Bij een zijligging zal de wervelkolom in een horizontale lijn moeten liggen. Bij rugligging moet de wervelkolom in zogenaamde S-vorm liggen. Het matras moet bij het stuitje meegeven, bij de onderrug de holte opvullen en dan weer bij de schouders meegeven en bij het begin van de nek weer dragen.
Sommige matrassen hebben een bovenkant en onderkant die volledig anders is. Maar bij de meeste matrassen is de opbouw symmetrisch. Je matras draaien wil zeggen dat je de hoofdkant aan de voetenkant gaat leggen. Dit kan bijna bij iedere matras.
Als je jouw matras omdraait, wissel je alleen het voet- en hoofdeinde. Je blijft namelijk op dezelfde kant van het matras slapen. Om het matras te draaien, leg je het matras eerst dwars op je bed. Vervolgens draai je het matras nog een kwartslag zodat het hoofdeinde van je matras het nieuwe voeteinde is en andersom.
Matras draaien
Voor een goed matrasonderhoud, is het belangrijk je matras vier maal per jaar in de lengte te draaien. Zo komt het voeteneinde aan het hoofdeinde te liggen. En omgekeerd. Door je matras te draaien, wordt het gewicht van de slaper over de matras verdeeld en voorkom je kuilvorming.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Als een matras te zacht is merken we dat meestal doordat we te weinig steun krijgen in de onderrug. De onderrug wordt dan al snel niet meer ondersteund en het lichaam zakt ver weg in het matras. Daarnaast kan je op een harder matras ook gemakkelijker omdraaien en beweging.
De matrassen van Auping, vanaf 2012, hoeven en kunnen niet gedraaid of gekeerd worden. De matrassen zijn asymmetrisch opgebouwd en bestaan uit verschillende hoogtes. Zo zak je bij je schouders en heupen iets dieper weg in het matras.
Er wordt wel eens gezegd dat mensen met rugpijn het best op een harde matras slapen. Ook een waterbed wordt soms nog voorgesteld als een goede keuze. Niettemin krijgen meer en meer ruglijders te horen dat ze beter een (dure) matras kopen die is vervaardigd met geheugenschuim.
Je matras dagelijks te luchten door het beddengoed helemaal terug te slaan. Te zorgen voor een goed ventilerende bedbodem die ten minste de helft van de matras vrij laat. Te kiezen voor een matras die goed vocht doorlaat. Bekijk de matrassen die goed vocht doorlaten.
Het advies om jouw matras regelmatig om te draaien wordt gegeven om de levensduur van jouw matras te verlengen. Je kunt een matras omdraaien of omkeren. Het omdraaien doe je door de matras van het hoofdeinde te verplaatsen naar het voeteinde.
3. Je kan op onze matras slapen vanaf de 1ste nacht, maar het duurt tot 72 uur voor je van het perfecte slaapcomfort kan genieten. Een opgerolde matras heeft 3 dagen nodig om het volledige volume te krijgen. Daarna kan hij pas het maximale comfort geven en kun je goed beoordelen hoe hij ligt.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Een 5-zone matras richt zich met name op specifieke sturing van het lichaam bij het hoofd en de nek, de schouders en de heupen. Uiteindelijk heb je 5 verschillende comfortzones. Dit komt doordat de zones voor hoofd & nek en die van de schouders worden herhaald bij het voeteneinde.
Geef het nog even de tijd om te wennen
Net zoals nieuwe schoenen moeten worden ingelopen, geldt dat ook voor een matras. Je kunt het matras inliggen door er een paar nachten op te slapen, of als je het proces wilt versnellen. De meeste aanbieders geven aan dat het tot 60 dagen kan duren om te wennen aan het matras.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Hoelang het wennen aan een nieuw matras duurt, is per persoon verschillend. Bij een gemiddeld persoon duurt de wenperiode aan een nieuw matras zo'n 2 tot 4 weken. Na deze houding correctie periode zijn je spieren afgestemd op je nieuwe matras.
Het is aangeraden om twee keer per maand dit matras te draaien of keren. Heb je een matras van koudschuim, latex, traagschuim, nasa schuim, comfortschuim of welk ander schuim maar ook, dan dien je om de drie maanden, of vaker, je matras te draaien of te keren.
Strooi een ruime hoeveelheid soda over je matras en borstel de soda vervolgens in het materiaal. Laat dit een paar uur intrekken. Met behulp van een stofzuiger zuig je alle soda weer van je matras. Yes!
Auping doet er alles aan om jou het ultieme slaapcomfort te kunnen bieden. Daarom staan drie essentiële zaken centraal in hun aanpak: ventilatie, ondersteuning en drukverlaging. Auping matrassen hebben bijvoorbeeld speciale schouderzones om de druk op jouw schouders 's nachts te minimaliseren.
Ben je licht van gewicht, dan heeft je lichaam minder ondersteuning nodig en volstaat een matras met een middelzachte hardheid (H2). Een middelharde matras (H3) kan voor jou te hard aanvoelen. Het spreekt voor zich dat iemand met een hoger gewicht wél een hardere matras nodig heeft, voor een betere ondersteuning.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.