Explantatie wordt op dit moment alleen vergoed door de zorgverzekeraars bij aantoonbare medische noodzaak. BVN/Oncogen is van mening dat als wordt aangetoond dat implantaten gezondheidsrisico's geven, explantatie principieel verzekerde zorg moet zijn.
Na explantatie is het heel belangrijk om snel te beginnen met behandelingen om de afvoer te stimuleren en om je littekens te laten behandelen. In littekens blijven vaak veel afvalstoffen achter wat het herstel bemoeilijkt. Daarnaast geven littekens vaak verklevingen en andere pijnlijke klachten.
Een explantatie wordt onder volledige narcose uitgevoerd en duurt ongeveer een uur mits er geen sprake is van het verwijderen van de kapsels. De ingreep wordt via de oude littekens uitgevoerd. Het is een mogelijk indien gewenst meteen nieuwe implantaten te plaatsen of de borsten d.m.v..
Klachten die beschreven worden bij BII zijn atypische klachten zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid, haaruitval, spierpijn, brainfog, etc. Dat maakt het heel moeilijk om te onderzoeken; de klachten zijn zo algemeen en breed dat ze allerlei oorzaken kunnen hebben die niets met borstprotheses te maken hebben.
Ja, siliconen borstimplantaten zweten en siliconen moleculen kunnen migreren naar het lichaam. Wetenschapper Dr. Henry Dijkman, verbonden aan het Radboud UMC, stelt dat vroeg of laat álle vrouwen met siliconenborsten er ziek van worden, doordat zich steeds meer siliconen ophopen in vitale organen en zenuwen.
Na een explantatie van de borstimplantaten met daarna lipofilling is de Theya TL002 het meest geschikt. Worden er nieuwe (siliconen) borstimplantaten geplaatst dan is het goed om een postoperatieve beha te dragen met stevige tot hoge compressie zoals de Nordicare 31144 of de Amoena Pamela.
Wat is het? Het verwijderen van een implantaat uit het kaakbot in een moeilijke situatie waarbij het tandvlees aan de kant moet worden geschoven (mucoperiostale opklap) zodat de tandarts beter bij het te verwijderen implantaat kan. Het is dan vaak nodig dat rondom het implantaat ook bot wordt weggenomen.
Hun klachten kunnen lokaal van aard zijn, borstpijn, maar zich ook in het gehele lichaam manifesteren: vermoeidheid, gewrichtspijn, ochtend stijfheid en concentratie- met name woordvindingsstoornissen. Vooral vrouwen die lokale klachten hebben (79%), krijgen systemische klachten.
Wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen van plastisch chirurgen geven aan dat bij patiënten die geen klachten hebben, de implantaten niet vervangen hoeven te worden. Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee.
Ook kan een implantaat pas na langere tijd los gaan staan. Er kan dan sprake zijn van zogenaamde 'peri-implantitis'. In beide gevallen moet de kaakchirurg het implantaat verwijderen. Na genezing kan de kaakchirurg beoordelen of opnieuw een implantaat geplaatst kan worden.
"De siliconen zijn gaan zwerven door het lichaam en veroorzaken klachten als vermoeidheid, gewrichtspijn en concentratiestoornissen en darmklachten bijvoorbeeld. Als je implantaten lang laat zitten krijg je op een gegeven moment klachten." Het is een proces dat je in verband kunt brengen met het verouderingsproces.
Breast Implant Illness
Sommige vrouwen schrijven lichamelijke klachten en ziekten toe aan hun borstimplantaten. Het gaat dan om ziekten van het immuunsysteem en reumatische klachten. De verzamelnaam voor deze klachten is Breast Implant Illness (BII), voorheen ook wel ASIA.
Breast Implant Illness is een term die gebruikt wordt door vrouwen met borstprotheses die zelf een scala aan symptomen hebben opgemerkt en beschreven zoals moeheid, borstpijn, borstkaspijn, haaruitval, hoofdpijn of migraine, chronische pijn, overgevoeligheid voor licht, uitslag, angst, slaapstoornissen, veranderde ...
Lekkende borstimplantaten. Dit komt vooral voor bij protheses die voor of in de jaren 90 geplaatst zijn. In principe vindt er altijd kapselvorming plaats bij een borstimplantaat, maar bij overmatige kapselvorming voelt de borst hard aan, vervormt deze en/of voel je pijn.
In totaal zijn de vragenlijsten van 976 vrouwen geanalyseerd. Hiervan hebben 695 vrouwen gezondheidsklachten ervaren na de implantatie van een siliconen borstimplantaat. Deze vrouwen ervaren klachten die grote invloed hebben op hun dagelijks leven.
Bij het lekken en zweten van de borstimplantaten wordt het materiaal door het lichaam afgebroken en komen er kleine siliconenmoleculen los van het implantaat en die gaan door het lichaam zwerven. Deze deeltjes bevatten veel giftige stoffen die dan vrij komen in het lichaam.
Siliconen borstimplantaten zullen altijd een beetje lekken, dat is eigen aan de samenstelling van de siliconen inhoud en het omhulsel. De implantaten die tegenwoordig worden gebruikt lekken wel veel minder dan implantaten die voorheen gangbaar waren.
Je kunt in principe alles doen wat geen pijn doet. Als je geen lichamelijk inspannend werk hebt, kun je na ongeveer 2 weken ook weer aan het werk.
Gedurende de eerste 6 weken na de ingreep adviseren wij je de sport-BH van EmdaWear dag en nacht te dragen. In deze 6 weken is het belangrijk de borsten nog niet te veel belasten met lichaamsbeweging en vooral de rust te geven om te herstellen.
Explantatie is het verwijderen of vervangen van de borstimplantaten. Dit is meestal nodig wanneer een borstimplantaat gescheurd is, wanneer een implantaat 10 jaar of langer gedragen is of wanneer er sprake is van klachten zoals Breast Implant Illness (BII).