Koop in een warenhuis of kookwinkel een IJscrusher, als je vaak gebruik wil maken van crushed ice. Eigenlijk een soort gehaktmolen, die je ijsblokjes met een paar simpelen draaien aan de hendel in crushed ice veranderd. Meestal vind je ze tegen de feestdagen (dus nu) al voor een tientje bij blokker of V&D.
Kort door de bocht is schaafijs letterlijk ijs dat van een blok wordt geschaafd. Het ijsschaafsel wordt opgevangen waarna jij het in een bekertje krijgt. Uiteraard mét lekkere toppings als siropen of vers fruit. Schaafijs is de laatste jaren wereldwijd uitgegroeid tot een populaire opfrisser.
Crushed ice heeft meer contactoppervlak voor dezelfde hoeveelheid ijs.Het koelt je drankje dus sneller af. Tegelijk smelt crushed ice ook sneller dan een ijsblok, je krijgt dus meer verwatering. Crushed ice is daarom vooral geschikt voor drankjes die lang ijskoud moeten blijven.
Bij IJs2Go kunt u uw crushed ice ook afhalen.
Bent u onderweg voor de boodschappen van uw feest, bbq of evenement. Je kan u ook bij ons langs rijden om je zak crushed ice af te halen. We verpakken het crushed ice handig in een zak van 8 kilo, daarin blijft het ijs prima maar niet voor een uur.
Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden zullen de ijsblokjes na ongeveer 2 uur gaan smelten. Ik heb geen vriezer om het ijs in de bewaren. Onze tempex dozen houden de ijsblokjes en het crushed-ice 20-24 uur optimaal (mits deksel gesloten blijft).
Crushed ice kan het beste bewaard worden in een luchtdichte container. Vul de container met crushed ice en voeg een paar ijsblokjes toe om het te helpen koel te blijven. Zorg ervoor dat de container goed afgesloten is, zodat er geen warme lucht binnenkomt. Plaats de container vervolgens in de koelkast of vriezer.
Zelf ijs crushen:
Druk de knop van je MultiQuick staafmixer voorzichtig in en binnen enkele seconden zijn je ijsblokjes omgetoverd tot crushed ijs.
Nee, ijsklontjes kunnen bij warm weer juist heerlijk verfrissend zijn. Maar houd ze zo veel mogelijk in je glas om schade aan je gebit te voorkomen.
Voor cocktails gebruikt u 5 à 6 ijsklontjes per glas, u kunt dan 80 glazen van ijs voorzien met 5 kg ijs. Wij adviseren om ongeveer 150 gram crushed ice per cocktail te gebruiken. Door veel ijs te gebruiken koelt de drank sneller af, waardoor het ijs niet hoeft te smelten.
Ja, dat kan. De blender is ideaal om ijs te crushen.
Het eerste ijs werd al eeuwen geleden gemaakt en bestond uit sneeuw met wijn en fruitsappen. Later werd de sneeuw vervangen door zuivel en eieren. Omdat de vriezer pas jaren later uitgevonden zou worden, was consumptie-ijs vooral weggelegd voor rijke mensen en mensen in koude gebieden.
De reden waarom ijs zo belangrijk is, is verdunning. Wanneer u uw cocktail schudt, roert, bouwt, gooit of een andere methode gebruikt om uw cocktail te creëren, zult u ijs gebruiken.
“Het is mogelijk dat je ziek wordt. Vooral kinderen, zwangere vrouwen en personen met een verminderde immuniteit zijn gevoelig. Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg. Vries het ook zeker niet weer in.
Cola/Fanta ijs
Hele simpele maar ook erg lekkere ijsjes om zelf te maken zijn cola of fanta ijsjes. Giet de cola of fanta in de ijsvormpjes, doe de stokjes in het vormpje en wacht een paar uurtjes tot de ijsjes bevroren zijn. Klaar is kees, simpel te maken cola/fanta ijsjes!
Blokjes die men in de horeca gebruikt, worden namelijk gemaakt met een ijsblokjesmachine. Bij industriële machines groeien ijsblokjes meestal laagje voor laagje rond een ijskoud staafje waar water op wordt gesproeid. Die langzame opbouw zorgt dat onzuiverheden uit het water verdwijnen en het ijs helder blijft.
Ook het bitteraroma gaat verloren waardoor het bier een platte, flauwe smaak krijgt. De tweede reden waarom je volgens Habets niet moet koelen met ijsblokjes, is omdat het ijs gaat smelten in bier. „Het smeltwater zorgt voor een verduneffect, de smaakintensiteit wordt minder.”
Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn.
Met een staafmixer kun je een soep pureren, met een handmixer niet. Ook is een staafmixer ideaal voor sauzen, zoals mayonaise en hollandaise. Een blender is ideaal voor mixen en pureren, bijvoorbeeld van soepen, smoothies en mousse. Het ligt vooral aan de soort en hoeveelheid messen van de blender hoe krachtig deze is.
Zo maak je zelf heldere ijsblokjes
Vul je (mini) koelbox met lauw warm water uit de kraan. Zorg ervoor dat het water niet heet is! Zet vervolgens de box zonder deksel in de vriezer voor 18 tot 24 uur. Je wilt dat er nog wel een laagje water onder in het de koelbox blijft liggen waardoor het ijs helder wordt.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen.Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater.
Normaal bevriest water bij 0°C, het ijsklontje is dus 0°C. Zout water bevriest bij een temperatuur lager dan 0°C. Het water rondom het zout op het ijsklontje is 0°C en gaat smelten.
IJs kun je best in een aparte diepvriezer bewaren, niet in het vriesvakje van de koelkast. De belangrijkste regel: vries een ontdooid product nooit opnieuw in!
Je kunt hiervoor een theedoek gebruiken, maar ook keukenpapier of zelfs een natte krant. Wikkelen met aluminiumfolie heeft hetzelfde effect, maar werkt net even anders. Aluminiumfolie heeft namelijk een isolerende werking waardoor hetgeen waarmee je het omwikkelt lekker koel blijft.