De meest voorkomende bloedverdunners zijn acetylsalicylzuur, warfarine, dabigatran en rivaroxaban. De term 'bloedverdunners' suggereert dat deze medicijnen het bloed 'dunner' maken.
De enige vloeistof die bloed kan verdunnen is water, wat meteen het gevaar van een overdosis water verklaart. De medicijnen die men 'bloedverdunners' noemt, doen niets ander dan het stollingsproces tegengaan, waardoor het bloed makkelijker weg kan stromen. Dunner wordt het bloed hier niet van.
Een van de voedingsstoffen die wel in verband wordt gebracht met bloedstolling is vitamine K. Vitamine K werkt het effect van antistollingsmiddelen tegen zodat het bloed dus dikker wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken, en dit wordt uit de voeding gehaald.
Er worden minder bloedplaatjes aangemaakt en ze leven korter.Ook de functie van de bloedplaatjes neemt af waardoor het bloed “dunner” wordt. Iemand die alcohol in zijn bloed heeft, bloedt dus langer. In de volksmond heet dit dan dat het bloed dunner is.
Patiënten met een PV hebben vaak symptomen zoals hoofdpijn of moeite met scherp zien, hevige jeuk na het douchen en – heel opvallend – soms ernstige pijn in de voeten of vingers, waarbij dan een rood-blauwe verkleuring is te zien. Deze pijn heet erytromelalgie.
In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie. Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool. Als u verder gevarieerd eet, werken de bloedverdunners goed.
Vitamine K helpt je bloed te stollen (dikker te maken om bloedingen te stoppen). Warfarine werkt door het moeilijker te maken voor je lichaam om vitamine K te gebruiken om bloed te stollen.
Polycythemia vera (PV) is een bloedziekte die niet overgaat. Bij PV vormen zich in het beenmerg te veel rode bloedcellen.Hierdoor wordt het bloed dikker en stroomt het moeilijker door kleine bloedvaatjes. Daardoor is er meer kans op stolsels in aders en slagaders (trombose).
Boerenkool. Vitamine K helpt bij de bloedstolling door uw lichaam in staat te stellen eiwitten te maken die betrokken zijn bij het bloedstollingsproces. Stolling is belangrijk omdat het helpt voorkomen dat uw lichaam te veel bloedt. Boerenkool is de koning van vitamine K.
Vitamine K-antagonisten zijn bloedverdunners. Ze worden ook wel coumarines genoemd. Vitamine K-antagonisten zorgen ervoor er minder stollingsfactoren aangemaakt worden en daardoor stolt het bloed minder snel.
Welk fruit is goed voor de bloedsomloop? Bosbessen zijn een van de vruchten die u kunt eten om uw bloedsomloop te helpen bevorderen. .
Gember. Voordelen: Gember kan helpen bij het verminderen van bloeddruk en het verbeteren van de bloedsomloop. Opmerking: Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten voorzichtig zijn met gember vanwege het potentieel om de bloedstolling te beïnvloeden.
De behandeling is vooral gericht op het voorkomen van trombose. Daar wordt bijvoorbeeld aspirine voor gegeven. Ook helpt het om geregeld een bepaalde hoeveelheid bloed af te nemen, dit heet aderlating, en dit lijkt op een bloeddonatie. Hierdoor daalt het aantal rode bloedcellen en neemt de stroperigheid af.
Te veel rode bloedcellen in het bloed kan het bloed stroperig maken, waardoor u meer kans heeft op bloedingen en stolsels in uw bloed.
Ook een eerdere studie, in 1970, door Naismith et al. vond geen effecten van de inname van koffie en cafeïne op bloedstollingsfactoren.
Tandvlees dat veel of langer bloedt dan normaal, spontane neusbloedingen, wondjes die blijven bloeden, het spontaan optreden van grote blauwe plekken na een kleine stoot of een onzachte aanraking zijn mogelijk tekenen dat je bloed 'te dun' is.
De artsen kunnen in je bloed onder andere tumormarkers of tumormerkers meten. Dat zijn stoffen, meestal eiwitten, die je lichaam maakt als reactie op kanker of die door de kanker zelf gemaakt worden. Voorbeelden zijn CEA (bij dikkedarmkanker, maagkanker en pancreaskanker) en PSA (bij prostaatkanker).
Hoe kun je het herkennen? De toegenomen bloeddikte maakt dat je een hoger risico loopt op klontervorming in de slagaders of aders, met als mogelijk gevolg een hartinfarct of beroerte. Andere verwikkelingen kunnen zijn: bloedingen, vermoeidheid, jeuk en misselijkheid.
Het is cruciaal om contact op te nemen met een arts voor een diagnose als iemand symptomen heeft die kunnen duiden op dun bloed. Een arts kan helpen de onderliggende oorzaak te bepalen en een persoonlijk behandelplan te ontwikkelen.
Stikstof, een chemische stof die voorkomt in bladgroenten, speelt een belangrijke rol bij het transport van zuurstof door het lichaam door de dikte van het bloed te beïnvloeden .
Honing kan de bloedstolling vertragen . Het innemen van honing samen met medicijnen die ook de bloedstolling vertragen, kan het risico op blauwe plekken en bloedingen vergroten.
Veranderingen in levensstijl voor natuurlijke bloedverdunning
Naast dieet en supplementen kunnen bepaalde gewoontes de bloedsomloop ondersteunen en het risico op stolling verminderen: Blijf gehydrateerd – Uitdroging verdikt het bloed, waardoor het risico op stolsels toeneemt. Beweeg regelmatig – Fysieke activiteit bevordert de bloedsomloop en voorkomt stagnatie.
Vitamine K is nodig bij bloedingen om het bloed te laten stollen. Het zit onder andere in verse groenten, lever, melk en olie. Ook de darmbacteriën maken het. Het is vaak toegevoegd aan multivitamines of dieetpreparaten.