De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss. Dat hebben diverse oud-werknemers van Unilever bevestigd. Al lange tijd werd vermoed dat Hema de rookworsten in Oss liet maken, maar dat is nu dan echt zeker.
De Hemaworst is eigenlijk dezelfde als de ambachtelijke van Unox. Hetzelfde proces, dezelfde massa, dezelfde receptuur.
Maar of die ooit zo succesvol wordt? Overigens was de vega-rookworst niet zelf door Hema bedacht, maar 'gejat' van Unilever. De rookworst bestaat op papier voor 95% uit varkensvlees en een bult smaakversterkers.
Je kunt de ambachtelijke rookworst van de slager herkennen aan de 'Gelderse drup', een ingedroogde druppel vet aan het uiteinde van de rookworst. Zo kun je zien dat hij echt gerookt is.
Er zitten meer kruiden in dan in een gewone rookworst van de Hema en dat maakt 'm lekker smaakvol. De kwaliteit van de worst en de knapperige korst blijven natuurlijk hetzelfde. Loopt het water je al in de mond? De pittige rookworst kost €2,25 per stuk en is nu te krijgen, nog tot en met 5 november.
ARNHEM/ DIEREN - Slager Gert-Jan van der Horst kreeg tijdens de vakwedstrijd Arnhem Rookworststad de Bronzen Rookworst. Dat betekent dat Van der Horst de beste rookworst van Nederland maakt.
In 1936 heeft de filiaalhouder van de HEMA aan de Nieuwendijk in Amsterdam per ongeluk te veel worsten ingekocht voor het restaurant. Hij vond het zonde om ze weg te gooien, dus besloot hij deze te verwarmen, halveren, en te verkopen als warme snack aan het winkelend publiek.
Wil je op je gewicht letten en hou je van rookworst bij de stamppot, probeer dan eens runderrookworst. Deze heeft heel veel minder calorieën en vet dan de gelderse rookworst, zelfs minder dan de magere rookworst en is heel smaakvol.
koop je HEMA worst
Zo kun je het in de vriezer minstens drie maanden bewaren. In de koelkast blijft het zo'n twee dagen goed. Neem het de volgende dag mee naar werk. Of warm het op wanneer je weinig tijd hebt om te koken en toch een goede maaltijd wil.
DEN HAAG - De liefhebbers van de befaamde HEMA-worst hebben een groot probleem. Op een aantal plekken in de regio is bijna geen rookworst meer te krijgen. Dat is lijkt het gevolg van de staking bij UNOX in Oss waar werknemers de afgelopen drie weken het werk neerlegden.
Ook met gezond hebben de meeste worsten weinig te maken. Het merendeel van de fabrikanten kiest voor veel zout. De 'ookworst' van Hema is met 2,5 gram zout en met hoog gehalte aan verzadigd vet het ongezondst.
NL95% varkensvlees, water, zout, varkensvlees, E451 en E452-stabilisator, dextrose, suiker, aroma's, varkenshemoglobine, E621, smaakversterker en conserveermiddel E250.
Rookworst wordt gemaakt van fijn gemalen vlees met specerijen en zout. Verreweg de meeste rookworsten worden gemaakt van varkensvlees, rundvlees of een combinatie van beiden. Het vleesmengsel wordt in de meeste gevallen in een natuurdarm gestopt.
De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss. Dat hebben diverse oud-werknemers van Unilever bevestigd. Al lange tijd werd vermoed dat Hema de rookworsten in Oss liet maken, maar dat is nu dan echt zeker.
Een rookworst bereiden of rookworst koken doe je zo: Haal de rookworst uit de zak en doe 'm in een pan met heet water. Voor de Ookworst geldt: haal 'm eerst uit de plastic verpakking. Laat de worst circa twintig minuten garen.
In 2007 verklapte een medewerker dat Hema-worsten door Unox worden gemaakt. 6. Elke dag gaan er bij de Hema circa 28.000 rookworsten over de toonbank.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Een hele rookworst is verder precies hetzelfde, alleen een flink stuk kleiner. Ze zijn vanaf maandag voor 1,50 euro te koop bij alle winkels van Hema met een 'worstmeubel'.
Gezond is die rookworst (niet alleen HEMA rookworst, alle rookworst) natuurlijk niet: 1,95 gram zout en 13,7 gram verzadigd vet per 100 gram.
Welke bevat het minste zout, het minste vet en de minste calorieën. Hieronder de drie meest verantwoorde rookworsten: - Unox Gelderse rookworst. Deze worst bevat minder zout, verzadigd vet en calorieën dan de meeste worsten.
Een verse rookworst is wel degelijk rauw vlees, die van de HEMA ook, wordt op de verpakking voor gewaarschuwd dat je hem dus wel door en door gaar moet laten worden voor consumptie.
Bij de slager zit de rookworst in de dunne darm van een varken. De dunne darm is stevig, maar doorlatend. Daardoor kan de rook goed in de rookworst trekken, maar het vocht eruit lopen. Tegenwoordig gebruiken producenten vaak het bindweefsel rundercollageen als omhulsel voor de rookworst, in plaats van een varkensdarm.
In de jaren dertig bedacht Unilever de nieuwe merknaam Unox voor haar vleeswaren en vleesconserven. In het begin stonden de consumenten nog een beetje huiverig tegenover wat toen nog 'worst in blik' was.
Verkrijgbaar met of zonder broodje. ▪️Halve worst € 1,75. ▪️Broodje halve worst €2,25.
Rookworst is een traditioneel Nederlands product, waarbij gemalen vlees vermengd met specerijen en zout in een omhulsel worden gestopt. Oorspronkelijk werd voor dit omhulsel natuurlijke darm gebruikt, maar is steeds vaker vervangen door rundercollageen.