Wat zijn transponders? De TV-beelden die jij ontvangt komen vanaf de satelliet via zogenaamde transponders. Een transponder is eigenlijk een “antwoord-zender”; je stuurt met een krachtige zender de TV-beelden naar de satelliet en die transponder stuurt die beelden weer terug naar de aarde.
Voor de ontvangst van de populaire Nederlandse zenders in HD dien je ontvangst te hebben van Astra 3. Deze satelliet bevindt zich op 23.5 graden oost ten opzichte van het zuiden. In het grootste gedeelte van West-Europa kun je het signaal ontvangen met een standaard 64cm schotelantenne.
Check 1: Zorg voor vrij zicht voor de schotel
Belangrijk is dat de schotel vrij zicht heeft op het oosten en zuiden. Op die positie aan de hemel staan namelijk de satellieten waarmee je satelliet-tv verbinding gaat maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kompas. Zo weet je zeker dat de schotel de juiste kant op staat!
De schotelantenne van de televisiekijker ontvangt het signaal vanaf de satelliet en geeft dit signaal door naar de ontvanger van degene die televisie wil kijken. De ontvanger verwerkt de signalen vanaf de schotelantenne en geeft deze signalen door naar de (digitale) televisie.
Er draaien tientallen van deze satellieten rond de aarde in de zogenoemde geostationaire baan. Dit is de cirkelvormige baan op een vaste hoogte van zo'n 35 786 kilometer vanaf zeeniveau boven de evenaar.
Gratis satelliet tv
zijn helaas niet gratis te ontvangen. Voor gratis satelliet tv heb je nog steeds een schotel en tv ontvanger nodig. Je hoeft alleen geen geldige smartcard van een aanbieder in de tv ontvanger te steken. Zonder smartcard en geldig abonnement kijk je dus alleen de gratis te ontvangen zenders.
De ASTRA 3-satelliet vind je op 23,5 graden oost ten opzichte van het zuiden. De ASTRA 1-satelliet staat op 19,2 graden oost ten opzichte van het zuiden. Je vindt de ASTRA 1-satelliet op 160,8 graden ten opzichte van het noorden (180 graden min 19,2 graden is 160,8 graden).
De schotelantenne uitrichten op Astra2-satelliet (28,2 graden oost) is het meest aan te bevelen.
TV met ingebouwde DVB-S tuner (satelliet)
Steeds meer televisies worden ook uitgerust met een DVB-S tuner, geschikt voor de ontvangst van digitale televisie via de satelliet. Ook hier geldt dat er een CI module plus smartcard (voor de ontvangst van betaalzenders) nodig is om zenders te kunnen kijken.
Check 2: Focus op de LNB bijstellen
Je LNB staat, als het goed is, ingespannen op het pootje van de LNB dat gemarkeerd is met '23,5'. Goed om te weten: de LNB hoort schuin te staan. Hoe schuin? 12 graden linksom gedraaid, als je recht voor de schotel staat.
De Astra 3 - 1G ontvangt de Nederlandse regionale zenders via frequentie 11.914 L1 TV, Omroep Brabant TV, Omroep Friesland, Omroep Zeeland TV, TV Drente, TV Gelderland, TV Noord, TV Noord Holland, TV Oost, TV Rijnmond.
Wil je 'm in een lage baan rond de aarde hebben, dan kost dat je zo'n 3000 dollar (ongeveer 2600 euro). Het satellietje zelf kost enkele honderden dollars om te maken. Dat betekent dat je voor 3000 euro in staat zou moeten zijn om je eigen satellietje in een baan rond de aarde te plaatsen.
Transponder 3225, gewijzigde symbol-rate: ASTRA 23,5 – 12.187 – H – 29.900 – 2/3 – DVBS2 – 8PSK. Zenders op deze transponder: Nederland 1 HD, Nederland 3 HD, Veronica HD/DisneyXD, Net5 HD, AT5, Een HD, Canvas HD, FOX Sports International (2) HD, 24Kitchen en HBO (1) HD.
De schotel MOET buiten staan ! (lijkt mij wel handig) • De coaxkabel van de schotel mag niet langer zijn dan 30 meter vanaf de receiver. De schotel moet voor de Astra 19.2°/ 23.5° minimaal een diameter van 60 centimeter hebben. Zorg ervoor dat de schotel vrij zicht heeft, dus geen bomen, panden, etc.
Via de webbrowser: Via de internetbrowser surf je naar de website van tv-aanbieders. Hier kan je televisieprogramma's, series of films streamen. Een voorbeeld is de website van NPO Start, waar je gratis alle NPO-zenders kunt bekijken.
IPTV staat voor Internet Protocol TeleVision. Waar je met normaal tv kijken het signaal ontvangt via een coaxkabel, kijk je met IPTV televisie via het internet. Je ontvangt alle tv-zenders die je gewend bent via een razendsnelle ADSL- of glasvezelverbinding.
Geen probleem! Ook via de Canal Digitaal TV App kan je draadloos televisie kijken. Je kijkt dan onderweg waar je maar wilt naar al je favoriete tv-programma's via je telefoon, tablet of laptop. Zelfs binnen de EU gebruik je de app op 5 apparaten en kijk je op 2 tegelijk!
Internetten via de satelliet werkt met een speciaal modem. Dit modem sluit je aan op de schotel buitenshuis. Er zijn providers die een draadloos modem meesturen. Je apparaten verbind je daarmee zonder kabel via wifi.
Een LNB is een onmisbaar onderdeel voor schoteltelevisie op de camping of thuis. Een LNB ontvangt het satellietsignaal en stuurt dit signaal vervolgens naar de satellietontvanger die het ontvangst vertaalt in beeld en geluid op de televisie. Een LNB kopen is dus noodzakelijk als je via de schotel televisie wilt kijken.
De DUO LNB is een dubbele ontvangstkop voor ontvangst van de Astra 1 en Astra 3 satelliet in één schotel, dit zijn de satellietposities op 19.2 en 23.5 graden Oost.
Het beste antwoord. Voor het ontvangen van de Astra 1 en 3 heb je een duo lnb (kop) nodig. Daar zitten twee koppen in die op de juiste afstand staan op de satellieten op zowel 19.2 als 23.5 te ontvangen. Aannemende dat je een HD abonnement van Canaal Digitaal hebt, is het verstandig om ook daar de lnb te kopen.
Richt de schotel eerst pal op het zuiden. Draai hem langzaam naar links (gezien van achter de schotel), richting het oosten. Wanneer je de satelliet ASTRA 3 tegenkomt, zal de signaalsterkte omhoog springen. Draai de schotel nu voorzichtig zó, dat het signaal het hoogst is.