Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard.Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Appels bewaren
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Zout water
Simpel, effectief, én goedkoop, en daarom was dit volgens The Kitchn de winnende methode om het verkleuren van gesneden appels tegen te gaan. Een halve theelepel zout opgelost in 240 ml water (op kamertemperatuur), waar de appelschijfjes 5 minuten in lagen te badderen alvorens afgespoeld te worden.
Op boerderijen bewaarde men voorheen de appels in een grote kist op zolder. Als eerste kwam er een laag stro waarop de goudrenetten gelegd werden. Vervolgens weer een laag stro en een laag goudrenetten. Op deze manier bleven ze goed tot in het voorjaar.
De meeste rassen appels kun je vrij lang bewaren nadat je de appels geplukt hebt. Appels oogsten moet meestal in een bepaalde maand gebeuren, maar als je de appels op de juiste manier bewaard kun je deze soms nog weken later opeten.
Je kunt het natuurlijk wel besprenkelen met citroensap. Heel fruit zoals een banaan, appel, mandarijn of pruim. Let daarbij wel op of je kind het zelfstandig kan eten, de juf heeft bijvoorbeeld geen tijd om een mandarijn te pellen voor de hele klas.
Erg smakelijk en geen kind die het opvalt dat het fruit onder het laagje iets bruin is geworden. Wil je een hele appel (met schil) in stukken meegeven? Was en snijd je appel in stukken en bindt alle stukken vast met een elastiek!
Bewaar de appels op de goede manier.
De beste manier om gesneden appels te bewaren (na het gebruiken van een van de hierboven genoemde methodes) is in een hersluitbare plastic zak waar je zoveel mogelijk lucht uitknijpt. Leg die zak in de koelkast tot je ze gaat eten. Ze zullen dan opvallend vers en knapperig blijven.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes.
Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren. Heb je sinaasappels over? Pers ze uit, doe het sap in een plastic bakje of in een plastic fles en vries in. Het sap blijft op deze manier 2 tot 3 maanden houdbaar.
Koel en donker bewaren: Bananen moeten bij een temperatuur van ca. 12 °C. worden bewaard, omdat ze bij te veel warmte sneller rijpen. Een donkere ruimte zonder direct zonlicht is ideaal.
Appels worden echter, net als andere groenten en fruit, na een tijdje minder vers. Appels die ver over hun houdbaarheidsdatum heen zijn kunnen uiteindelijk zelfs onveilig worden om te eten; het is dus belangrijk om te weten hoe je er achter kunt komen of ze nog wel vers zijn.
Als je een kind hebt dat naar de basisschool gaat, is er op school ieder dag een eetmoment in de ochtend, het 10-uurtje. Als je dat eetmoment weet in te vullen met een gezonde snack leg je al een hele mooie basis voor een gezond eetpatroon van de rest van de dag.
Niets mis mee. Mocht je het willen gebruiken bij een gerecht dat er ook mooi moet uitzien kan je er iets zuurs overheen sprenkelen, citroensap of limoensap werkt hierbij heel goed tegen het bruiner worden. Ook dit geldt ook voor avocado's en peren.
Sommige soorten fruit, zoals appels, peren, bananen, worden snel bruin nadat ze ergens tegenaan zijn gestoten of nadat je ze hebt gesneden.
En gelukkig is er volop gezonde variatie nodig voor heerlijk broodbeleg: Halvarine of margarine uit een kuipje. Hartig mager beleg, zoals 20+ en 30+ kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread. Notenpasta (lees hier het recept voor zelfgemaakte notenspread) en pindakaas met 100% pinda's of noten.
Je degusteert ze ;). Herfstappels worden geoogst vanaf midden augustus, maar vooral in september. De appels die je doorgaans in de supermarkt vindt, zijn winter-of bewaarappels: Jonagold, Jonagored, Kanzi, Greenstar, Boskoop, Elstar, Golden Delicious, enzovoort.
Om te beginnen moeten appels altijd zorgvuldig worden geplukt. Ruk ze dus niet van de takken. Een appel is pas rijp om te oogsten wanneer deze gemakkelijk kan worden geplukt, d.w.z. dat het steeltje van de appel gemakkelijk van de tak loslaat als u deze draait.
Heeft een boom heel veel kortloten, dan mag je er hier ook wat van weghalen. De meeste appels kun je zo van de boom eten; als de eerste vruchten spontaan van de boom vallen, is het zover. Bij twijfel kun je een appel doormidden snijden. Als de pitten mooi diepbruin zijn, zijn ze goed.