Als de koningin voor haar overlijden of uitvliegen (wat gebeurt als ze met een deel van het volk gaat zwermen) nog wat eitjes of larfjes heeft achtergelaten, voeren de werksterbijen hen met koninginnegelei. Hierin zitten andere vitamines dan het voedsel dat de gewone bijen krijgen.
Echter, winterbijen, en ook bijen in een zwerm, kunnen (veel) langer leven dan 6 weken. Volgens Liebig hangt de levensduur van de werkbij vooral af van de hoeveelheid te verzorgen broed: hoe meer broed een werkbij moet verzorgen hoe korter ze leeft.
De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft. Daarnaast is ze is ook de enige die bevruchte eitjes kan leggen.
De koningin is het middelpunt van de bijenfamilie omdat zij de enige bij is die eitjes kan leggen (en er dus voor zorgt dat er nieuwe bijen komen). Ze legt er duizenden in haar leven! Ze heeft het er zelfs zo druk mee dat ze niets anders doet. Door de werksters wordt ze lekker verwend en gevoed.
Een koningin kost 80 euro per jaar, een klein volk 400 en voor 1600 euro kan een groot bijenvolk dat uitgroeit naar zo'n 50.000 insecten worden gesponsord. ,,Het Maasstad Ziekenhuis heeft vijf volken geadopteerd, die op het dak staan.
Er zijn slechts twee momenten in haar leven dat ze vliegt. Wanneer de koningin ongeveer 10 dagen oud is maakt zij haar eerste vlucht. Dit is haar “ bruidsvlucht”: de darren (mannetjes bijen) bevruchten haar dan. De koningin vliegt ook als zij met een aantal werksters op zoek gaat naar een nieuwe woning.
Honingbijen hebben lompe buiken, maar de buik van de koningin heeft een puntigere vorm. Je kunt de koningin hieraan makkelijk herkennen. Zoek naar een bij die scheef op de poten staat. De pootjes van darren zitten direct onder hun lichaam – je zult de pootjes niet echt kunnen zien als je ze van bovenaf bekijkt.
Stuifmeel, Propolis en Koninginnegelei (ook wel Koninginnebrij, - Koninginnepap of Gelée Royale genoemd) worden vaker gebruikt. Jarenlang is koninginnegelei met een vleugje geheimzinnigheid omgeven. De meest fantastische eigenschappen werd /wordt aan koninginnegelei toegeschreven.
De honingbij heeft een angel met weerhaken. Wanneer een honingbij steekt, zorgen die weerhaken ervoor dat zowel de angel als de bij zelf in je huid blijven hangen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hommelsteek waarbij de angel door de huid prikt, er weer uit gaat en de hommel wegvliegt.
Bij solitaire bijen heb je alleen vrouwtjes en mannetjes, dus geen koningin. De achteruitgang van vele solitaire soorten komt onder andere door de verarming van onze natuur en de te grote afstanden tussen de plekken met de juiste planten.
Ze moeten bijna voortdurend eten om warm te blijven want een hommel met een volle maag heeft maar een reserve van zo een 40 minuten. Vinden ze binnen dat tijdsbestek geen nieuwe voedselbron dan zijn ze ten dode opgeschreven.
De koningin kan bevruchte en onbevruchte eitjes leggen. Uit de bevruchte eitjes kunnen werksterbijen of koninginnen geboren worden. Uit de onbevruchte eitjes worden de darren geboren. Het ei-stadium is voor alle toekomstige bijen gelijk en duurt drie dagen.
De bevruchting van de nieuwe koningin
Ze verlaat hiervoor het bijenvolk, en gaat op zoek naar darren in de lucht. Met meerdere darren zal de koningin paren tijdens de vlucht om een breed scala aan DNA materiaal te krijgen. Voor de dar betekend dit ook het einde van zijn leven.
Een dar is wat groter dan de werkbij, maar kleiner dan de koningin. De ogen zijn twee keer zo groot als de ogen van de werkbij en de koningin en raken elkaar. Darren kunnen niet steken zoals een werkbij.
Om te verenigen moet je het grote volk in de onderste bak krijgen met al het broed. Dat doe je door de bijen af te kloppen in de onderste bak. Dat vinden ze natuurlijk niet fijn. Je moet dan flink veel roken en als de bijen zich terugtrekken door de rook, gauw op de onderste bak een krant leggen.
Als je goed hebt opgelet, weet je al dat het niet waar is dat alle bijen in een volk leven met een koningin. Verreweg de meeste soorten bijen leven solitair. Ze hebben dus alleen mannetjes en vrouwtjes en geen koningin of werksters.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Dit doen ze op uiteenlopende plekken. Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Zij kan dus meerdere keren steken. Dit maakt een wesp eigenlijk gevaarlijker dan bijen, los van het feit dat wespen zich ook agressiever verdedigen dan bijen als ze zich bedreigd voelen.
De functie van hofdame is, net als die van kamerheer en grootmeesteres, een onbezoldigde honoraire functie, zij ontvangen dus geen salaris.
Koken voor de koning
Dan heeft topkok Willem-Pieter van Dreumel (samen met een team van acht chefs) een heerlijk maal voor ze gekookt. Hij zorgt ervoor dat de koninklijke familie elke dag een verrukkelijk, gezond diner krijgt voorgeschoteld.
In het hoogseizoen legt de koningin zo'n 2000 eitjes per dag zodat een volk al snel uitgroeit tot een grote gemeenschap van wel 40 tot 80.000 werksters en honderden darren. Nadat de eerste koninginnencellen gesloten worden vliegt de oude koningin uit met ongeveer de helft van het volk op zoek naar een nieuwe woning.
Een koningin kan steken, maar ze steekt alleen andere koninginnen. Je kunt een koningin dan ook gewoon met je blote handen vastpakken.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.