Bij een hypo moet je wat eten en drinken. Je moet dan voor voedsel kiezen waarbij de suikers snel beschikbaar zijn en dus snel na het eten in je bloedbaan komen, zoals tabletten Dextro (druivensuiker) en verdunde (suikerhoudende) limonade.
Melk, yoghurt, karnemelk (lactose) Vla, pudding, vruchtenyoghurt (suiker – lactose – zetmeel) Koek, ontbijtkoek, gebak (suiker – zetmeel) Suiker honing, zoet broodbeleg, limonade, snoep (suiker)
Als uw glycemie (de suikerwaarde in uw bloed) lager is dan 60mg/dl: gebruik de 1-2-3 regel: Drink 1 glas cola (100ml)
Een hypo gaat over als je snel iets zoets eet of drinkt (niet light). Neem het liefst suiker in de vorm van glucosetabletten (druivensuiker/dextrose). Een glucosetablet komt namelijk het snelste in het bloed. Neem bijvoorbeeld zes tot acht tabletten druivensuiker wanneer je een hypo hebt.
Je lichaam heeft na een hypo tijd nodig om te herstellen. Dit kan tot 24 uur duren.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.
Zweten, trillen, maar ook een slechte concentratie, sufheid en verwardheid: een hypo hakt er flink in. Tot voor kort werd dan ook gedacht dat wie vaak een lage bloedsuikerspiegel heeft, daar op de lange duur schade door oploopt. Het goede nieuws: we weten nu dat hypo's minder erg zijn dan gedacht.
Glucose innemen, en voor volwassenen gaat het om 20 gram! Het snelste effect hebben tabletten druivensuiker (=dextrose=glucose). Daar zijn verschillende soorten van, variërend van 1,5 tot 4 gram glucose per tablet. Kijk dus goed welke tabletten u heeft, en hoeveel daarvan overeenkomen met 20 gram!
Normaal gesproken herken je een hypo op tijd aan klachten zoals zweten, trillen, hartkloppingen en een hongergevoel. Sommige mensen voelen een hypo na verloop van tijd niet meer aankomen. Dat kan vervelend of gevaarlijk zijn, want je kunt door een hypo bijvoorbeeld flauwvallen.
Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd.
Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Dit geeft vaak een naar gevoel. Het is een signaal van je lichaam om tot actie over te gaan.
Goed voor de bloedsuiker
Kies bij pasta, rijst en brood voor de volkorenversie, en voor zilvervliesrijst. Daarin zitten veel vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer en minder stijgt. Peulvruchten als erwten, linzen en bonen zijn gezond. Ook hier zitten vezels in, waardoor je bloedsuiker langzamer stijgt.
Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag.
Ernstige hypoglykemie
Dit komt gelukkig heel weinig voor, omdat een lichte hypo meestal op tijd opgelost wordt. Symptomen van een ernstige hypoglykemie zijn verwardheid, dubbelzien, raar praten, staren, bewegingen alsof iemand dronken is, slaperigheid, vergeetachtigheid, stuiptrekkingen, bewusteloosheid.
Dextrose is slecht voor je hart en vaten
Ook druivensuiker is gewoon suiker en te veel hiervan in slecht voor je gezondheid. Een te hoge suikerconsumptie zorgt voor een toename van hart- en vaatziekten.
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.
Eet voldoende eiwitten en koolhydraten en neem eventueel een gezond tussendoortje om je energie op peil te houden. Dit zorgt er voor dat je langer een verzadigd gevoel en meer energie hebt. Groenten, fruit of een handje ongezouten noten is altijd goed als gezond tussendoortje.
Dit noemen we de 2-4-6-regel. Dit houdt in dat u iedere 2 uur uw bloedglucosewaarde meet. Is de bloedglucosewaarde tussen de 15 en 20 mmol/l, dan spuit u 4 eenheden extra. Is de bloedglucosewaarde tussen de 20 en 25 mmol/l, dan spuit u 6 eenheden extra.
Een wisselend humeur (opeens kwaad, verdrietig of blij) Tekenen van een ernstig verlaagde bloedsuiker zijn: sufheid, bewustzijnsverlies en uiteindelijk coma. Deze verschijnselen komen vooral voor bij patiënten die insuline spuiten en bij oudere mensen met diabetes.
Bij een bloedglucose onder 4,0 mmol/l spreekt men van hypoglycemie, of kortweg een hypo, al ontstaan klachten meestal pas bij lagere waarden. Hypo betekent te weinig, en glycemie betekent glucose in het bloed.
Een te lage bloedsuiker noemen we hypoglykemie (een hypo). Een te lage bloedsuiker is gevaarlijk. Er is snel actie nodig. Uw bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 9.