Bij de bouwsteenmethode verdeel je je zoekvraag in elementen. Voor elk element ( keywoord) ga je trefwoorden bepalen. Denk aan verwante termen, bredere en nauwere termen, synoniemen, wildcards, etc. Daarna zet je de elementen in het “blokkendoosschema”.
Best match methode
Bij deze methode vul je, in de zoekbalk, zoveel mogelijk relevante termen achter elkaar in. Dit is zoals veel zoekmachines werken. De best match methode werkt het beste wanneer je veel termen intikt. Wanneer je nog niet systematisch zoekt levert deze methode gemakkelijk wat zoekresultaten op.
Systematisch zoeken is met zelfbedachte zoektermen gaan zoeken in zoekmachines die literatuur op een bepaald vakgebied (of alle vakgebieden) doorzoekbaar maken (ongeacht de beschikbaarheid), met de bedoeling zo veel mogelijk literatuur op dat onderwerp te vinden.
Wat is een zoekmethode? Dit is een werkwijze die erop gericht is om op een efficiënte en effectieve manier informatie te vinden die je nodig hebt om je onderzoeksvraag te beantwoorden.
Citatiezoeken draait dit om: wie heeft de door jou gevonden publicatie geciteerd?Zo vind je recentere literatuur. Je zoekt dan naar bronnen waarin naar jouw artikel verwezen wordt. Deze mogelijkheid vind je in sommige databases, onder andere in Web of Science en Google Scholar.
Sneeuwbalmethode: vanuit één publicatie naar oudere of nieuwere literatuur over hetzelfde onderwerp zoeken. Zoeken op auteur: zoeken op achternaam van de auteur om meerdere publicaties van dezelfde auteur te vinden.
Bijvoorbeeld in WorldCat. Systematisch zoeken: je zoekt op basis van (gecombineerde) zoektermen in zoekmachines die literatuur op een bepaald vakgebied (of alle vakgebieden) doorzoekbaar maken (ongeacht de beschikbaarheid), met de bedoeling zo veel mogelijk literatuur over dat onderwerp te vinden.
Booleaanse operatoren zijn nuttig om tijd te besparen doordat je zoekt naar meer doelgerichte resultaten die beter aansluiten bij jouw behoeften, waardoor ongeschikte resultaten worden geëlimineerd. Praktisch elke zoekmachine of databank gebruikt de Booleaanse operatoren AND, OR en NOT.
Het snowball effect is een techniek om respondenten te werven voor focusgroepen of individuele interviews. Het gaat dus om een steekproefmethode voor kwalitatief onderzoek. Het snowball effect bestaat erin dat aan elke gecontacteerde persoon de gegevens gevraagd worden van één of meer andere personen om te interviewen.
Om zoektermen en deelonderwerpen te kunnen combineren heb je booleaanse operatoren nodig. Je hebt de booleaanse operatoren AND, OR en NOT.
In Internet Explorer of Firefox kun je favorieten/bookmarks verzamelen en organiseren. Bij ingewikkelde zoekvragen kun je de zoekvraag verfijnen (geavanceerd zoeken) door het combineren van trefwoorden met behulp van Booleaanse operatoren , genoemd naar de Engelse wiskundige George Boole (1816-1854).
De Booleaanse operatoren zijn AND, OR en NOT, maar iedere informatiebron hanteert eigen schrijfwijze. Zo kan AND ook als + worden geschreven en NOT als -.
Google is met 92% van alle zoekopdrachten de grootste zoekmachine. Op de 2de plaats staat Bing met 2,6% en laat daarmee Yahoo!
In deze Google Search operator gebruik je het minteken vóór het zoekwoord om ervoor te zorgen dat de zoekresultaten dat woord juist niet bevatten.
Een systematische review is een vorm van wetenschappelijk onderzoek waarbij resultaten van bestaande onderzoeken worden gebundeld. Een meta-analyse is een variant van een systematische review, waarbij resultaten ook kwantitatief gebundeld worden; er worden nieuwe berekeningen gedaan met de data uit eerdere onderzoeken.
Systematische reviews en meta-analyses staan boven aan de hiërarchie van wetenschappelijk bewijs, maar ze zijn net als ander onderzoek gevoelig voor bias, zoals informatiebias door onzorgvuldige gegevensextractie.
Het literatuuronderzoek voer je uit om een overzicht te krijgen van bestaande bruikbare kennis van anderen over de onderzoekssituatie. Het theoretisch kader vormt een selectie uit dat materiaal en dat gebruik je om je onderzoek mee vorm te geven.
Voor literatuur kun je jouw universiteitsbibliotheek of mediatheek raadplegen. Daarnaast is er vaak een onlinebibliotheek die aan jouw universiteit of hogeschool verbonden is. Hier kun je bijvoorbeeld e-boeken en artikelen vinden. Een andere goede website voor academische artikelen is bijvoorbeeld JSTOR.