als grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags.het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Vanaf begin van de middag is het tijd voor de lunch. De lunch is een uitgebreide maaltijd en wordt genuttigd tussen 13 en 16 uur. Het diner is zeker niet uitgebreider dan de lunch en begint zeker in toeristische gebieden vaak vrij laat, vaak gaat men pas na 22 uur aan tafel.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes.
Binnen de Griekse cultuur is het normaal om lang met elkaar te tafelen.Dit betekent vaak dat de lunch ook een stuk later is afgelopen dan dat wij in Nederland gewend zijn. Hierdoor schuiven de Grieken daarom vaak ook wat later aan voor het avondeten. Meestal is dit rond 21.00 uur.
Zo houden de Grieken tussen 14:00 en 17:00 siësta, die ze 'mesimeri' noemen. Tijdens deze middagpauze zijn winkels gesloten en is er tijd voor lunch en eventueel een dutje. 's Avonds worden de Grieken pas echt actief.
Wilt u ze bedanken op het einde van uw verblijf, dan kunt u het woord efcharistó gebruiken. Bent u héél tevreden, dan kunt u dit toonbaar maken met efcharistó polí. Bij het afscheid nemen wordt in Griekenland ook weleens sto kaló tegen elkaar gezegd. De letterlijke vertaling hiervan is 'naar het goede'.
Oudere (> 70 jaar) proefpersonen (22:35 uur), proefpersonen met een laag opleidingsniveau (22:56 uur) en Griekse moslims (22:59 uur) gingen vroeger naar bed; jongere (< 30 jaar) proefpersonen (00:14 uur), bewoners van stedelijke gebieden (23:52 uur) en proefpersonen met een hoog opleidingsniveau (00:02 uur) en een hoog financieel niveau (23:52 uur) gingen daarentegen ...
Houd in Griekenland rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral in de hoofdstad Athene. Wees in Athene extra alert op het Omoniaplein en in smalle drukke straten in de wijk Monastiraki. Let ook op in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen komen. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Dit was logisch toen de eerste formele Griekse staat werd gevormd en het land voornamelijk op landbouw was gebaseerd . Families werkten van zonsopgang tot zonsondergang en hadden geen andere keuze dan tot laat in de nacht van hun avondmaaltijden te genieten.
Net als in Spanje en andere Zuid-Europese landen, doen veel Grieken een middagdutje (siësta). Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van 14.00 tot 17.00 uur.
De Grieken gaan met 11,5 keer per maand het vaakst met elkaar naar bed; de Zweden bungelen met een 'magere' 7,7 keer per maand onder aan de ladder. 'Cijfers zeggen niks over de kwaliteit van de seks,' vindt Liekens.
Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
Vooral vrouwen besteden veel aandacht aan een goed verzorgd uiterlijk. Thuis en bij vrienden en familie kleden Grieken zich het liefst informeel. Men zal zich niet zo gauw storen aan toeristen in zomerse kleding. Maar het dragen van badkleding hoort in hun ogen alleen aan het strand.
De Grieken beginnen de dag liever met een ijskoffie genaamd "Freddo Espresso" en hartige gebakjes zoals de "Tyropita" met kaas en de "Spanakopita" met spinazie zijn het meest populair. Daarmee hebben ze het goedkoopste ontbijt van de onderzochte landen.
Grieken lunchen over het algemeen tussen 12:00 en 17:00 uur en dineren tussen 18:00 en 23:00 uur . Gemiddeld wordt de lunch rond 14:00 uur geserveerd en het diner rond 21:00 uur.
De beste restaurants bieden niet alleen authentieke traditionele Griekse gerechten (samen met regionale specialiteiten) maar ook de nieuwste culinaire trends in Griekenland. Een teken van authenticiteit is dat je een klein gratis dessert krijgt als je de rekening vraagt.
Ontbijt was een lichte maaltijd die meestal bestond uit brood of pap . Tijdens de lunch aten de Grieken vis, kaas, peulvruchten en fruit. En daarna hadden ze een GROOT diner! Bij zonsondergang vulden de Grieken hun tafels met allerlei soorten voedsel, groenten, vis, peulvruchten, kaas, brood, olijven en wijn.
Na de siësta, rond een uur of vijf, komt het openbare leven weer op gang en werkt men door tot in de avond. De Griekse avondmaaltijd is daarom niet meer zo uitgebreid.
Eet voornamelijk plantaardig voedsel.
Inwoners van Griekenland consumeren negen (dat klopt, negen) porties fruit en groente per dag. Hoewel dat een duizelingwekkend aantal lijkt, als je een stuk fruit bij het ontbijt eet en een stuk fruit en groente bij zowel de lunch als het avondeten, zou je minstens vijf porties per dag consumeren.
Siesta onderdeel van het Griekse leven
Maar in dorpen en minder toeristische delen van het land staat het leven tussen 15.00 uur en 17.30 uur even stil. Vooral in de zomermaanden is de siesta een heilig onderdeel van het Griekse leven.
Van mensen die hiermee nog niet bekend zijn krijgen we vaak de vraag: "Waarom mogen wij ons wc papiertje niet gewoon doorspoelen, dat is toch onhygiënisch?" De reden dat je het toiletpapier in Griekenland in een prullenbak moet deponeren is dat de rioolbuizen in heel Griekenland erg smal zijn.
Houd uw handpalm altijd naar u toe gedraaid . Een vuist maken met uw duim tussen uw wijsvinger en middelvinger wordt als obsceen beschouwd. Duimen omhoog geven goedkeuring aan, maar duimen omlaag is een onbeleefd gebaar. Een enkele knik met het hoofd naar beneden is de uitdrukking voor ja en een enkele knik met het hoofd naar achteren betekent nee.
De oude Grieken kenden drie dagelijkse maaltijden: een ontbijt (ἀκρατισμός / akratismós) bestond uit gerstebrood gedoopt in ongemengde wijn (ἄκρατος / ákratos), eventueel aangevuld met vijgen of olijven. een middagmaal (ἄριστον / ariston) werd gegeten rond of even na de middag.
Mensen die het credo 'alle dagen feest' als levensmotto hebben konden afgelopen week hun hart ophalen in Griekenland. Het land kende dit weekend namelijk een opeenvolging van drie officiële feestdagen: Pasen, Ágios Giórgos en Dag van de Lente.
Als Grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags. Het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. Het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.