Maar zelfs dan nog kan fondant soms wat plakken. Om dit niet tegen je te laten werken kan je wat bakker poedersuiker op je ondergrond strooien en over je uitgestoken fondant. Na het bewerken van je fondant kan je met een zachte kwast de overtollige suiker weg brushen zodat je koekjes er geweldig uit zien.
Net als bij deeg zal fondant aan de ondergrond blijven plakken, dus zorg altijd dat je je aanrecht bestrooid hebt met suikerbakkerspoeder of Magic Roll-Out Powder. Dit zijn beide hele fijne poeders die geen invloed hebben op de textuur van je fondant, maar zorg alsnog dat je niet overdrijft met de hoeveelheid poeder.
Begin ergens met de plooien glad te strijken.Til de fondant op en wrijf voorzichtig met je hand de fondant tegen de taart aan. Een belangrijke tip: zorg ervoor dat wanneer je de volgende plooien glad gaat strijken, dat je de fondant altijd (écht áltijd), richting de kant wrijft die al glad gestreken is.
De ondergrond van fondant is meestal botercrème of ganache. Deze twee producten zullen als het in de koelkast staan hard worden en daardoor zal het fondant niet smelten. Je kan een taart of cupcake niet afsmeren met slagroom of enchanted crème. Dat komt omdat deze producten water bevat.
Ik noemde het al even kort: fondant uitrollen doe je het beste met een kunststoffen fondantroller. Hiervoor kun je dunne latjes gebruiken, maar er is ook een soortgelijk systeem als de deegroller van Joseph & Joseph: een fondantroller met elastieken. De dikte van het elastiek bepaalt hier de dikte van het fondant.
Leg de geknede fondant hier op en rol het uit met een deegroller tot ongeveer 3 mm dikte. Let op dat tot je twee keer de hoogte van je taart én de bovenkant kunt bekleden met je lap fondant. Pak je lap fondant en leg deze over je taart. Je kunt hem met je handen pakken, maar ook over je deegroller heen vouwen.
Als je de taart rondom helemaal glad hebt kun je hem nog strakker maken. Gebruik hiervoor een smoother.Rondom wrijf je de fondant helemaal strak om je taart heen. Zorg ook dat het overtollige fondant onderaan goed tegen de taart zit.
Wil je fondant figuurtjes wat harder en steviger hebben, zodat je ze goed op de taart kan zetten? Dan kun je de figuren al prima een week van tevoren maken en zonder de figuren af te dekken op een donkere en koele plek bewaren. Leg of zet ze bijvoorbeeld in een keukenkastje neer.
Ook voor het plakken van fondant op cupcakes kun je eetbare lijm gebruiken. Daarnaast zou je ook kant-en-klare eetbare lijm, glazuur, chocoladepasta of royal icing kunnen gebruiken. Laat de cupcakes na het bakken goed afkoelen en gebruik een paletmes om je 'lijm' op de cupcakes aan te brengen.
Als je een vulling op basis van boter(crème) gebruikt kun je gewoon een laagje smeren op het biscuit, het maakt niet uit als dit tot op de rand komt en straks met je fondant of marsepein in aanraking komt. Bij vochtige vullingen (slagroom, banketbakkersroom, bavarois, etc.)maakt dit wel uit.
Glazuur is een mogelijkheid om fondant decoraties vast te plakken, maar eigenlijk is Royal Icing nog net iets beter. Dus als je ook eiwitpoeder in huis hebt kun je het best hier voor gaan. Royal Icing droogt goed en snel op, handig als je veel wilt vastplakken.
Een taart van biscuit en helemaal gedecoreerd met crème of fondant is tot 2-3 dagen lekker als je hem in de koelkast bewaard.
Als de botercrème te zacht is geworden om rozetjes mee te spuiten, leg hem dan in de koelkast en laat circa dertig tot vijfenveertig minuten opstijven. Doe de toffee in de spuitzak en trek één uiteinde van de folie door de spuitzak (laat, in tegenstelling tot wat je ziet op onderstaande foto, de spuitmond erop zitten).
Een schraper: nadat je de taart globaal hebt ingesmeerd, strijk je botercrème strak met een schraper. Het is belangrijk dat de schraper hoger is dan de taart. Met een schraper kun je veel nauwkeuriger werken dan met een paletmes. Vooral als je begint met taarten afsmeren, is het dus handig om een schraper te gebruiken.
Metallic dust die een glimmend effect geeft. Je kan deze dust gebruiken op bijna alles waar je een glinsterend effect aan wilt geven. je kan het onder andere gebruiken op chocolade, cupcakes, fondant, maar natuurlijk ook op bloemen als je ze wilt laten “stralen”.
Is je rolfondant wat hard geworden? Doe het een paar seconden (+/- 10 sec.) in de magnetron en de rolfondant is weer heerlijk soepel.
Dit hangt af van de grootte van je biscuit / kapsel. Zie hiervoor het kopje “Hoeveel beslag heb ik nodig”. Deze hoeveelheden gelden voor zowel marsepein als rolfondant. In principe heb je voor het maken van een standaard taart (25cm) circa 500g nodig.
Ook gedecoreerde taarten met fondant kun je prima bewaren in de koelkast en invriezen. Weer trek in taart? Laat hem, zonder de plastic zak, ontdooien in de koelkast en laat hem daarna pas op kamertemperatuur komen [vlak voor aansnijden].
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Verwarm de fondant dan eerst even heel kort in de magnetron. Niet te lang, want dan kan de fondant verbranden! Hitte doet vaak wonderen voor fondant die hard is geworden. Een andere optie is om wat crisco of boter door de massa te kneden.
Maizena als bindmiddel
te gebruiken, is als bindmiddel. Hiermee kun je waterige substanties verdikken, zodat je uiteindelijk een mooie gebonden saus of soep hebt. Belangrijk bij het gebruiken van Maizena als bindmiddel, is dat je het eerst aanlengt met een beetje water.
Beschrijving. SmArtFlex white fondant met een heerlijke vanillesmaak in 1 kilogram verpakking. Deze witte fondant van SmArtFlex is zeer makkelijk in gebruik, scheurt niet, kan superdun worden uitgerold en is niet gevoelig voor temperatuurverschillen.
Er zit meer smaak aan marsepein maar fondant is makkelijker bewerkbaar als je kleine details en fijne structuren wil creëren.
Om uit te rekenen hoeveel fondant je nodig hebt om een taart te bekleden gebruiken wij de volgende basisberekening: Voor een taart van 24 cm heb je 500 gram fondant nodig als basislaag. Wil je taarttoppers, bloemen of figuurtjes gaan boetseren dan adviseren we je om gumpaste te gebruiken.
De perfecte taart voor je drip
Een van de redenen waarom we drip cakes zo regelmatig zien langskomen, is omdat je eigenlijk over elke ondergrond wel prima kunt drippen. Fondant, marsepein, botercrème, Enchanted Cream®, ganache, het werkt allemaal.