De oorzaak is onbekend. Er wordt gedacht dat het een reactie zou kunnen zijn op een virusinfectie, maar dat is niet zeker. Aanwijzingen daarvoor zijn dat het vooral in de koudere maanden wat vaker voorkomt, en dat er ook gevallen bekend zijn die vrijwel tegelijkertijd zijn ontstaan binnen één gezin, of schoolklas.
Pityriasis rosea is een huidziekte die plotseling ontstaat en die een karakteristieke huiduitslag geeft. De oorzaak is onbekend. Waarschijnlijk is het een infectieziekte, maar toch is pityriasis rosea nagenoeg niet besmettelijk.
Meestal zijn alle vlekken binnen 6 tot 8 weken weg. Soms blijven ze langer (12 weken). Je huid kan tijdelijk iets lichter of donkerder van kleur blijven op de plaats waar de vlekjes zaten. Als de huid weer in de zon komt, wordt de kleur weer normaal.
Kan pityriasis rosea weer terugkomen? Pityriasis rosea verdwijnt vanzelf en gaat helemaal weg. De vlekken die op uw huid hebben gezeten kunnen nog een poosje wat lichter of donkerder van kleur blijven. Meestal verdwijnen deze vlekken na één zomer.
Lues II (het tweede stadium van syfilis) wordt altijd als voorbeeld genoemd van een exantheem dat kan worden verward met pityriasis rosea. De 'maculaire syfilide' kan inderdaad op pityriasis rosea lijken, maar schilfert niet en jeukt nooit.
De oorzaak is onbekend. Er wordt gedacht dat het een reactie zou kunnen zijn op een virusinfectie, maar dat is niet zeker. Aanwijzingen daarvoor zijn dat het vooral in de koudere maanden wat vaker voorkomt, en dat er ook gevallen bekend zijn die vrijwel tegelijkertijd zijn ontstaan binnen één gezin, of schoolklas.
Pityriasis (of tinea – ) versicolor (= letterlijk: meerkleurige schilfering) is een veel voorkomende goedaardige NIET besmettelijke gistinfectie van de romp.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Rosacea betekent letterlijk 'rood als een roos'. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes.
Al denken artsen dat de huidgriep, die soms ook jeuk oproept, gelinkt kan zijn aan stress. Deze uitslag is in feite onschuldig en het verdwijnt meestal weer uit zichzelf na circa twee maanden zonder pityriasis rosea behandeling. Het ontstaat en geneest dus spontaan.
Pityriasis rosea is een onschuldige huidziekte met vlekjes waar kleine schilfers vanaf komen. De vlekjes hebben een roze tot rode kleur en kunnen jeuken. De aandoening komt vooral voor bij jongeren.
Medicijnen bij gordelroos
Een behandeling met medicijnen is meestal niet nodig bij gordelroos. Het gaat meestal vanzelf over. Op de blaasjes kunt u zinkzalf smeren of een neutrale zalf als: koelzalf, cetomacrogolzalf of lanettezalf. Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol gebruiken.
Vooral bij mensen tussen de 10 en 35 jaar. Hiernaast komt het vaker voor in de lente- en herfstmaanden. De exacte oorzaak van pityriasis rosea is niet bekend. Er is geen bacterie, virus of schimmel gevonden bij mensen met deze uitslag.
Niet wegdrukbare rode vlekken duiden op vasculitis, een ontsteking van de bloedvaatjes van de huid. Sommige mensen met rode vlekken hebben ook algemene klachten, zoals ziek zijn, onwel bevinden en koorts. De vorm en uitgebreidheid van de huiduitslag geeft vaak wel een aanwijzing voor de oorzaak.
Wat zijn de symptomen van gordelroos? Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes.
Rosacea kan soms plotseling opvlammen waardoor het moeilijk kan zijn het onder controle te krijgen. Lees er meer over.
Nee, de huidaandoening rosacea is niet gevaarlijk. En gelukkig is het ook niet besmettelijk. Wel bestaat er een vorm van rosacea die in de ogen voorkomt. Dit kan oogproblemen veroorzaken.
Ook wordt rosacea erger wanneer de patiënt uit een warme douche komt. Veel patiënten merken op dat de aandoening verergert tijdens het gebruik van vele soorten crèmes, reinigingslotions, shampoos en dergelijke. De huid lijkt als het ware niets te verdragen. Dat is een gevolg van het ontstekingsproces van de huid.
Overmatige stress kan resulteren in 'stress uitslag' of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof.
Huiduitslag door stress
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen.
Ter verzorging, verzachting en hydratatie van de kwetsbare huid: Naar behoefte enkele malen per dag Bepanthen Verzorgende Crème aanbrengen. Geschikt voor de huid van bijvoorbeeld handen, voeten en benen: Bepanthen Verzorgende Crème is gemakkelijk uit te smeren en trekt snel in.
Veel vlekjes
Smeer dit met een washandje op de huid, alleen op de plekken waar de vlekjes zitten. Smeer de shampoo niet in uw gezicht, op uw geslachtsdelen of op wondjes. Laat de shampoo 10 minuten op uw huid zitten. Spoel de shampoo daarna goed af, bijvoorbeeld onder de douche.
Pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door een gist. Deze gist is bij iedereen op de huid aanwezig. Bij sommige mensen kan de gist de bovenste laag van de huid aantasten. De vorming van huidkleurstof raakt dan verstoord en daardoor ontstaan er vlekjes.
Wanneer u heel veel plekken heeft of wanneer de pityriasis versicolor regelmatig terugkeert, kan pityriasis versicolor worden behandeld met tabletten (itraconazol capsules) die u in moet nemen. Meestal hoeft u deze maar 1 week te slikken. Bijwerkingen treden bijna nooit op.