Standaard heeft iedere gemeente na het indienen van je vergunningaanvraag 8 weken de tijd om tot een beschikking te komen. Mocht het zo zijn dat de gemeente het nalaat om binnen dit termijn tot een beschikking te komen, wat wel hoogst onwaarschijnlijk is, dan wordt je vergunning automatisch verleend.
Zodra je de vergunning van de gemeente hebt ontvangen mag je per direct beginnen met de verbouwing. De wettelijk beslistermijn van de gemeente is helaas wat langer. Deze bedraagt 8 weken, waarbij de gemeente eenmalig de mogelijkheid heeft de beslistermijn met 6 weken te verlengen.
Bekend is dat de gemeente op de meeste vergunningaanvragen binnen 8 weken moet beslissen. Maar in de praktijk duurt het bij een ingewikkelde aanvraag eerder 8 maanden om de vergunning te krijgen, dan 8 weken! Die lange duur is een gevolg van het vooroverleg voordat je de vergunningaanvraag indient.
Bij een gewone procedure valt de beslissing binnen een termijn van 105 dagen, tenzij een advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is. In dit geval moet binnen een termijn van 120 dagen een beslissing genomen worden.
Vanaf de volledigheidsverklaring van het dossier beslist het college van burgemeester en schepenen: binnen 60 kalenderdagen over een omgevingsvergunningsaanvraag zonder openbaar onderzoek. binnen 105 kalenderdagen over een omgevingsvergunningsaanvraag met openbaar onderzoek.
De bouwvergunning is vanaf 1 oktober 2010 opgegaan in de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning vervangt een aantal vergunningen, waaronder de bouwvergunning, kapvergunning en sloopvergunning. De omgevingsvergunning is dus de nieuwe bouwvergunning.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
De gemiddelde legeskosten van een omgevingsvergunning in Nederland bedraagt €375. Echter kan het per gemeente flink verschillen wat u uiteindelijk kwijt bent aan een vergunning. Daarnaast moet u in gedachten houden dat het bedrag procentueel berekend wordt ten opzichte van de geschatte projectkosten.
Binnenplanse afwijking
Een voorbeeld van een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid is de regel dat B&W bevoegd zijn om een omgevingsvergunning te verlenen voor overschrijding van de maximale maatvoering van bouwwerken met 10 %.
Bekendmaking omgevingsvergunning: bij het aanvragen van een vergunning dient u bepaalde beslissingen kenbaar te maken aan derden. Dit gebeurt door het aanplakken van een gele affiche in A2-formaat.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
Het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van alle omgevingsvergunningen. Daarnaast is deze afdeling verantwoordelijk voor toezicht en handhaving bij evenementen. Uitzondering hierop zijn de vergunningen die vallen onder de Alcoholwet.
Uit de analogie tussen bestemmingsplan en omgevingsvergunning kan worden afgeleid dat een omgevingsvergunning kan worden geweigerd indien op het betreffende moment nog geen planschadeverhaalsovereenkomst is gesloten, op de grond dat de uitvoerbaarheid van de vergunning op het moment van besluitvorming niet verzekerd is ...
De maximaal toegestane grootte van een vergunningsvrije aanbouw hangt af van het type woning en de locatie. Landelijk geldt de volgende regel: je mag tot 4 meter uitbouwen mits 50% van de tuin onbebouwd blijft en niet in een beschermd stadsgezicht ligt of een monumentaal pand is. Check dit altijd bij jouw gemeente.
Een van de kenmerken van die reguliere procedure is dat de gemeente binnen de wettelijke termijn van 8 weken op de aanvraag moet besluiten. Als de gemeente nalaat om op tijd te besluiten, ontstaat een vergunning van rechtswege.
De hoogte van de daknok mag in ieder geval maximaal 5 meter hoog zijn, en wordt verder in hoogte begrensd volgens de formule: (afstand daknok tot de perceelsgrens [m] x 0,47) + 3= maximale daknokhoogte [m].
Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? U kunt van tevoren bij uw buren aangeven dat u het niet eens bent met hun bouwplannen.Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen.
Na het afleveren van de vergunning moet je nog rekening houden met 30 dagen aanplakkingsplicht. Concreet wil dit zeggen dat je je bouwvergunning duidelijk op de bouwplaats moet hangen. Houd dus rekening met een minimale wachttijd van 3,5 maanden voor je je bouwaanvraag in je bezit hebt.
De kosten van een bouwvergunning (ook wel legeskosten genoemd) liggen gemiddeld genomen tussen de 2% en 4% van de totale bouwsom. De gemeentes in Nederland hebben de mogelijkheid om zelf de legeskoten te betalen. Hierdoor lopen de kosten per bouwvergunning in verschillende gemeentes flink uiteen.
Men denkt regelmatig dat de leges van een bouwvergunning aftrekbaar zijn, maar dit is niet het geval. De leges van een bouwvergunning vallen onder de kosten van onderhoud en verbouwing en zijn niet aftrekbaar. Feitelijk zijn dit de kosten voor het verkrijgen van de woning (en dus niet de hypotheek).
Ja, aan het aanvragen van een omgevingsvergunning zijn kosten verbonden. Bij de gemeente moet je namelijk legeskosten betalen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning.
Een omgevingsvergunning aanvragen is niet gratis. Per aanvraag betaalt u een dossiertaks van 100 tot 400 euro, afhankelijk van het type aanvraag. Die taks wordt aan de beslissende overheid betaald.
Uitrekenen hoeveel vierkante meter je maximaal mag bouwen
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
Hierbij geldt meestal dat u tot 5 meter vergunningvrij mag bouwen. Wilt u hoger bouwen? Dan heeft u een vergunning nodig. Over het algemeen geldt de som: Nokhoogte = (afstand tussen daknok en erfgrens) x 0,47.
U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken. Als het bouwwerk geen vergunning krijgt en u laat het staan, dan krijgt u te maken met de gemeente, omdat er sprake is van illegale bebouwing.