Deze dieperliggende angst kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door een onveilige hechting aan ouders of verzorgers in de vroege jeugd, bijvoorbeeld omdat niet op je gevoelens en behoeften werd ingespeeld. Ook kan het komen door langdurig pesten of door het overlijden van ouders of belangrijke anderen.
Seegers: ”Als mensen een langere tijd niet goed communiceren met elkaar over hoe ze zich voelen en wat ze van de ander nodig hebben, wordt de emotionele verbondenheid veel minder. Dit kan ervoor zorgen dat mensen minder voor elkaar gaan voelen of elkaar 'kwijt lijken te raken'.”
Negatieve emoties zijn belangrijk als trigger van bindingsangst. Als je bindingsangst hebt en negatieve gevoelens ervaart kun je in blinde paniek raken binnen een relatie. Omdat je die negatieve gevoelens direct associeert met afwijzing. Bindingsangst kan dan ineens omslaan in verlatingsangst.
Het is de angst voor het feit dat je vriendin je later mogelijk zal verlaten. Dat alles voor niets is en dat zij voor jouw gevoel deze keuze in de hand heeft. Bindingsangst is basicly de angst dat je gekwetst wordt door de ander, dat hij of zij je verlaat. Bij bindingsangst ben je bang te binden vanwege die angst.
Mensen met verlatingsangst hebben last van symptomen als: Angst om alleen te zijn, dus zonder bekenden om je heen. Extreme jaloezie, als de ander goed op kan schieten met iemand anders, of daar ook leuke dingen mee wil doen. Dit wakkert de angst dat je denkt dat de ander je wil verlaten aan.
Behandeling van angst om verlaten te worden
Met behulp van Cognitieve Gedragstherapie kun je de verlatingsangst onder controle krijgen.
Verlatingsangst bij volwassenen is pas recentelijk erkend als een psychische stoornis. Om de diagnose officieel te stellen gebruikt men de DSM-5.
Je inspireert elkaar
De liefde van je leven inspireert jou (en andersom). Je wilt het beste voor elkaar en je support de ander altijd in het volgen van zijn of haar dromen. Ook help je elkaar om alles uit jezelf te halen.
Dames kost het zes dates om er achter te komen of hij 'mister right' is. Dat meldt de Daily Telegraph. Uit het Britse onderzoek kwam verder naar voren dat één op de vier mannen gelooft in liefde op het eerste gezicht. Deze snelle beslissers weten al dat na enkele seconden of de ander de ware is.
Wanneer je hem/haar de ruimte geeft, durft hij/zij misschien wel intiemer te worden. Praat niet over de toekomst. Het is het heerlijk om te fantaseren over later, zoals bijvoorbeeld samenwonen of kinderen maar iemand met bindingsangst wilt hier meestal nog niet aan denken.
Als je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel.
Hoe lang een gemiddelde verliefdheid duurt? De wetenschap geeft ook daar een antwoord op. Uit een recentelijk onderzoek dat in 2021 werd gepubliceerd in Frontiers in Psychology, bleek namelijk dat koppels gemiddeld na 6 maanden minder verliefd werden op elkaar.
Laat hem met rust zo lang als je nog boos over verdrietig bent. Pas wanneer jij voelt dat je het weer aankan om bij hem in de buurt te zijn, zoek je toenadering. Hiervoor heb je minstens 3 maanden nodig, het liefst nog langer. Daarna weet je pas hoe het is om zonder hem te leven en of dat het waard is.
Intimiteit groeit vanzelf.
Wanneer partners op een dag veel persoonlijke informatie met elkaar hebben gedeeld, goed naar elkaar hebben geluisterd en elkaar hebben gesteund, ervaren ze meer intimiteit in hun relatie.
En er is ook geestelijke intimiteit. Dat is het gevoel van verbondenheid met de partner en weten dat u vrij en veilig bent om uw diepste gedachten en emoties te kunnen bespreken en uiten.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Het feit dat jouw agenda gevuld is met andere leuke dingen en het feit dat hij niet het enige leuke in jouw leven is, zorgt ervoor dat hij extra hard zijn best moet doen om jouw hoogste prioriteit te worden. Een man wordt verliefd op een vrouw die hij moet veroveren.
Als hij constant dingen naar je stuurt en om je mening vraagt en daar zijn best voor doet, laat dat zien dat hij aan je denkt. Als hij je heel vaak berichten stuurt en altijd heel snel reageert op jouw berichten, dan is dat een goede graadmeter om te zien of hij veel aan je denkt.
Als we vaststellen dat we verliefd zijn geworden op iemand, gebeurt dit vaak op basis van euforische gevoelens van verliefdheid. We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen.
Zo voelt de relatie met je soulmate
Je lijkt elkaar écht te begrijpen en je hebt een soortgelijke manier van denken. Hierdoor weet je intuïtief wat de ander denkt of voelt. De connectie die jullie hebben is intens, emotioneel, en kan vaak bewegen van extreme hoogten tot extreme diepten.
Probeer aan te voelen of er ruimte is om therapie aan te bevelen, wanneer je het idee hebt dat dit kan helpen, maar forceer niks. Is het moment er niet naar, doe dit dan een andere keer. Wanneer je begripvol bent, goed luistert en vraagt hoe je kan helpen, ben je een partner met verlatingsangst al erg tot steun.
Angstige hechting ontstaat als je ouders inconsequent waren in hoe ze op jouw behoeften als kind reageerden. In je latere leven betekent het dat je weliswaar hunkert naar intimiteit, maar dat je tegelijkertijd ook vaak piekert over je relatie en het vermogen van je partner om jouw liefde te beantwoorden.