Indien er geen etiket is, draagt soms de afstandhouder (tussen de beglazing) van de beglazing een code met de naam van de fabrikant. Met de gegevens kunt u terecht bij de plaasters of fabrikant. Indien er geen code is: Veiligheidsglas kan gehard of gelaagd glas zijn.
Veiligheidsglas HR++ op maat bestaat uit twee glasbladen met een spouw ertussen.De spouw is voorzien van een argon gasvulling en een HR coating. Dubbel glas HR++ 33.2 - sp - #33.1 is tweezijdig gelaagd glas. Beide ruiten bestaan uit helder gelaagd veiligheidsglas.
De samenstelling van de PVB (polyvinyl butyral) film bepaalt de eigenschappen die het glas als gevolg van de samensmelting krijgt. De bedoeling van gelaagd glas is om bescherming te bieden. We noemen het dan ook vaak veiligheidsglas.
Wat is gehard veiligheidsglas? Gehard veiligheidsglas heeft een extra thermische behandeling gehad waardoor het glas tot wel vijf keer sterker wordt dan gewoon glas. Bij breuk valt dit glas uiteen in wel 10.000 kleine glaskorrels die ongevaarlijk voor u zijn en dus geen letsel veroorzaken.
De NEN 3569 norm geeft eisen voor verticaal geplaatst vlakglas, wanneer dit toegepast wordt als bouwproduct voor gebouwen en bouwwerken en met alle dagmaten groter dan 150mm. De norm geldt wanneer het geplaatste glas bereikbaar is voor volwassenen en kinderen.
Veiligheidsglas is verplicht in ramen waar er een risico is op doorval van een persoon. Dit betekent concreet dat bij nieuwbouw of renovatie alle beglazing die lager staat dan 90 centimeter op z'n minst aan de binnenzijde in gelaagd glas dient voorzien te worden.
Deze NEN 6702 in relatie tot de NEN 2608 en de NEN 2608-2 geven aan hoe sterk glas moet zijn. De NEN 3569 is de basis voor het veilig toepassen van het juiste type glas, voor de juiste functie, op de juiste plaats. Al deze constructieve normen maken deel uit van het Bouwbesluit en zijn dus wettelijk verplicht gesteld.
adglas vroeger ook als veiligheidsglas gezien. Maar, volgens de huidige normen is draadglas geen veiligheidsglas meer. Ook bij draadglas bestaat de kans op een ernstige verwonding als het breekt en er een opening ontstaat. Voor veiligheid wordt draadglas daarom niet meer geschikt geacht.
Gehard glas is – zoals de naam eigenlijk al verraadt – glas dat bijzonder sterk is. Om je een beeld te geven; dit glas is vijf keer sterker dan regulier enkel glas. Dit suggereert wellicht dat een glazen plaat of ruit van gehard glas vrij dik moet zijn.
Gelaagd glas 33.1 (6,38 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 6,38 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 3 mm dikte met daartussen 1 transparante PVB folie van 0,38 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Gehard floatglas is een type veiligheidsglas. Na het op maat snijden en eventuele bewerkingen wordt deze glasplaat in een oven snel verhit en weer afgekoeld, wat het glas 5 x zo sterk maakt.
Veiligheidsglas of veiligheidsbeglazing, ook wel letselwerende beglazing genoemd, is de algemene benaming voor glas dat een letselwerend breukgedrag heeft. Standaard glas oftewel floatglas heeft de eigenschap dat er bij breuk grote scherpe scherven ontstaan.
Door de spanning in het glas, kan gehard glas achteraf helaas niet meer bewerkt worden. Het is dus niet mogelijk om gehard glas te snijden, slijpen of gat er in te maken.
HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten.Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
Houd een brandende aansteker of lucifer voor het raam en kijk schuin op het glas. Je ziet nu vier vlammen in het glas gespiegeld. Wanneer alle vier de vlammen exact dezelfde kleur hebben, dan gaat het om “normaal” dubbel glas.
Buiten de isolerende werking zijn er nog een aantal belangrijke verschillen tussen dubbel glas en hr++ glas. Hierbij moet u vooral denken aan: Hr++ glas beschikt over een extra (vrijwel onzichtbare) coating aan de binnenzijde die de warmte weerkaatst waardoor deze beter in de woning blijft.
Ook zal er door de fabrikant een sticker op het glas geplakt zijn met de betreffende HR++ glas info. Is dit niet het geval, dan kunt u aan de hand van de code bij de glasfabrikant navraag doen. De fabrikant kan u precies vertellen welk type glas er is geleverd.
Gehard glas of hardglas is speciaal behandeld glas. Het is ongeveer vijf maal sterker dan gewoon glas en ook nog eens bestand tegen grotere temperatuursverschillen. Als het breekt valt het in kleine korrels uiteen.Er bestaat dan geen kans op ernstig lichamelijk letsel.
Gehard mineraalglas/kristal glas is harder en taaier dan regulier mineraal glas. Dit glas is specifiek ontworpen/samengesteld om bestendiger te zijn tegen krassen en zal ook minder snel breken dan een mineraalglas. Dit glas scoort een 7 op de schaal van Mohs.
Veiligheidsglas heeft een aantal opvallende kenmerken. Het is onmogelijk om veiligheidsglas te snijden. Het boren van gaten in veiligheidsglas is ook onmogelijk. En wanneer het veiligheidsglas breekt komen alle spanningen in het glas plotseling vrij.
Verschil met tuindersglas
Veiligheidsglas is tot 6 keer sterker dan tuindersglas en zal bij breuk volledige verbrijzelen in botte deeltjes. Veiligheidsglas wordt bovendien gepolijst geleverd, dit betekend dat de randen afgerond en niet langer scherp zijn.
Veiligheidsglas heeft ook een inbraakwerende werking. En die inbraakwerende werking is bedoeld om uw huis (indien nodig) extra mee te beveiligen. Later zal ik u hier nog wat meer over vertellen. Los van natuurlijke omstandigheden en de inbraakwerende werking, is het belangrijkste natuurlijk: DE VEILIGHEID!
Doorvalveilig glas is altijd gelaagd glas. Normaal floatglas, dus ook gewoon dubbelglas, is geen doorvalveilig glas. Ook gehard glas is geen doorvalveilig glas.
NEN 3215 geeft bepalingsmethoden met de daaraan verbonden voorwaarden voor de riolering in bouwwerken voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater en hemelwater. NEN 3215 is bedoeld te worden toegepast op de gerede of niet-gerede riolering van bouwwerken of gedeelten van bouwwerken t.m. een hoogte van 200 m.