Kraanwater is doorzichtig en heeft geen kleur. Dit komt simpel gezegd doordat kraanwater zuiver is. Er zitten in zuiver water geen deeltjes die licht terugkaatsen of opnemen. Het licht schijnt er dwars doorheen en daarom is het dan ook doorzichtig.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
Hoe komt dat toch? Dat komt omdat het zeewater de kleur krijgt door de zon. Water zelf heeft helemaal geen kleur maar is doorzichtig. De kleur van de zee bestaat namelijk voor een deel uit licht dat via het wateroppervlak terugkaatst.
Zit het zeewater echter vol stof- en plantdeeltjes van algen, zoals in de Noordzee het geval is? Dan kunnen de blauwe stralen niet door het water dringen en wordt het licht minder weerkaatst. En dan krijg je dus die typische bruingroene of grauwe kleur die wij aan onze kust gewend zijn.
Troebel water weerkaatst de groene en gele stralen, zodat het water groene tinten krijgt. Zeer troebel water ziet meer grijs. Ook de diepte van de zee en de soort plankton heeft invloed op de kleur van het water.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Vaak wordt gedacht dat de kleur komt van mineralen in het water. Maar dit niet waar. De oorzaak van de kleur is de lichtval. De kleur rood in het licht wordt geabsorbeerd, terwijl blauw en groen juist worden gereflecteerd.
Een blauwe zee kan dus ook vervuild zijn, maar de vervuiling bestaat uit kleinere deeltjes dan de vervuiling in een zee die er bruin of groen uitziet. Je denkt nu misschien: maar hoe zit het dan met een plas regenwater? Die is echt wel vervuild, maar toch doorzichtig.
Als je zwemt, zie je om je heen doorzichtig water. Maar als het gaat om grote hoeveelheden water zoals in een oceaan, dan zien we een diepblauwe kleur. De zee, slibdeeltjes en plankton nemen namelijk alle rode lichtstralen op en blauwe lichtstralen worden teruggekaatst.
Hoge troebelheid betekent veel deeltjes. Deeltjes in het water bestaan uit zand, klei, algen en bacteriën en restanten van dode organismen en schelpen. Een overzicht van de deeltjesconcentratie in het oppervlaktewater van de Noordzee verkrijgen we door de analyse van satellietopnamen.
Dat zout in het zeewater komt van rivieren die in de zee uitmonden. Voordat ze dat doen stromen ze eerst door allerlei gebergten en landschappen. Daarbij voeren ze kleine stukjes gesteente mee. Die steendeeltjes kunnen chemische verbindingen met elkaar aangaan waardoor er zout wordt gevormd.
Natuurstranden zijn niet eens 'echte' stranden, want de hele Kroatisch kust bestaat van nature uit rotsen, waardoor iedere plek met helder zeewater een goede zwemplek is, of je er nu een echt strand aantreft of niet.
Als het water schoon is worden de blauwe stralen gereflecteerd, waardoor het water blauw lijkt. Hoe dieper en groter het water is, hoe blauwer de zee lijkt. Dit komt doordat er midden in de zee bijna geen vervuiling is, waardoor de blauwe stralen helemaal terugkaatsen.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
De bruine kleur wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het water. Dit ziet er niet fris uit maar is wel veilig om te drinken. Voor de zekerheid raden we drinken van bruin water af voor ouderen en baby's.
Vooral tijdens zwoele zomeravonden kan de zee gaan lichten op plekken waar het water beweegt, zoals in de golven. Dat is heel bijzonder om te zien! Het blauwachtige licht wordt veroorzaakt door zeevonk, een bolvormig, ééncellig organisme.
Blauw licht wordt dus het best verstrooid, groen en geel licht al minder goed en rood licht gaat zo goed als rechtdoor door de dampkring heen. Het resultaat is dat de lucht blauw kleurt. Door de verstrooiing is het witte licht een beetje van zijn kleur kwijtgeraakt. Het resultaat daarvan is dat de zon geel kleurt.
Licht van een kleinere golflengte wordt beter verstrooid dan licht van een langere golflengte. Het blauwe licht wordt dus het best verstrooid, groen al wat minder, en rood het minst van allemaal. Het resultaat: de hemel kleurt hemelsblauw.
De Nederlandse stranden aan de Noordzee worden steeds schoner. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er een kwart minder afval op de stranden ligt dan tien jaar geleden. De stichting analyseerde data van twintig jaar onderzoek naar strandafval op niet-toeristische stranden.
Aangezien het stof zeer licht is van gewicht blijft het gedurende lange tijd zweven in het water. Gecombineerd met de inval van de zon geeft dit het water de typische turquoise, azuurblauwe of blauwgroene kleur.
Bovendien is het rond de Middellandse Zee lekker warm en dampt deze als het ware uit. Hierdoor is het zoutgehalte in de Middellandse Zeel heel wat hoger dan in de Noordzee. In de Noordzee is er immers heel wat stroming en wordt het zeewater constant gemengd en "ververst".
Drink geen water uit bergbeekjes, rivieren of meren
In bergmeren leven uiteraard ook veel dieren die allerlei stoffen uitscheiden, die niet goed voor ons zijn. Je zult niet de eerste zijn die na het drinken van bergwater last van maag- en/of darmproblemen krijgt.
In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland. In (delen van) deze mediterrane landen kan leidingwater een chloorsmaak hebben.
Top! Watersporten op het meer van Genève, je kunt er zeilen, roeien, waterskiën en natuurlijk zwemmen. Zonnebaden op de knusse oevers. Een gedeelte van het Meer van Genève behoort tot het Wallis.