Tahin bevat veel gunstige vetten, vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Sesamzaden zijn rijk aan selenium en calcium, waardoor tahin zeer voedzaam is. Sesamzaden hebben een positief effect op ontstekingen aan de gewrichten en het cholesterolniveau (1, 2, 3). Dit komt mede door de vele antioxidanten (4, 5).
In plaats van pindakaas kun je beter een echte notenpasta nemen, bijvoorbeeld amandelpasta of sesampasta (tahin), het liefst biologisch. Deze pasta's hebben een hogere voedingswaarde dan pindakaas, ze bevatten minder suiker en er zit geen aflatoxine in.
De beste tahin komt uit Ethiopië; deze sesamzaadjes hebben een unieke smaak. Mocht je deze niet in het schap zien staan kies dan voor een tain uit Israël, Palestina of Libanon. Persoonlijk vinden wij de smaak van deze sesamspread afkomstig uit Griekenland en Cyprus minder.
Tahin (ook wel tahini genoemd) is simpelweg een pasta gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. De smaak is erg puur, sterk en ideaal als smaakmaker voor gerechten zoals hummus en dressings. In de standaard supermarkt zien we vaak de potjes van Libanese of Syrische afkomst.
Lekker én gezond
Bijvoorbeeld mangaan, calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium. Twee eetlepels bevatten maar liefst 5 gram eiwit en 3 gram vezel. Daarnaast is deze pasta laag in natrium. Meestal slechts 50 mg per portie: 2% van de dagelijkse aanbevolen limiet voor gezonde volwassenen.
Al Arz Tahini is nog steeds een van mijn favoriete merken. Als ergens veel tahin aan te pas komt is dit echt een aanrader. Je proeft het verschil echt. Het is romig, vol van smaak en niet zo bitter als de meeste andere merken.
Tahin, ook wel tahini of tachina genoemd, is een saus op basis van sesamzaad die onder andere geserveerd wordt bij shoarma en falafel. Het wordt gemaakt door wat sesamzaad te vermengen met limoen- of citroensap, wat knoflook en gehakte peterselie. Daarna wordt er water bijgevoegd tot het de gewenste dikte heeft.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe bewaar je het? Tahin bewaar je na opening het beste in de koelkast, waar het een behoorlijke tijd houdbaar is. Als tahin een een paar uur staat vormt zich aan de bovenkant een laagje olie. Voor je de tahin weer gaat gebruiken, roer je eerst de olie weer door de sesampasta eronder (gebruik een vork).
Tahin wordt gebruikt als broodbeleg en zit in recepten zoals hummus en baba ganoush. De donkere variant is ook lekker om op je brood te smeren of om groenten in te dippen. Ik gebruik tahin vaak als basis voor een dressing. Lekker over een couscoussalade met gegrilde groenten en falafel.
Maar wat is tahin precies? Het is een smeuïge pasta die gemaakt is van geroosterde sesamzaadjes. Je kunt het product ook tegenkomen onder de naam tahini of simpelweg sesampasta.
160 g. Tahini is een pasta gemaakt van gemalen en gepelde sesamzaadjes en wordt gebruikt in de Noord-Afrikaanse, Griekse, Turkse en Midden- Oosterse keuken. Tahini wordt geserveerd als dip of als een belangrijk component van houmous, baba gonoush en halva.
Gepeld is sesamzaad egaal wit van kleur. Dat geeft tahin een lichte kleur en smaak, zoals de tahin uit het Midden-Oosten. Favoriet van onder meer Ottolenghi - en die vetrouwen we hierin blind - is de tahin van het merk Al Arz.
Want pindakaas is een bron van bouwstoffen, het bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Tahin (ook wel tahini, tachina (uitspraak 'tagina') (Arabisch) of techina (Hebreeuws) genoemd) is een pasta gemaakt van sesamzaad. Het vormt een basis voor bijvoorbeeld tahinsaus die onder andere geserveerd wordt bij shoarma en falafel.
In de keuken van het Midden-Oosten en rond de middellandse zee wordt vaak tahin gebruikt: een heerlijke pasta van sesamzaad. Je kunt het kant-en-klaar in potjes kopen.
Na opening blijft deze ruim een week goed. Zelfgemaakte hummus bevat geen conserveermiddelen en is daardoor bederfelijker. Citroensap maakt het wat langer houdbaar. Probeer zelfgemaakte hummus desondanks in een paar dagen op te eten.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
Het is een pasta van biologische sesamzaadjes. Het is heel eenvoudig te bereiden en biedt een heerlijke smaak aan veel culinaire bereidingen. Het is handig om het te emulgeren met een beetje water om het meer spijsvertering te geven en een romige pasta te verkrijgen.
Tahin, tahini, tahina, techina,… Al deze benamingen komen eigenlijk op hetzelfde neer, namelijk een goddelijke pasta van sesamzaad.
Dit ingrediënt wordt gebruikt in populaire gerechten als hummus en falafel sandwiches. Als je debes en tahin samenbrengt, krijg je een zoete dip waar je stijl van achterover slaat. De rijke smaak en smeuïgheid van de tahin gemengd met de zoete smaak en gladde textuur van de stroop prikkelen en strelen je smaakpapillen.
Sommigen noemen tahin oneerbiedig 'pindakaas van sesam'. Technisch is dat ook begrijpelijk en de oorsprong is dezelfde: sesamzaden, aardnoten of pinda's (arachide), amandelen, kokosnoten, palmnoten en maanzaad zijn oeroude oliegewassen.
Tahina is een rijke notige pasta van 100% sesamzaad en zout, onmisbaar voor de echte smaak van het midden-oosten. Ook heerlijk als dip met granaatappelmelasse, dadelstroop en in zoete bereidingen zoals cakes en koekjes.