Bij honden spreken we echter niet van dementie, maar van het Cognitieve Disfunctie Syndroom. Het vermogen om te onthouden en te leren is afgenomen. Deze aandoening lijkt op de menselijke aandoening Alzheimer. Bij oudere honden ontstaan er vaak ophopingen van het eiwit amyloïde in de bloedvaten.
Dementie is helaas (nog) niet te genezen bij honden. Wat je wel kunt doen is zorgen voor een duidelijke structuur en een ritme. Honden met dementie zijn hier erg bij gebaat en dit geeft ze de nodige rust. Daarnaast is het belangrijk om je hond van goede voeding te voorzien.
Bij mensen spreken we van dementie of seniliteit, bij honden en katten wordt de term CDS (Cognitief Disfunctie Syndroom) gebruikt. Deze aandoening vertoont veel overeenkomsten met de ziekte van Alzheimer bij de mens.
Je hond weet dan niet meer hoe hij uit die hoek kan komen en blijft tegen de muur duwen. Sommige dementerende honden slaan in paniek en kunnen dan agressief gedrag vertonen. Je hond loopt in cirkelgang, hapt soms naar insecten die er helemaal niet zijn. Soms kan je hond blaffen naar schaduwen of andere voorwerpen.
Een oudere hond kan langer slapen en kan wat schrikkerig en verward wakker worden. Hij kan aanhankelijker worden of niet meer alleen willen blijven. Dit kan komen door een lichamelijk probleem zoals doofheid, slechter zien of het slechter functioneren van organen zoals de lever en nieren.
Een hond die aan het ijsberen is, oftewel steeds heen en weer loopt, heeft moeite met het inschatten van de situatie. Hij is op zijn hoede omdat hij weet dat er iets mis is, maar hij kan niet thuisbrengen wat. Hij kan daardoor niet relaxen. Net als mensen is onzekerheid een vaak voorkomende emotie bij honden.
Waarom is het belangrijk dat een hond achteruit kan lopen? Achteruit leren lopen is een belangrijke vaardigheid voor elke hond. De beweging helpt erbij om het lichaam van een hond veilig en efficiënt te leren gebruiken. Ook is het nuttig voor de kracht en conditie van een hond.
Indeling fases van dementie
Een andere veel gebruikte indeling is de omschrijving van de vier fases van ik-beleving bij dementie; de bedreigde ik of cognitieve fase; de verdwaalde ik of emotionele fase; de verborgen ik of psychomotore fase; de verzonken ik of zintuiglijke ervaring.
De meest voorkomende soorten dementie zijn:
Ziekte van Alzheimer. Vasculaire dementie. Frontotemporale dementie. Lewy body dementie.
Laatste fase alzheimer
In dit stadium heeft de persoon nog meer hulp nodig. Geleidelijk wordt hij volledig afhankelijk van anderen. Het geheugenverlies is groot: de persoon kan bekende voorwerpen, mensen of plekken niet meer herkennen.
Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. Bij het woord dementie denkt men het eerste aan problemen met het geheugen. Bij dementie op jonge leeftijd vallen juist veranderingen in het gedrag meer op.
Waar de hond of kat voorheen overdag actief was en 's nachts sliep, is dit bij dementie vaak omgedraaid. Zo kunnen honden en katten ineens 's nachts door het huis gaan spoken en hierbij gaan janken of klaaglijk miauwen. Dieren met dementie kunnen zich anders gaan gedragen naar hun eigenaar of andere dieren toe.
Heb jij een kleine hond? Dan is jouw hond senior vanaf 10 jaar. Andere viervoeters zoals middelgrote honden zijn senior vanaf 8 jaar, grote honden zijn senior vanaf 7 jaar en zeer grote honden zijn senior vanaf 6 jaar.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Leeftijd en dementie
Vanaf 4,5 jaar leeftijd zien we honden met verschijnselen van dementie, maar meestal begint het vanaf 7 jaar. De helft van de honden ouder dan 11 jaar vertoont gedragsveranderingen. Dit loopt op tot zeventig procent bij honden vanaf 15 jaar.
We geven je graag advies! Natuurlijk hangt de leeftijd die een hond kan behalen af van een heleboel factoren, maar om te beginnen kun je stellen dat een hond gemiddeld zo'n 10-12 jaar oud wordt.
Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting.
Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.