Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
De hitte van de föhn werkt heel goed om kreukels uit je kleding te krijgen. Houd de föhn wel minimaal op 5-10 centimeter afstand van je kleding. Wanneer je kleding een beetje vochtig is, werkt dit nog beter. De stoom van de douche zorgt er ook voor dat je kreukels (gedeeltelijk) verdwijnen.
Stomen is meestal een betere (en veiligere!) manier om kreukels uit polyester te halen. Hang het vochtige polyester overhemd op en behandel het met de kledingstomer, waarbij je direct contact met het materiaal vermijdt. De hete stoom zal kreukels verwijderen en je kledingstuk binnen een paar minuten laten drogen.
Spuit het kledingstuk met een mengsel van 240 ml water en 5 ml wasverzachter. Hang het dan op in je badkamer en neem een douche. De stoom uit de douche helpt eventuele kreukels in het kledingstuk los te laten. Doe het kledingstuk vervolgens gedurende een paar minuten in de droger als het na het douchen nog vochtig is.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Stoffen met synthetische vezels zoals acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Deze kunt u na het wassen gewoon op een hanger drogen en hebben geen strijkbeurt nodig. Was de stoffen niet warmer dan 40 graden om krimpen te voorkomen. Polyester is kleurvast en kan met lichte-en donkere kleuren samen gewassen worden.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
1 stip betekent koud strijken, 2 stippen kun je warm strijken en 3 stippen kun je heet strijken. Hoe warmer je kunt strijken, hoe sneller het gaat. De meeste overhemden kun je tenminste warm, maar vaak heet strijken.
#3 Warme stijltang
Niet alleen haren strijk je ermee glad; ook kreukels uit kleding verdwijnen als sneeuw voor de zon. De stijltang werkt het beste op kleine oppervlaktes zoals een kraag. Zorg er wel voor dat de stijltang op een lage hittestand, anders brand je er misschien wel een gat in.
De eenvoudigste oplossing is om een plat oppervlak te bedekken met een hittebestendige stof als geïmproviseerde strijkplank. Je kunt ook een paar alternatieven proberen, zoals strijken op een strijkdeken of op een magnetische strijkmat, of zelfs een stijltang gebruiken om kleine kreukels weg te strijken.
Als je kreukels hebt in polyester kan je deze op een lagere temperatuur (tot 110°C) strijken. Om jezelf strijkwerk te besparen, raden we je aan om je kleding op te hangen. Je hoeft polyester dan niet te strijken, omdat het een kreukvrije stof is.
Belangrijk wel is dat je het kledingstuk niet gaat strijken! Door de warmte van het strijken vervormd als het ware de stof en is de plissé voorgoed verdwenen! Belangrijke eigenschap van plissé: Doordat plissé rondom in de plooi zit, zit er heel veel rek in de stof.
Leg je kledingstukken plat neer (vooral handig om boorden, kragen of hardnekkige kreukels te stomen) of hang ze aan een deur. Steek de stekker van je stomer in het stopcontact en laat het apparaat opwarmen. Na 45 seconden is de stomer voldoende opgewarmd voor verticaal gebruik, na 90 seconden voor horizontaal gebruik.
1. Stomen is minder schadelijk. De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Als het gaat om het opfrissen van jouw kleding kun je in principe alle kleding stomen. Dat geldt ook voor strijken, behalve voor kleding die je niet mag strijken (of binnenstebuiten moet strijken). Houd er rekening mee dat je de kleding niet reinigt door die te stomen.
Stop je was in de machine met vloeibare wasmiddelen in plaats van poeders. Deze zijn namelijk zachter en zorgen ervoor dat er minder kreukels in je was zitten. Ook wasverzachter is een goed alternatief om je kleding kreukvrij uit de machine te halen.
100% polyester wassen en strijken: voorzichtig zijn
Strijk dit materiaal alleen als het echt nodig is. De meeste kreukels verdwijnen al tijdens het drogen. Soms kun je ze er zelf uitwrijven.
Polyester- en polyamidestoffen zijn nagenoeg kreukvrij. Dat is heel fijn als je de jas aan hebt, Kreuken lijkt vaak lelijk en geeft gewoon niet het effect dat je wilt bereiken als je een mooie jas draagt. Met polyester zie je er de hele dag verzorgd uit. Na het wassen hoeft polyester ook zelden gestreken te worden.
Het fijne aan synthetische vezels is dat ze bijna niet kreuken en je ze in veel gevallen niet hoeft te strijken. Drogen op een hanger is vaak genoeg. Maar wanneer het kledingstuk wel een beetje gekreukt is, kan je het beste strijken op de laagste stand (110°).