Jouw persoonlijke succes is afhankelijk van je motivatie en je fitness. Meestal kunnen beginners na 3 dagen hun eerste bochtjes op de piste maken. Vaak moeten ze dan nog 1 of 2 dagen oefenen voordat ze zelfstandig van de blauwe pistes kunnen skiën.
Er is geen definitief antwoord voor hoeveel lessen je nodig hebt als je voor het eerst leert skiën of snowboarden. Iedereen leert namelijk in een ander tempo. Andere factoren die een rol zullen spelen, zijn je lichamelijke conditie.
In het begin van de bocht duw je je heup naar de binnenbocht, hierdoor kom je op je bergski te staan en heb je geen stuurdruk op je nieuwe dalski. Je kunt alleen nog maar je heup meedraaien om de ski's een bocht te laten maken.
Op ski's kun je remmen door je latten te vormen naar een pizzapunt of een ploeg. Hoe groter de pizzapunt, hoe harder je remt.
Als je een beginner bent, zoek dan voor het leren skiën een eenvoudig skigebied uit met veel blauwe pistes. Neem de tijd en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Pak een opkikkertje en neem genoeg geld mee voor de skikaart en het proviand, zodat de eerste dag op de piste een volledig succes kan worden.
Nee, skiën is niet moeilijk. De eerste paar dagen ga je dat idee wel krijgen en loop je te worstelen met de skies, de schoenen en de skiliften, maar binnen no-time heb je de techniek te pakken. Er is voor iedereen een moment dat de hersenen de verbinding maken en na een beweging denken: ”hey, dat was 'm.
Veel wintersporters denken dat ze ook zonder les kunnen skiën. Skiën ziet er helemaal niet moeilijk uit en het geld dat wordt bespaard op de skiles, wordt gezien als een mooi extraatje voor de rest van de vakantie. Fout gedacht, want als je voor het eerst gaat skiën of snowboarden, heb je les nodig.
Kun je nog steeds leren skiën boven de 30 jaar? Natuurlijk! Volwassenen kunnen in theorie net zo snel leren skiën als kinderen als ze in een goede fysieke conditie zijn. Maar volwassenen hebben vaak meer angsten, wat de eerste stappen in de sneeuw moeilijker maakt.
Deze oefening gaat als volgt: breng je ski's in de vallijn, dus met je skipunten naar beneden, en geef vervolgens druk op je dalski. Hierdoor maak je een bocht en kom je weer dwars op de piste te staan. Vervolgens breng je je ski's weer in de vallijn om daarna weer druk op diezelfde dalski te geven.
Een ding is zeker: leren skiën is vermoeiend! Zodra je de latten in bedwang kan houden en gecontroleerd de berg af kan, wordt het pas echt leuk. Maar voordat je zover bent, heb je er waarschijnlijk al wel een paar dagen op zitten.
Tijdens het skiën en snowboarden wordt er veel van je benen geëist, vandaar de focus op de benen. De 'core' is het centrum van je lichaam, denk hierbij aan je buikspieren, rugspieren en bilspieren. Deze spieren gebruik je vooral bij het draaien en het overeind komen.
Met kunstsneeuw zijn bergen snel te besneeuwen. Een laag van circa 20 cm kunstsneeuw op een grashelling maakt deze skibaar. Een paar centimeter sneeuw ernaast en het winterse gevoel is er ook. Wil je echt natuursneeuw kunnen skiën dan is het minimum zeker 30 cm en 50-60 cm ideaal.
Conclusie voor beginners
Ik zou als beginner zeker skilessen nemen. Een paar uur maken je al minder nerveus in de sneeuw. Je leert de techniek relatief snel, waardoor je ook minder moe zult zijn. De meesten kunnen na vijf lessen gemiddeld skiën, wat al een heerlijk gevoel geeft.
Oefeningen om de coördinatie en het evenwicht te trainen, zijn een perfecte aanvulling hierop. Kuitoefeningen: de spierpijn na het skiën zit meestal diep in de kuiten. Daarom is het zinvol om ook de kuiten te trainen. Dat leidt bovendien tot meer stabiliteit in de voet en tot meer skiplezier op de piste.
Carven is een techniek in het skiën die gebruikt wordt door ervaren skiërs. Bij het carven gebruik je de zijkanten van de ski's optimaal. Door de zijkanten de sneeuw in te drukken glijden je ski's de bocht door.
Beter carven doe je door de ski meer op de kant te zetten, je lichaamszwaartepunt laag te houden en druk te houden op de buitenski. De makkelijkste manier om druk op de buitenski te krijgen? Druk op de binnenski verminderen! Dit laatste klinkt misschien te simpel om waar te zijn, maar dat is het feitelijk ook.
De meesten noemen parallelskiën nu nog carven, maar toch is het gewoon skiën met de ski's parallel naast/boven elkaar waarbij beide ski's onder gelijke hoek op de sneeuw of ondergrond staan. Carven is echter slechts een van de vele bewegingen welke we bij het skiën met de ski's parallel kunnen toepassen.
Met uitzondering van elke exotische ski's die niet symmetrisch zijn, zijn ski's exact hetzelfde. Er zijn dus geen linker en rechterski's qua opbouw. Van een set ski's zijn beide ski's dus compleet hetzelfde.