlust verliezen, schrapen met de voorbenen, flink zweten, regelmatig rollen, afwisselend gaan staan en liggen of onrustig zwiepen met de staart.
Symptomen die gezien kunnen worden is een onrustig paard, weinig eetlust, steeds trappen of kijken naar de buik, flemen, vaak rollen en krabben met de voorbenen. Daarnaast kan er afwijkende (of geen) mest worden waargenomen en paarden die steeds de plashouding aannemen (zonder dat er urine komt).
Het wordt geleverd met een doseerspuit zodat het (onverdund) in de mond van het paard kan worden toegediend. De dosering voor paarden is 15 ml, voor veulens is 4-8 ml. Vaak treedt na 30 minuten al verlichting van de problemen op, maar indien nodig kan de behandeling na 30 minuten tot 2 uur worden herhaald.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Hooi van goede kwaliteit is meestal diep groen tot geel-groen in plaats van geel of bruin van kleur. Maar let op: de kleur zegt niet altijd iets over het ruwvoer. Let daarnaast op onkruiden die eventueel giftig kunnen zijn. Een groot aandeel onkruid heeft ook invloed op de voedingswaarde.
Kolieken zijn krampen (ook wel spasmen genoemd) van het gladde spierweefsel van de wand van je holle organen zoals je slokdarm, maag, darmen, galwegen en galblaas, urinewegen en urineblaas. Zowel volwassenen als kinderen kunnen last hebben van kolieken.
Een koliekoperatie kost gemiddeld tussen de € 3.000 en € 6.000. Een bedrag dat niet iedere paardeneigenaar kan ophoesten. Daarnaast zal het paard na de operatie een tijdje op de kliniek moeten blijven voor een goede herstelbehandeling.
Verstoppingskoliek ontstaat door de ophoping van droog en vezelrijk materiaal. Bijvoorbeeld als het paard teveel stro of (erg) droog hooi eet, het voer niet goed kauwt en/of onvoldoende drinkt. Vaak in combinatie met onvoldoende beweging.
Psylliumzaad of vlozaad staat bekend om haar gelvormende eigenschappen en wordt overal ter wereld gebruikt om zand uit de darmen van paarden en pony's te verdrijven. Lijnzaad, dat mild laxerend werkt, ondersteunt deze zandafdrijvende werking.
Stro kan als ruwvoer dienen voor een paard en voor afleiding zorgen als een paard dit eet terwijl het op stal staat. Stro is onder te verdelen in haverstro, tarwestro en gerststro. Vooral haverstro vinden veel paarden lekker.
Diclofenac (voorkeur)
NSAID's zijn effectief bij de bestrijding van koliekpijn. Omdat snelle intreding van het effect gewenst is, heeft de intramusculaire toediening de voorkeur. Het effect hiervan treedt op na 10-30 minuten.
De galblaas zal proberen de versperring op te heffen en de galsteen door te laten stromen. Dit doet de galblaas door heftig samen te trekken. Dit kan erge pijn veroorzaken in de rechterbovenbuik, ook wel galkoliek genoemd. Deze koliekpijn komt vaak in aanvallen en kan enkele uren aanhouden.
Een nierkoliek is een acute, pijnlijke situatie die wordt veroorzaakt door een steen die de urineleider blokkeert. Ga voor het verlichten van de pijn zo snel mogelijk naar de huisarts of naar de dichtstbijzijnde afdeling spoedeisende hulp.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.