De meeste duiven paren zo'n 2 keer per jaar en brengen jaarlijks dan ook 2 nesten groot. De mannetjesduiven, ook wel doffers genoemd, zoeken meestal de broedplaats uit nadat ze een duivin, de vrouwtjesduif, hebben verleid. Dit doen ze door hun kop op te blazen, hun staart over de grond te slepen en door te baltsen.
Vogels hebben een cloaca, die ze tijdens de paring tegen elkaar leggen. Zo kunnen de eitjes bevrucht worden. Het aantal eieren dat wordt gelegd, verschilt sterk van soort tot soort. Eens die zijn uitgebroed, staat de opvoeding van de kroost voor de deur.
Broeden en jongen
De paringsdaad zal bij de duivin een eisprong uitlokken, zodat ze iets meer dan een week later haar eerste ei zal leggen, meestal gevolgd door een tweede ei twee dagen later. Vervolgens beginnen de duiven te broeden, waarbij de duivin en doffer mekaar op vaste tijdstippen aflossen.
Duiven kunnen het hele jaar door paren, maar de 'hoogseizoenen' zijn toch wel de lente en de herfst. De mannetjes gaan dan 'baltsen' ofwel: ze proberen vrouwtjes te verleiden met geluiden en ze bewegen om de vrouwtjes heen. Vrouwtjes knikken vaak met hun kopje als ze het mannetje leuk vinden.
Dit duurt vaak wel even: duiveneieren komen na 17 dagen uit en dan duurt het nog eens 4 weken voordat de duivenjongen van het duivennest wegvliegen.
Duiven en andere vogels staan er om bekend dat ze een hekel hebben aan sterke kruiden en pittige specerijen. Strooi dus cayennepeper, knoflook, peper of kaneel op je balkon als je wilt dat de duiven weggaan.
Weghalen! De jongen die uit de eieren komen, komen later terug om er ook weer eieren te leggen. De poep is ongezond voor mensen en moeilijk weg te krijgen. Haal die eieren zo snel mogelijk weg, want anders hal je je mogelijk een hoop narigheid op de hals.
Voorplanting. Het baltsgedrag ziet er als volgt uit: de duiven buigen de kop, de staart wordt opgeheven en gespreid. Intussen klinkt het begeleidende baltslied. Na een tijdje duldt het vrouwtje het mannetje dicht in haar buurt en vormen ze een paar.
Bij de zenuwverschijnselen zien we draainekken en trillen met de kop en ook pikken de duiven naast het voer. Verder kunnen de duiven zeer veel gaan drinken en waterdunne mest produceren. Dit noemt men ook wel polyurie-polydipsie, oftewel veel drinken, veel plassen.
Een duif broedt 16 tot 18 dagen. Als de jongen geboren worden zijn ze blinden bedekt met geel dons. Na 3 tot 6 dagen gaan de oogjes open en na 11 dagen krijgen ze veren. Na 25 dagenvliegen ze uit.
Duiven worden blind en doof geboren. Ze kunnen dus helemaal niks. Ze worden eerst gevoerd met een soort melk vol met eiwitten. Leuk weetje: zowel moeder als vader heeft die melk en voert de kleintjes.
Na enkele dagen verschijnt op die dooier een rode stip (kiemvlek) met enkele kleine spinnenweb achtige rode bloedvaatjes. Als U dit ziet is het ei bevrucht. U hoeft dus echt niet te wachten tot de eieren donker zijn om te weten of ze bevrucht zijn! Veel liefhebbers verleggen de eieren van hun kwekers onder de vliegers.
Er zijn verschillende geuren waar duiven niet van houden. Sterke kruidengeuren als van peper, knoflook of mottenballen staan ze niet aan en kun je dus in je tuin verspreiden.
In ons duivenhok zijn er speciale broedhokjes waar de duiven hun nest in maken en eieren leggen. Een duif legt twee eieren en het broeden duurt 18 dagen. Als de jongen uit het ei komen, zijn ze blind en bedekt met dun geel dons. Na drie tot zes dagen gaan de oogjes open.
(Hout)duiven broeden van maart tot augustus-september. Ze maken in die periode 3 legsel van meestal 2 eitjes. Als je geen reden hebt om het nest te verstoren, geniet er dan gewoon van!
Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
5. WORMEN (Haarwormen, Rondwormen ) Bij deze infecties vermageren de duiven en loopt de conditie terug, en zijn de duiven eerder vermoeid.
Zij willen met het koeren indruk maken op de vrouwtjes, om ze op die manier te verleiden. Maar ook gebruiken ze hem indruk te maken op andere mannetjes, maar dan niet om ze te verleiden, maar om ze te imponeren en intimideren.
Dit “Head-bobbing” zoals de beweging van de duivenkop officieel heet, heeft te maken met het aan zien komen van gevaar. Bewegingen in de omgeving worden het beste waargenomen wanneer de kop niet beweegt.
Duif Spirituele Betekenis
De duif zou je vragen om je te verbinden met je hogere zelf, vrede te voelen in jezelf en in harmonie te leven met Moeder Aarde en het universum. Onvoorwaardelijke liefde is een uitdaging. De grootste les zit in het onvoorwaardelijk houden van jezelf.
De meeste duiven paren zo'n 2 keer per jaar en brengen jaarlijks dan ook 2 nesten groot. De mannetjesduiven, ook wel doffers genoemd, zoeken meestal de broedplaats uit nadat ze een duivin, de vrouwtjesduif, hebben verleid. Dit doen ze door hun kop op te blazen, hun staart over de grond te slepen en door te baltsen.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Jonge duiven krijgen de eerste tien dagen alleen deze kropmelk. Alle benodigde voedingsstoffen zitten in deze kropmelk. Na een dag of veertien wordt de kropmelk niet meer gevormd en de jonge duiven worden nu gevoerd met in de krop van de ouderdieren geweekt graanvoedsel.
Een pieper Als een duivin een ei gelegd heeft, broedt zij het in drie weken tijd uit. Een jonge duif heet een pieper.
Dit kan ook enkele risico's met zich mee brengen, omdat de poep van duiven ziekteverwekkende organismen kunnen bevatten. Hierdoor bestaat er een kans dat je een longontsteking kunt krijgen of dat je vogelmijt in huis krijgt.