Bij welke sleutel heb ik een certificaat nodig? Nieuwere sloten hebben meestal wel een certificaat. Oudere cilinders dus niet. Ook is het zo dat sloten met een lager beschermingsniveau vaker geen certificaat nodig hebben om bij te laten maken.
Hoelang is het certificaat geldig? Een gecertificeerde sleutel is over het algemeen 15 jaar gecertificeerd. Daarna kan de sleutel gewoon nagemaakt worden zonder certificaat.
Er zijn sleutels met een chip erin, die ook niet zomaar na te maken zijn. Of misschien wel zijn na te maken, maar die daarna niet geheel bruikbaar zijn. Zo kun je de sleutels van de moderne auto's met startonderbreker vaak wel kopiëren, maar kun je de auto niet starten zonder dat er een chip in de sleutel aanwezig is.
Cilindersloten met certificaat zijn cilindersloten waarbij sleutels beschermd zijn. Sleutels kunnen alleen op vertoon van het certificaat bijgemaakt worden.
Een ART-slot herken je aan het ART-logo met het aantal sterren op het slot in de vorm van een sticker of afdruk. Op het logo moet ook het goedkeurnummer zichtbaar zijn. Of het slot geschikt is, hangt af van het soort tweewieler waar het om gaat.
voor het bijmaken van gecertificeerde of gecodeerde sleutels heb je een pasje, code of certificaat nodig. De kosten van een gecodeerde of gecertificeerde sleutel kost als snel tussen de €40,- en de €150,-.
Sleutelmakers kunnen de meeste sleutels zonder enig probleem bijmaken. Echter gaat dat niet met alle sleutels; voor sommige sleutels heb je een speciale code, een pasje of een certificaat nodig om een sleutel bij te kunnen laten maken.
Kunt u zomaar een sleutels bij laten maken? Voor het bijmaken van een sleutel heeft u in sommige gevallen een speciaal certificaat, pasje of een code nodig. Deze moet u goed bewaren, want zonder is het niet mogelijk om een nieuwe sleutel bij te maken.
Sleutel naar Sleutelnummer
Het sleutelnummer is een code van de fabrikant en specificeert welke sleutel bij het slot hoort. Het sleutelnummer specificeert zowel welke blanke sleutel gebruikt moet worden als ook hoe de sleutel geslepen moet worden.
Het voordeel van een sleutelcertificaat
Het sleutelcertificaat zorgt ervoor dat er geen sleutels in omloop raken waar jij niets van weet. Bovendien is het certificaat een bescherming voor de fabrikant van de cilinders.
Op elk slot past een unieke sleutel. Het slot en de sleutel moeten dus precies bij elkaar passen, anders gaat het slot niet open. Maar hoe werkt zo'n slot en hoe worden sleutels gemaakt?
Een sleutelcertificaat is een speciaal pasje wat wordt geleverd bij gecertificeerde cilinders. Als de eigenaar een sleutel kopie wil laten maken dan kan dit door het certificaat aan de dealer van de cilindersloten te laten zien.
In de meeste gevallen is binnen een paar minuten je nieuwe sleutel gereed. Vanaf 4.50 euro ga je met een extra sleutel de bouwmarkt uit. GAMMA Sleutelservice kan direct de meest gebruikelijke standaard cilindersleutels en fietssleutels bijmaken.
Voor sommige sleutels heeft u een speciaal certificaat, pasje of een code nodig om een nieuwe sleutel te maken. U moet die goed bewaren, want zonder kunt u geen nieuwe sleutel laten bijmaken. Als u het certificaat, pasje, of de code hebt kunt u bij bijna elke betrouwbare sleutelmaker terecht.
Het is makkelijker wanneer je twee paperclips hebt. Buig 1 paperclip en maak de andere zo recht mogelijk. Zodra je de gebogen paperclip in het sleutelgat steekt, steek je ondertussen de andere er iets onder en beweeg deze heen en weer. Na wat gefriemel zou de slot open moet gaan!
Vroeger werden ze vaak van brons of smeedijzer gemaakt. Nu is staal, messing, nikkelzilver en aluminium gangbaar.
Sleutel met certificaat bijmaken
Heb jij een gecertificeerd slot? Dan moeten bijbestellingen gedaan worden door de fabrikant zelf. Dit is bijvoorbeeld een bedrijf als Mauer of Nemef. Een sleutel laten bijmaken kan alleen in combinatie met de code die op jouw certificaat staat en een kopie van het certificaat.
De meeste sloten worden standaard geleverd met 2 identieke sleutels. Het bijbehorende sleutelnummer staat in de meeste gevallen ingegraveerd op de sleutel. Ook komt het voor dat het sleutelnummer op een aangeringd label staat vermeld. Dit nummer heeft u nodig indien u een sleutel moet bijbestellen.
U kunt alleen sleutels nabestellen op basis van het nummer dat op uw fietsensleutel vermeld staat. Het is helaas niet mogelijk een sleutel bij te bestellen via het nummer op het slot of sleutels voor een ander merk dan AXA. Let op: er zijn ook AXA sloten waar geen sleutelservice op zit.
Hoe is te zien dat het om een ART-2 slot gaat? Het minimale advies voor het beveiligen van gewone fietsen tegen diefstal is dus een slot ART-2. Zo'n slot is te herkennen aan het ART-logo, het aantal sterren en een viercijferig goedkeurnummer.
Verzekeraars als HEMA en Unigarant geven aan dat de fiets of e-bike voor vergoeding bij diefstal op slot moet staan met een ART-goedgekeurd slot van (minimaal) twee sterren. Een ART-2 fietsslot volstaat dus voor zowel de gewone als de elektrische fiets.
Op het stickertje vind je de volgende gegevens: Het woord “ART”, een “nummer” en een aantal “sterretjes”. Het nummer is het slotnummer oftewel het goedkeurnummer. Dit nummer bestaat uit 4 cijfers begint altijd met een “4”. Het aantal sterren geeft aan welke categorie je slot is goedgekeurd.