De jasmijn is ook uitermate geschikt als klimplant en muurbeplanting. Sommige soorten hebben wel een steuntje in de rug nodig om omhoog te klimmen. Door gebruik te maken van plantensteunen en delen van de plant met een touwtje vast te maken, zullen ze omhoog klimmen.
Klimmer tot grote hoogten
Bijvoorbeeld door de ranken te bevestigen langs draden of aan een klimsteun, eventueel in een waaiervorm. De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog.
Sterjasmijn of Toscaanse jasmijn is een wintergroene klimmer. De ranken zoeken steun, als ze het vinden draaien ze zich eromheen. Een stuk gaas of trellis biedt ze genoeg steun, hij is minder geschikt om pergola's te begroeien. Draai tijdens de zomer naar steun zoekende takken in het gaas of zet ze vast.
Wikkeldraad: dit speciale draad kun je gebruiken om twijgen vast te knopen en ze op hun plek te houden, ook op iets grotere afstand. Draadspanset: in plaats van een klimrek plaatsen kun je ook draden spannen om de klimplanten langs te laten groeien. Dit is bedoeld voor rankende klimmers zoals clematis.
De Clematis moet dan ook begeleiding krijgen om zich omhoog te werken. Dit kan door een klimrek te plaatsen, betongaas te gebruiken of de planten gewoon in een boom, paal, of struik te laten groeien waar ze voldoende houvast hebben.
Sommige clematissen bloeien alleen op de scheuten die het seizoen ervoor zijn aangegroeid. Andere soorten bloeien juist alleen op de nieuwe aangroei van hetzelfde seizoen. Als je niet snoeit, ontstaat er dus een wirwar van oude en nieuwe aangroei, waardoor slechts een deel van de plant zal bloeien.
Zich zelf vasthechten doen ze niet echt, maar ze slingeren zich om palen, bomen, hekwerk enz. heen en kunnen met een klimsteun zelfs hele muren begroeien. Zoals alle hoger opgaande klimmers – Toscaanse jasmijn kan tot 6 m hoog en breed uitgroeien – zullen ze op den duur onderaan wat kaal worden.
Er zijn vele opties voor het opbinden en ondersteunen van planten. Zo zijn er onder andere halfronde steunen van metaal, trellis en kunststof of metalen ringen met grondpin koop. Maar u kunt ook u zelf iets maken. Daarvoor zijn bijvoorbeeld stokken van bamboe of snoeihout geschikt.
Een klimrek tegen muur of schutting
Staat je bak tegen een schutting of muur dan hoef je geen frame te maken. Alleen maar iets waaraan je je net of gaas aan vast maakt. Zorg wel voor minstens 10 cm ruimte tussen je net of gaas en de schutting. Dan hebben je planten aan de achterkant van het net ook nog wat ruimte.
Het klimrek kan het beste direct op de muur worden vastgemaakt met behulp van muurschroeven en pluggen. Deze constructie is vooral geschikt voor lichtere klimmers zoals de schijnaugurk en de bosrank.
Als er in het voorjaar scheuten met bruine bladeren aan de jasmijn zitten, dan komt dit door vorstschade. De takken met bruine bladeren kun je na deze vorstschade in het voorjaar helemaal afknippen. De sterjasmijn zal na het snoeien bijna altijd weer opnieuw uitlopen.
Alles over de Toscaanse Jasmijn
Het is een winterharde plant en is zeer gemakkelijk te verzorgen. Dit maakt het de ideale plant voor elke tuin. De sterjasmijn groeit het liefst op een plek in de volle zon. Met deze klimplant geef je je muur of schutting een prachtig mooie en fleurige uitstraling.
In het eerste jaar groeit hij vrij langzaam maar na enkele jaren kan hij wel tot 100 cm per jaar groeien. In de winter terughoudend zijn met water geven.
De jasmijn is een langzame groeier, krijgt een uiteindelijke hoogte van vijf meter en groeit het best als hij in de volle zon staat. Hij groeit uitstekend tegen gaaswerk, pergola of gewoon een muur. Het is geen zelfhechtende klimplant, help hem dus een handje door hem aan het oppervlak te bevestigen.
Je hebt zo'n 3 planten per meter nodig om een mooi resultaat te krijgen. De plant heeft dan voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Als je de plant geen gelegenheid geeft om te klimmen, zal de plant een weg langs de grond zoeken en zich in de bodem wortelen.
Bindbuis is een elastisch materiaal van PVC dat gebruikt wordt om houtige gewassen (waaronder leibomen) vast te binden aan een frame, een paal of stok. Door de elastische eigenschappen veert het materiaal mee en vindt er geen insnoering of ingroeien plaats, zodat de groei van het gewas niet gehinderd wordt.
Zo zie je wel eens dat de takken van de rozen worden opgebonden met tyraps of ijzerdraad. Het nadeel van tyraps en ijzerdraad is dat ze na verloop van tijd takken kunnen afknellen. Een beter alternatief is om bindbuis te gebruiken. Bindbuis is elastisch en hierdoor rekbaar als een tak dikker wordt.
Snoeien van de Jasmijn doet u direct na de bloeiperiode. Wilt u de Toscaanse Jasmijn als bedekking voor een schutting of dergelijke gebruiken dan raden wij 3-4 planten per strekkende meter aan om een mooi volgroeid resultaat te bereiken.
Wie houdt van de heerlijke geur van jasmijn kan twee kanten uit. De gele winterjasmijn geurt nauwelijks, maar de witte Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) doet dit wel. Deze bladhoudende klimplant bloeit tot ver in de zomer, en geeft daarbij een zoete geur af.
Te weinig grond
Er moet wel voldoende grond beschikbaar zijn voor de jasmijn. Vaak zie je dat klimplanten worden aangeplant in stroken van 10-20cm. Dit is echt te weinig voor een plant om goed te kunnen groeien. Er is dan heel veel extra verzorging (met name water geven) nodig, om aan te slaan.
De jasmijn snoei je in het voorjaar als de vorst voorbij is. Een verwilderde plant heeft extra snoei nodig om verjongd te worden. Gedurende het seizoen kan je voor vormbehoud wat licht snoeiwerk doen. Er zijn tegenwoordig meerdere variëteiten van de jasmijn te koop, waaronder cultivars met gele bloemen.
De meeste Clematissen groeien het liefst in de volle zon, een enkele soort of cultivar kan in de schaduw. De meeste Clematissen hebben veel vocht nodig in het groei- en bloeiseizoen en volle zon is geen probleem. Als de plant niet goed groeit en bloeit, is de grond in de zomer te droog.