Zorg eerst dat u op en veilige plek staat en controleer of het goed gaat met uzelf en alle inzittenden van het voertuig. Heeft u een wild dier aangereden, dan belt u de politie op nummer 0900-8844. De meldkamer roept dan een faunabeheerder op. Zij zijn bevoegd om de dieren te vervoeren of uit hun lijden te verlossen.
Na de aanrijding
Bel daarom de politie. Als het nodig is kan de politie een dierenambulance inschakelen. Is de eigenaar van het dier niet in de buurt of onbekend? Dan kan de politie de eigenaar ook opsporen.
Aanrijden van huisdieren en je autoverzekering
Volgens de wet moet de eigenaar van het huisdier de schade vergoeden. Als er schade aan jouw auto ontstaat door bijvoorbeeld de hond van jouw buurman, moet je buurman dit dus betalen.
Als je toch een wild dier aanrijdt, ben je verplicht de politie te bellen. Doorrijden is strafbaar. De politie regelt vervolgens dat een faunabeheerder het gewonde dier opspoort of het dode dier opruimt. Je mag het aangereden wild nooit naar huis meenemen of aan iemand anders geven.
Dit moet je wel doen:
- Bel gelijk de politie op het nummer 0900 8844. - Bel niet alleen de politie als die blijft liggen, bel de politie ook als het dier probeert weg te gaan of al weg is. - Probeer rustig te blijven en duidelijk de locatie van de aanrijding met het dier aan de politie door te geven.
Doe bij aanrijding met een dier altijd melding bij de politie. Als je doorrijdt kun je beschuldigd worden van doorrijden na een ongeval. Je kunt ook bellen met 114 voor het inschakelen van de juiste regio voor een dierenambulance.
Als er een adres bekend is, bent u verplicht om contact op te nemen met de eigenaar. Worden er geen eigenaargegevens vermeld maar staat het dier wel ingeschreven dan kunt u of het asiel contact opnemen met het portaal. U kunt natuurlijk ook zelf kijken op www.amivedi.nl.
Plotseling steekt er een hert over of de kat van de buren springt onverwacht de bosjes uit. We hopen het allemaal natuurlijk niet mee te maken, maar het kan gebeuren dat u een dier aanrijdt. Doorrijden na een aanrijding is in alle gevallen wettelijk verboden.
"Als je een kat of een ander huisdier aanrijdt binnen de bebouwde kom, dan moet je landelijk meldpunt 144 bellen.
Neem na een aanrijding met "groot" wild contact op met de politie (0900 8844). Je mag namelijk een dier niet onnodig laten lijden. De politie zal de faunabeheerder inschakelen om het gewonde dier op te sporen dan wel het overleden dier op te ruimen.
Een botsing met een dier wordt gedekt door de beperkt cascoverzekering en volledig cascoverzekering.
Het is niet in alle gevallen strafbaar, als je je maar binnen 12 uur meldt bij de politie. Maar als je iemand achterlaat die door toedoen van de aanrijding acute medische hulp nodig heeft, dan is het wel strafbaar.
Bel de hulpdiensten: Bel indien nodig de politie en ambulance. Bij materiële schade zonder gewonden is het meestal niet verplicht om de politie te bellen, maar doe dit bij twijfel. Uitwisselen gegevens: Wissel contact- en verzekeringsgegevens uit met de andere betrokken partij(en).
Als er geen gewonden zijn en er geen ernstige schade is, dan kunt u de aanrijding zelf afhandelen. Breng uzelf en andere betrokkenen in veiligheid door zover mogelijk in de rechterberm te staan (achter de vangrail als dat kan) en een veiligheidshesje aan te trekken.
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Wanneer u een wild dier heeft aangereden, belt u direct de politie. Wanneer u huisdier of landbouwhuisdier heeft aangereden belt u 114.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Hoe groot de overlevingskans van een aangereden kat is, is helemaal afhankelijk van hoe ernstig de aanrijding was. Misschien is alleen de achterkant van de kat kort geraakt. Naast dat hij dan vast flink geschrokken is, kan het zijn dat 'ie een pootje gebroken heeft. Maar het kan natuurlijk ook ernstiger zijn.
Kat sterven symptomen
Verlies van eetlust en gewichtsverlies. Verlies van energie en activiteit. Moeilijkheden met ademhalen of slikken. Problemen met plassen of poepen.
Ongewild afvallen of vermageren bij de kat kan het gevolg zijn onvoldoende eten, maagdarmproblemen, suikerziekte, schildklierproblemen, ontstekingen en tumoren. Vaak hebben katten een dikkere vacht, wat de vermagering camoufleert. Tijdig ingrijpen kan erger voorkomen.
Een zieke of gewonde vogel wordt bijvoorbeeld opgehaald en verzorgd door de dierenambulance. Ook wordt de vogel als dit nodig is gecontroleerd op besmettelijke ziekten. Is de vogel zwaar gewond of heeft het een besmettelijke ziekte als vogelgriep? Dan is het vaak beter om de vogel te doden.
Er is een gewonde en geringde postduif gevonden op straat, en de dierenambulance wordt gevraagd of zij de postduif kunnen ophalen en naar een dierenarts kunnen brengen. De dierenarts besluit de duif te onderzoeken en te behandelen.
Bij meldpunt 144 'Red een dier' meldt u mishandeling of verwaarlozing van dieren. Het meldnummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week, bereikbaar tegen lokaal tarief.
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 112. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u direct met 112. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, dan kunt u bellen met 144.