In het voorjaar produceren bomen en bloeiende grassen bij warm, zonnig weer en een lage luchtvochtigheid veel stuifmeel. Stuifmeelkorrels, ook wel pollen genaamd, afkomstig van dennen, berken, sparren en andere coniferen kunnen bij een krachtige wind afstanden afleggen van honderden kilometers.
Stuifmeel oftewel pollen bestaat uit de mannelijke sporen (microsporen) van de zaadplanten. Het overbrengen van stuifmeel gebeurt door de wind of door dieren: meestal insecten, maar ook wel door water, vogels of vleermuizen. Er zijn ook plantensoorten die zichzelf bevruchten.
Stuifmeel bestaat vooral uit eiwitten (7 - 35 %), koolhydraten (15 - 35 %), vetten (2 - 15 %) en water (5 - 40 %) en daarnaast uit mineralen (kalium, magnesium, calcium, ijzer, fosfor, zwavel, mangaan, silicium, koper) en aminozuren.
Stuifmeel (pollen) wordt door de honingbijen en hommels verzameld van bloeiende planten. Dit doen ze met behulp van de vele haren op hun lichaam. De pollen blijven makkelijk tussen de haartjes hangen. Met hun pootjes kammen ze zorgvuldig alle korreltjes, totdat er een klompje wordt gevormd.
Stuifmeel wordt door de bijen verzameld van bloeiende planten, als kleine gekleurde bolletjes aan hun achterpoten. Iedere bloem produceert zijn eigen kleur stuifmeel. Stuifmeel en honing zijn het belangrijkste voedsel voor de bijen. Het stuifmeel wordt door imkers gewonnen met een stuifmeelval of pollenval.
Hooikoorts is een allergische reactie. Bij hooikoorts komt stuifmeel van grassen, bomen en andere planten in contact met de slijmvliezen van neus en ogen. Als het lichaam het stuifmeel als mogelijk schadelijk opvat, produceert het antistoffen.
Bijenpollen worden gemaakt door bijen van het stuifmeel van bloemen en zijn één van de meest voedzame superfoods. Boordevol vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten.
Pollen zijn een gele, bruine of witte poederachtige substanties die in planten zitten. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen, waardoor nieuwe planten kunnen groeien. Je hebt misschien wel gehoord dat mensen zowel over pollen, als over stuifmeel praten. Beide termen zijn goed, want ze betekenen hetzelfde.
Bijenpollen verhogen het uithoudingsvermogen en kunnen helpen bij het leveren van sportieve inspanningen. Mensen die last hebben van hooikoorts en andere allergieën doen er ook goed aan om bijenpollen in te nemen. Ze verlagen de aanwezigheid van histamine waardoor de allergische symptomen kunnen afnemen.
Stuifmeel is een zeer belangrijke voedingsbron voor de bijen.Stuifmeel levert eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen, aminozuren en zeer veel vitamines. Voor de gezondheid van de bijen is het van belang dat ze verschillende soorten stuifmeel tot zich nemen.
Volwassen wespen eten geen insecten maar zijn verzot op suiker zoals nectar. Bij de jacht naar nectar nemen ze stuifmeel mee van plant tot plant. Waar de bestuiving minder effectief is dan die van bijen en hommels, vervullen ze toch een waardevolle rol.
Plantaardige zaadcellen. Poeder in de helmknoppen van de bloemen. Pollen.
Stuifmeel is nodig voor de bevruchting van planten en bomen. Stuifmeel is het mannelijke zaad van de bloem en insecten nemen wat mee op hun rug. Als ze bij een andere bloem komen raken zij met hun rug de stamper (vrouwelijke deel) en bevruchten zo de plant waardoor er een vrucht kan groeien.
Stuifmeel bevat onder ande re 30% eiwitten (waarvan 10% als vrije aminozuren), 30% koolhydraten, 20% vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren) en mineralen. De volgende vitaminen zijn in stuifmeel aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, BI2, C, D, E en K!
Om het kort samen te vatten ; Stuifmeel is van vitaal belang voor bijen, zowel als voedselbron als voor de voortplanting van planten. Het verzamelen van stuifmeel stelt bijen in staat om hun larven te voeden, energie op te doen en te zorgen voor de bestuiving van bloemen en het bevruchten van zaden en vruchten.
Het hart van de rode zonnebloem bevat veel stuifmeel.
Je kunt bijenpollen mixen met bijvoorbeeld muesli, vla, yoghurt of wat melk. Ook is het mogelijk om bijenpollen te nemen op brood met wat rauwe honing. Zo is het gebruik nog effectiever. Indien het gewenst is kun je het gebruik van bijenpollen verhogen naar 35 gram per dag.
Ja, bijenpollen zijn gezond. Dit komt omdat de bijenpollen vol zitten met waardevolle voedingsstoffen. Zo zitten er veel eiwitten, antioxidanten, vitamines en mineralen in stuifmeelkorrels.
Kun je ze gebruiken als je hooikoorts hebt? Hoewel bijenpollen soms worden gebruikt om allergieën te behandelen, waaronder hooikoorts, is er geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik ervan effectief is bij het verminderen van allergieën.
Bij hooikoorts geven de slijmvliezen van de neus en ogen een allergische reactie op stuifmeel van grassen, bomen en planten die voor bestuiving afhankelijk zijn van de wind. Dit zijn bijvoorbeeld katjesdragende bomen (berk, els, hazelaar), grassen en enkele soorten onkruid. Hooikoorts kan op elke leeftijd optreden.
Van nectar en stuifmeel smullen
Paarden, geiten en koeien snacken er zo nu en dan ook van. Maar de grootste bloembezoekers zijn toch wel insecten. Volwassen insecten zoals bijen, vlinders, nachtvlinders, kevers en vliegen komen eten van de nectar, een zoetige vloeistof middenin de bloem.
De struik heeft grijze bladeren en heeft een typerend paars bloemetje dat kruidig en zoet ruikt. De lavendelstruik is een echte trekpleister voor bijen, hommels en vlinders, aangezien het hun bron is voor nectar en stuifmeel.
Bloembollen die veel nectar en stuifmeel hebben trekken bijen en vlinders aan. Dit zijn blauwe druifjes, crocussen, sneeuwroem, anemonen, botanische tulpen, hyacinten en alliums.
Stuifmeel wordt geproduceerd in de helmknoppen, het uiteinde van de meeldraden.
Windbloemen maken heel veel stuifmeelkorrels. Hun stempels zijn groot en vertakt en steken buiten de bloem uit. Daardoor is er meer kans op bestuiving.