Het avondeten In de regel wordt er tot zes, zeven, acht uur 's avonds doorgewerkt. Het avondmaal is in principe ook warm maar minder uitgebreid. Een maaltijdsoep, kliekjes van de vorige dag, etc. De Fransen eten nooit vóór acht uur.
De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen. Daarbij is het ook een sociaal gebeuren: de Fransen houden ervan vooral op zondag urenlang te tafelen met vrienden of familie. Al dat lekkers wordt traditioneel "weggespoeld" met een goed glas wijn!
Le déjeuner (de lunch)
Meestal wordt de lunch tussen twaalf en twee gegeten. Wat de Fransen bij hun lunch eten is bijvoorbeeld een quiche, of een Croque monsieur (soort tosti).
Een vuistregel: De Fransman of -vrouw eet slechts tussen 12.00 en 14.00 uur en tussen 19.00 en 22.00 uur. Alle restaurants die buiten die tijden om een warme maaltijd serveren, kunnen als verdacht worden aangemerkt.
Steak tartaar, kikkerbilletjes en escargots zijn veelvoorkomende Franse gerechten tijdens een diner. Als je echter op zoek bent naar iets lichters, zorgt een vegetarische Provençaalse soep of salade Lyonnaise ervoor dat je klaar bent voor een stevig hoofdgerecht.
Een klassieker uit de Franse keuken is de beroemde Quiche Lorraine, die zijn oorsprong vindt in de regio Lotharingen. Traditioneel bestaat het uit een basis van zanddeeg en een vulling van eieren, melk, zure room, nootmuskaat en blokjes gerookt spek, in de oven gebakken tot een kleverige, hartige taart.
6. Tijdstippen om Parijs te vermijden. Het doordeweekse spitsuur kan heftig zijn in Parijs en daarom is het slim om de periferie 's morgens tussen 7.00 en 10.00 uur en 's avonds van 15.30 tot 21.00 uur te vermijden.
Water bij de maaltijd: zo krijg je kraanwater
Wil je liever niet betalen voor een fles water (”plate ou gazeuse?”) bij het eten, gebruik dan het codewoordje 'une carafe' d'eau.
Parijs. In Parijs is de service vaak al compris, dus inclusief, terug te vinden op de rekening. Parijzenaren zelf geven daar boven op geen fooi.
Werktijden in Frankrijk
De werkweek in Frankrijk is in principe 35 uur. Wettelijk mogen werknemers niet meer werken dan gemiddeld 44 uur per week gedurende een periode van 12 opeenvolgende weken, en de werkdag mag niet langer zijn dan 10 uur of 48 uren gedurende een bepaalde week, tenzij overeengekomen in een cao.
Fransen eten hun croissant als ontbijt, meestal zonder iets erop. Wel soppen ze 'm lekker in een kop koffie. Een lik mooie jam of marmelade mag, al is het niet heel gebruikelijk in het land zelf. Boter is een no-no – het broodje zit van zichzelf al boordevol boter.
Een gezond ontbijt bestaat uit een eiwitbron zoals melk of melkproducten, fruit, smeervetten en koolhydraten (2). Als bron voor koolhydraten kan je kiezen tussen muesli, granola, ontbijtgranen, havermout, beschuiten of brood. Muesli is doorgaans droge haver met gedroogde vruchten en noten.
Pas laat avondeten
Veel Fransen gaan 's avonds pas laat aan tafel, vooral in de grote steden waar iedereen laat uit werk komt. Dat betekent pas dineren tussen 20 en 21 uur, en in de weekenden – entre amis – zelfs nog later.
De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen. Een en ander blijkt uit cijfers van Just Eat, een 'doorgeefluik' voor online besteld eten. Al vroeg in de middag denken Nederlanders na over wat ze 's avonds willen eten.
In Frankrijk zijn sappen vaak aan de dure kant. Voor een biologische appelsap ben je al snel €6 kwijt, het dubbele van een gemiddelde sirop à l'eau.
Ja, je kunt het Franse kraanwater gewoon drinken. In vrijwel alle dorpen en steden is een goede watervoorziening en wordt water net zo goed gezuiverd als elders.
Waarom is drinkwater in Frankrijk niet veilig? Om dit drinkwater in Frankrijk zo schoon te krijgen, voegen ze een behoorlijke hoeveelheid chloor toe aan het water. Chloor is een chemische stof die bacteriën doodt en het water hierdoor veiliger en schoner maakt.
In welke landen kun je wel kraanwater drinken? In de meeste Europese landen kun je zonder problemen kraanwater gebruiken. Of het ook lekker is, is dan weer een tweede. In landen als Spanje, Frankrijk, Italië en het vasteland van Griekenland zit er chloor in het drinkwater.
Probeer de weg te vermijden tijdens de spits: op doordeweekse dagen van 6.00u – 9.00u en tussen 16.00u – 19.00u. Ook op zondagmiddag na 15.00u kan het er extreem druk zijn.
Laatste zaterdag van juli
In 2023 zijn de Zwarte Zaterdagen voorzien op 15, 22 en 29 juli, 5 en 12 augustus. Daarbij wordt op alle zaterdagen tussen 14 juli tot 27 augustus zware verkeersdrukte verwacht, op de andere dagen vooral in het zuidoosten. Milieusticker, vignet nodig?
Rondom Parijs is er op de vrijdagen een piek van 15.00 tot 22.00 uur, Voor zowel de Rhônevallei als West-Frankijk, in de Alpen en Zuid Frankrijk is er op de zaterdagen een piek van van 9.00 tot 14.00 uur, Rond de grote steden en in de Rhônevallei is er van 16.00 tot 20.00 uur een piek op zondagen.
Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd. Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet. Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt.
Franse Westkust: pineau en cognac-Schweppes
Het is een drankje waar locals opvallend trots op zijn. Al kiezen jongeren eerder voor Cognac-Schweppes, een longdrink van cognac met tonic.