Om met uw bv te stoppen moet u deze ontbinden. De Algemene Vergadering van aandeelhouders neemt hier een formeel besluit over. Als er meerdere aandeelhouders zijn, lees dan in de statuten met welke meerderheid van stemmen dit besluit wordt genomen. De bv stopt op het moment dat de aandeelhouders hebben afgesproken.
In bepaalde gevallen is het verstandig of zelfs noodzakelijk om een BV op te heffen. U kunt uw BV ontbinden na een formeel besluit van de aandeelhouders. Het is echter wel van belang dat u alle activa van de BV liquideert, voordat de BV opgeheven kan worden.
Als je wilt opheffen moet je zorgen dat er geen baten meer zijn, maar ook geen nieuwe kosten. Daarom moeten alle lopende contracten worden opgezegd. Hierbij kun je denken aan internet en telefonie, maar ook aan de huur van het bedrijfspand of het leasecontract van de auto.
Als uw BV geen activa heeft dan kan een turbo-liquidatie worden toegepast en kan uw BV binnen een aantal dagen worden opgeheven en uitgeschreven zijn bij de kamer van koophandel. Als er meerdere bezittingen zijn en schulden, dan zal de normale liquidatieprocedure gevolgd moeten worden, deze duurt 2,5 maand.
Stap 5. Als de opheffing bij de KVK is verwerkt eindigt de BV. Je nominale aandelenkapitaal valt belastingvrij vrij. Maak dit bedrag over naar de aandeelhouder(s) met het kenmerk “vrijgevallen nominaal aandelenkapitaal”.
Een BV opheffen kan zonder notariële akte of een rechterlijke uitspraak.Je hebt er wel een besluit van de algemene vergadering voor nodig. Bij de BV en NV is dat de aandeelhoudersvergadering. Er wordt dan een ontbindingsbesluit genomen.
In principe mag je altijd lenen uit je bv, tenzij er natuurlijk geen geld meer in je bv zit. Waar het echter om gaat is dat als je leent uit een bv je netto geld haalt uit een pot waar 'bruto' geld in zit. Oftewel, over het geld wat in de (stamrecht) bv zit dient nog belasting afgedragen te worden.
Maar een werkgever kan ook zonder faillissement stoppen. De baas stopt, de zaak gaat dicht. Dat noemen we een bedrijfsbeëindiging en kan meerdere redenen hebben. De eigenaar wil bijvoorbeeld niet meer verder, gaat met pensioen of maakt niet genoeg winst.
Met schulden opheffen kan wel degelijk. Bekijk of uw BV geschikt is om direct te ontbinden. Normaliter heeft een besloten vennootschap met een negatief eigen vermogen in de vorm van een schuld twee opties wanneer het bestuur besluit tot opheffen.
Als ondernemer is er de mogelijkheid om van een BV-structuur naar een eenmanszaak over te stappen. Dit gebeurt meestal wanneer een BV fiscaal niet meer voordelig is. Dat kan bijvoorbeeld komen door te lage resultaten die dan weer zorgen voor bepaalde schulden.
Een slapende, lege BV is een besloten vennootschap zoals elk ander, maar dan zonder enige activiteit. Deze heeft aandelen en verder geen eigendommen of schulden.
Je kunt een BV dus opheffen omdat er geen activiteiten meer zijn. Of omdat – zoals in geval van de stamrecht BV – er geen financiële noodzaak meer is. Een derde reden om te stoppen wanneer de BV niet langer levensvatbaar is. Dit kan als uit de cijfers blijkt dat er structureel te weinig geld verdiend wordt.
Wat moet er dan gebeuren? Er dient een liquidatiebalans te worden opgesteld en een besluit van de vergadering van aandeelhouders te worden genomen waarin het besluit tot opheffing wordt opgenomen. Daarna dient de Stamrecht BV te worden uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Die vereenvoudigde procedure kost gemiddeld 4000 Euro. Indien de liquidatie in meerdere aktes moet geregeld worden, zal het bedrijf in een ontbindingsperiode komen door de eerste akte van de notaris (gemiddeld 2200 Euro).
Aflossing van de rekening-courantschuld gebeurt traditioneel door het verhogen van salaris, uitkering van dividend, het afstempelen van aandelenkapitaal of de omzetting van agio (het verschil tussen de nominale en werkelijke aandelenwaarde) in aandelenkapitaal. Daar moet dan belasting over worden betaald.
Als het dienstverband van een werknemer eindigt op initiatief van de werkgever, heeft de werknemer recht op transitievergoeding. Dat geldt ook als de werkgever zijn bedrijf wil beëindigen omdat hij met pensioen wil of omdat hij langdurig arbeidsongeschikt is. En zelfs als de werkgever overlijdt.
Als je stopt met je bedrijf, moet je dat in elk geval melden bij de Kamer van Koophandel (KvK). Belangrijk om te weten: als je nog van plan bent een uitkering aan te vragen, kan dat alleen zolang je nog ingeschreven bent als bedrijf. Doe dat dus voordat je je bedrijf uitschrijft bij het handelsregister.
Op 20 december 2022 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel excessief lenen bij eigen vennootschap aangenomen. Vanaf 2023 mag u samen met uw partner nog slechts tot 700.000 euro onbelast lenen van uw eigen vennootschap(pen). Een uitzondering geldt voor de financiering van uw eigen woning.
Sinds 2023 kunt u niet meer onbeperkt lenen van de eigen bv. Als de schulden hoger zijn dan € 700.000, gaat u in box 2 26,9% inkomstenbelasting betalen.
Excessief lenen van bv beperkt vanaf 2023
Als u meer dan € 700.000 van uw bv leent, wordt het meerdere belast als inkomsten uit aanmerkelijk belang (box 2). Lees meer over excessief lenen van bv beperkt vanaf 2023.
Als je niets doet, dan wordt je onderneming na 4 weken uitgeschreven. Dit proces heet deregistratie. Het is soms lastig te bepalen wanneer er precies sprake is van een onderneming. KVK gebruikt een aantal criteria om te bepalen of je een onderneming hebt.
Dus bijvoorbeeld een stichting kan een BV oprichten, een BV kan een coöperatie oprichten, een BV kan een BV oprichten.
minimum aantal vennoten: 1. Je kan een BV dus perfect in je eentje oprichten. in de vroegere bvba was een minimumkapitaal vereist. Om een BV op te richten is dit niet meer nodig, maar je aanvangsvermogen moet wel toereikend zijn voor de activiteit die je gaat uitoefenen.